Στη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα: «Striking a Green New Deal», έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Υποστηρίζουμε το Πράσινο Σύμφωνο. Είμαστε ευτυχείς που είναι τόσο φιλόδοξο» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ιδιαιτέρως είναι ότι ενώνει την Ευρώπη προς έναν κοινό σκοπό. Αν δούμε την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, από τότε που η Ευρώπη έγινε μια ενιαία οντότητα, θα δούμε ότι πάντα θέταμε πολύ φιλόδοξους στόχους τους οποίους προσπαθούσαμε να πετύχουμε».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ευρώ ο πρώτος μεγάλος σταθμός της Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αναδρομή στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τόνισε: «Το ευρώ ήταν ο επόμενος μεγάλος σταθμός που αφορούσε βέβαια την οικονομική ευρωστία. Ποιος λοιπόν είναι ο σκοπός που θα μπορέσει να ενώσει την επόμενη γενιά Ευρωπαίων προκειμένου να εργαστούν από κοινού για αυτόν;». Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτός πρέπει να είναι το κλίμα σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανατολική Μεσόγειος ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι η ανατολική Μεσόγειος θα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την υποστήριξη του Πράσινου Συμφώνου από την Ελλάδα.
«Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή. Το 90% των τουριστικών υποδομών είναι σε παράκτιες περιοχές, στα εξόχως ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως τα θαλάσσια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Συνεπώς, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μας απασχολεί ιδιαιτέρως αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά το μέλλον. Το πρόβλημα υφίσταται, το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα και γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για τον λιγνίτη
«Όσοι δεν γνωρίζετε, ο λιγνίτης, γνωστός και ως καφέ άνθρακας, είναι η πιο βρώμικη μορφή άνθρακα. Για 70 χρόνια η ανάπτυξη και η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα βασιζόταν σε μία μόνο περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία μας παρείχε τον λιγνίτη που χρειαζόμασταν» σημείωσε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πήραμε την απόφαση να κλείσουμε όλα τα εργοστάσια λιγνίτη ως το 2028. Θα τα κλείσουμε όλα πλην ενός που είναι καινούργιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και βεβαίως κινούμαστε ταχύτατα προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός για το πλάνο της χώρας τα επόμενα χρόνια. «Αισθάνθηκα ότι ως νέος πρωθυπουργός έπρεπε να βάλω τον πήχη πολύ ψηλά» σημείωσε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα
«Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων αλλά και κατοικιών. Τα σπίτια μας είναι σχετικά παλιά και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενεργειακής βελτίωσης αυτών διασφαλίζοντας καλύτερη μόνωση, καλύτερη θέρμανση αλλά και ψύξη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με άλλες δράσεις που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Έχουμε ένα ευρύ πρόγραμμα για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή ενέργειας θα είναι πολύ σημαντικό θέμα και καθώς το Πράσινο Σύμφωνο χαράσσει το δρόμο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, όλοι γνωρίζουμε ποιες πηγές ενέργειας θα είναι σημαντικές» πρόσθεσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα
«Αναπτύξαμε μια εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους που ελπίζουμε να πετύχουμε και αυτή ακριβώς θα υποβάλλουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουμε και άλλους πρωτοπόρους και ηγέτες σκέψης. Είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή να βλέπω στο ακροατήριο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην σκέψη για θέματα που αφορούν το περιβάλλον πολύ πριν αυτά τύχουν ευρείας αναγνώρισης και πιστεύω ότι το να προσδώσουμε πνευματική διάσταση σε αυτή τη συζήτηση αντί να περιοριζόμαστε σε μια προσέγγιση βάσει κόστους οφέλους, αντιλαμβανόμενοι το θέμα είτε ως ασφάλεια απέναντι σε ένα φρικτό μέλλον είτε ως μια ευκαιρία αλλά βάζοντας μια ηθική διάσταση μόνο καλό θα κάνουμε» συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντάξει στη συζήτηση τους ανθρώπους που δεν ανήκουν απαραιτήτως στο κλαμπ του Νταβός, ενώ απευθυνόμενος στους ακτιβιστές για το κλίμα είπε: «Δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς τους ακτιβιστές για το κλίμα που πολλές φορές βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά που είναι αδύνατο να τον φτάσει κανείς».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πιο «πράσινος» πρωθυπουργός
Στην έναρξη της συζήτησης, η συντονίστρια ανέφερε απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μου είπε κάποιος ότι είστε ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα». «Εγώ το είπα…», τη διέκοψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Executive Vice President for the European Green Deal) Φρανς Τίμερνμανς.