Οι τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην ΝΑ Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Οι δύο χώρες συντονίζουν τις κινήσεις τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναμένοντας ένα αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα και βάζοντας στο τραπέζι ένα αυστηρό πακέτο κυρώσεων.
Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο των κυρώσεων που συζητείται για την Τουρκία
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς υπάρχει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ θα ξεκινήσει η κατάρτιση ενός καταλόγου κυρώσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της σε βάρος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των κυρώσεων που συζητείται στα διπλωματικά γραφεία και τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών περιλαμβάνει ορισμένα πολύ αυστηρά μέτρα που αφορούν την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κατ’ επέκταση της προενταξιακής χρηματοδότησης που λαμβάνει η Τουρκία από την Ένωση.
Στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων εντάσσεται και η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης, καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ιδιαίτερη αξία έχει η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για διακοπή πώλησης όπλων και ανταλλακτικών από κράτη – μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία. Πρόκειται για ένα πακέτο κυρώσεων στο οποίο αν καταλήξουν τα κράτη μέλη θα διαμηνύει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να «πονέσει» την Τουρκία, αν προχωρήσει σε ενέργειες που θα πλήττουν την κυριαρχία της Ελλάδας.
Διστακτική η ΕΕ προς το παρόν για κυρώσεις
Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν διστάσει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα και έχουν περιοριστεί σε ευχολόγια και προσπάθειες κατευνασμού. Είναι κοινή αντίληψη μεταξύ πολλών ηγετών ότι η Άγκυρα παραμένει εταίρος της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης και οι διαφορές που υπάρχουν στις σχέσεις με την ΕΕ πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του έχει αποδείξει ότι οι εκκλήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, δεν μεταβάλλουν την πολιτική του και η εκτίμηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει τις απειλές του για κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών στην ΝΑ Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και θα απαντήσει αποφασιστικά αν η απέναντι πλευρά υπερβεί τα εσκαμμένα. Οι συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου έχουν θορυβήσει για πρώτη φορά τόσο έντονα τις άλλες χώρες της Ένωσης και ειδικά το Παρίσι που πρωτοστατεί στην άποψη για σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Άγκυρα.
Ξεκίνησε τις επαφές με ξένους επικεφαλής ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από χθες γύρο επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών με το πρώτο τηλεφώνημα να γίνεται στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ομολόγους του μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ενημερώσει για την προκλητικότητα της Τουρκίας με κορωνίδα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντοναλντ Τραμπ, όπως και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.