Για περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μία ημέρα μετά τα μέτρα για επιστροφή ενός ενοικίου το χρόνο και του επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στο direct, στο protothema, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί της δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση για αλλαγή των όρων του εκλογικού παιχνιδιού για άλλη μια φορά, λέγοντας «δεν συζητώ αλλαγή του εκλογικού νόμου».
«Θα ηγηθώ της ΝΔ και θα διεκδικήσω τρίτη θητεία» είπε ακόμη, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «μπορεί να διεκδικήσει αυτοδυναμία».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει στο μυαλό του την προοπτική ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας».
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι «η επόμενη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη», ενώ σε ό,τι αφορά στις χθεσινές ανακοινώσεις των οικονομικών μέτρων στήριξης υπογράμμισε τον μόνιμο χαρακτήρα των παρεμβάσεων, επανέλαβε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων και επισήμανε:
«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να δημιουργούν πολλές πολιτικές αντιδράσεις τη στιγμή που εφαρμόζονται, όμως τα οφέλη αργούν μερικές φορές να εμφανιστούν. Να, λοιπόν, που τα οφέλη εμφανίστηκαν και μπορέσαμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στην επιδότηση του ενοικίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην αγορά του ενοικίου υπάρχει ακόμη πολλή παραοικονομία, σημειώνοντας ότι «όπως λοιπόν περιορίστηκε η παραοικονομία μέσα από μια σειρά μέτρων που είχαν να κάνουν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και στην αγορά των ακινήτων. Τώρα υπάρχει κι ένα πρόσθετο κίνητρο για να γίνει αυτό».
Σε γενικές γραμμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες».
Μητσοτάκης: Θα επισκεφθώ εν ευθέτω χρόνω την Άγκυρα
Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός -ερωτηθείς σχετικώς για το πότε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- τόνισε ότι «θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνω η επίσκεψή μου στην Άγκυρα», ενώ σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων. Η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα, μένοντας απαρέγκλιτα προσηλωμένη στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας, όμως, μια διπλωματία η οποία έχει καταφέρει και έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και, επιτρέψτε μου να το πω, και πιο μεγάλη».
Μητσοτάκης Το καλώδιο θα προχωρήσει στον χρόνο του
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της κατάθεσης του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είπε ότι «το ζήτημα του καλωδίου, μιας και μου το θέτετε, είναι ένα έργο το οποίο είναι ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του».
Μητσοτάκης: Εξαιρετική η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για την προοπτική μιας συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αίσθηση χρονοδιαγράμματος ούτε καμία προγραμματισμένη συνάντηση». Χαρακτήρισε εξαιρετική τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και επέμεινε πως σκοπεύει να την ενισχύσει κατά τη συνάντηση του με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Επαναβεβαίωσε, δε, ότι «θα αγωνίζομαι έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα των κάτι λιγότερο από 90 ημερών που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε μια εμπορική συμφωνία η οποία θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμη, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι από έναν εμπορικό πόλεμο, ειδικά έτσι όπως εκδηλώνεται τώρα, αυτής της έντασης, θα βγούμε όλοι ζημιωμένοι».
Για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη», ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι έχει καταστεί «παρακολούθημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου».
Μητσοτάκης: Στο υπουργικό της Δευτέρας σημαντικές πρωτοβουλίες για τα τρένα
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου στο φόντο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι «σίγουρα τα πράγματα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και θα υπάρξει μια δραστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας του νέου οργανισμού των ελληνικών σιδηροδρόμων, δηλαδή της μετεξέλιξης του ΟΣΕ, στα πλαίσια της μεγαλύτερης ευελιξίας, της μεγαλύτερης λογοδοσίας, της καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας, μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι «ασκούμε μια διπλωματία που έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και πιο μεγάλη». «Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν» δεσμεύθηκε, και πρόσθεσε: «Δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία. Όσο περισσότερο συζητούμε τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα».
Μητσοτάκης για Κωνσταντοπούλου: Η χώρα δεν χρειάζεται νέο θηλυκό Βαρουφάκη, παρακολούθημά της ο Ανδρουλάκης
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως «η χώρα δεν χρειάζεται έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη», αλλά και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «παρακολούθημα» της Ζ. Κωνσταντοπούλου.