Κυρώθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.
Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν δωρεές του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος» (α) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη Σχολή Επιστημών Υγείας (β) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών, (γ) στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κά, καθώς και (δ) τη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την Πρόληψη και Εκπαίδευση Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.
Υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, απαλλάσσονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 31/12/2020 από τη συμμετοχή στους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης:
-η παράταση κατά δύο χρόνια (έως 31/12/2021) ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου γιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή,
-βελτιστοποιείται η διαδικασία χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση.
-προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής με την ονομασία "Εφαρμογή διάθεσης ΦΥΞ" στην οποία θα έχουν πρόσβαση διαδικτυακά οι ασθενείς, προκειμένου να δηλώσουν ως δικαιούχοι τον τόπο παράδοσης ΦΥΚ σε ιδιωτικό φαρμακείο ή την κατοικία τους.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απαλλαγή συνταξιούχων, που στερήθηκαν το ΕΚΑΣ, από τη συμμετοχή στα φάρμακα
Ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σημείωσε ότι η καρδιά της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά στην υποχρέωση 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων να συμμετέχουν στο 25% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν συμπαρασύρθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου που κατήργησε το ΕΚΑΣ. "Ρυθμίζουμε, καταρχάς για ένα έτος, ότι δεν επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, στην επιβάρυνση του 25% στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση" είπε ο κ. Κικίλιας. Η τροπολογία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25, που δήλωσε "παρών".
Τέλος, σημειώνεται ότι δεν ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προτεινόταν η μετατροπή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των Δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα σε οργανικές μονάδες των Δήμων.
Οι τροπολογίες που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής ήταν (α) για την «Ολιστική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και ουσιαστική στήριξη της οικογένειας» και (β) για την ανάκτηση της αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Τις τροπολογίες είχε υπογράψει το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Με την πρώτη εκ των δύο τροπολογιών, η οποία βασίζεται στα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό του 2018, πέραν του επιδόματος γέννησης, προτεινόταν η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, η επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.