Αντίθετα με όσα υπολόγιζε το Ελιζέ, η γαλλική Αριστερά δεν διχάστηκε, τουλάχιστον όσο πλησίαζαν οι εκλογές, απεναντίας αποδείχθηκε συσπειρωμένη, υπό το λάβαρο του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα οδηγήσει τον Μακρόν σε «συγκατοίκηση» με έναν πρωθυπουργό από άλλο κόμμα. Ωστόσο ο επικεφαλής της νικήτριας αριστερής συμμαχίας Ζαν Λικ Μελανσόν είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με εχθρούς ακόμη και εντός του συνασπισμού του.
Το κόμμα του Μελανσόν «Ανυπότακτη Γαλλία» αποτελεί μια από τις 4 συνιστώσες του «Λαϊκού Μετώπου», μαζί με τους Σοσιαλιστές, Οικολόγους και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά ενώ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η «Ανυπότακτη Γαλλία» είχε 75 βουλευτές στους 151 του συνασπισμού («Nupes»), αυτή τη φορά ο Μελανσόν εξέλεξε 74 βουλευτές και είναι μειοψηφία στο εσωτερικό του «Λαϊκού Μετώπου». Αντίθετα, στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2014 οι Σοσιαλιστές διπλασίασαν τις δυνάμεις τους και από 31 βουλευτές που διέθεταν στην προηγούμενη βουλή τώρα εξέλεξαν 59 βουλευτές. Οι Οικολόγοι αύξησαν επίσης το δυναμικό τους και από 23 βουλευτές το 2022 έφτασαν τώρα τους 28 βουλευτές. Οι Κομμουνιστές έκαναν την χειρότερη επίδοση, εξέλεξαν μόνο 9 βουλευτές και δεν μπορούν να σχηματίσουν προς το παρόν κοινοβουλευτική ομάδα.
Το ερώτημα που διχάζει το ίδιο το «Λαϊκό Μέτωπο» είναι η επιλογή πρωθυπουργού. Η βουλευτής Κλεμαντίν Οτάν κάλεσε τους βουλευτές του συνασπισμού να συνεδριάσουν το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου ώστε να προτείνουν στον Εμανουέλ Μακρόν έναν πρωθυπουργό «που δεν θα είναι ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν Λικ Μελανσόν». Ο πρώτος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του «Λαϊκού Μετώπου» διαβεβαίωσε ότι δεν θα προτείνει τον εαυτό του για πρωθυπουργό. Ο Μελανσόν ζήτησε το βράδυ της Κυριακής από τον Μακρόν να ορίσει έναν πρωθυπουργό από το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», εννοώντας τον εαυτό του.
Το Ελιζέ δεν δείχνει διατεθειμένο να επισπεύσει οποιαδήποτε συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού. Ο Μελανσόν προκαλεί απέχθεια στους κεντρώους. Η παράταξή του έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από μερίδα του γαλλικού πολιτικού σκηνικού πως φλερτάρει με τον «αντισημιτισμό».
Το προεδρικό στρατόπεδο θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας πλειοψηφίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Διαμηνύοντας πως «ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».