«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα του». Με αυτή την εισαγωγή παρουσίασαν οι οικοδεσπότες του διαδικτυακού σεμιναρίου, τον Έλληνα πρωθυπουργό στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος του Brookings, Στρατηγός John R. Allen, ο οποίος έκανε λόγο για «ηρωική ηγεσία». Ο κ. Allen μίλησε «για τις γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «συγκεντρώνουν μεγάλο θαυμασμό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Μέσα σε 10 μήνες από την εκλογή του ως Πρωθυπουργού κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και διακυβέρνησης και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς» ανέφερε ο Στρατηγός Allen. «Και πραγματικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τη μάχη τους με τον Covid-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση» πρόσθεσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Περήφανοι που αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας
Το πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής του Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Κέντρο Miller του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συζήτηση αναφορικά με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Είμαστε περήφανοι που χρησιμοποιήσαμε την κρίση ώστε να αλλάξουμε την εικόνα της. Η Ελλάδα έβγαινε από μια δεκαετή κρίση, με ένα εθνικό σύστημα υγείας κάτω από μεγάλη πίεση και με γερασμένο πληθυσμό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διαδικτυακό σεμινάριο.
Τα βήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας επικοινωνήθηκαν καθαρά. Ήταν μια άσκηση συλλογικής συμπεριφοράς για το κοινό καλό. «Και εξέπληξε πολλούς ότι οι Έλληνες -που θεωρούνται από πολλούς μάλλον “ανεξάρτητοι” και όχι τόσο προσηλωμένοι στην τήρηση των κανόνων- ακολούθησαν τις βασικές οδηγίες. Πρόκειται για συλλογική επιτυχία και είμαι ευγνώμων προς τους Έλληνες, διότι έκαναν αυτό που οι ειδικοί τους είπαν ότι θα ήταν καλό για τους ίδιους και εν τέλει για όλους μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επικοινωνήσαμε πολύ ξεκάθαρα και προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν ανέλαβα οποιαδήποτε καθημερινή ενημέρωση, ανέθεσα το έργο της επικοινωνίας στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας και στον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας» σημείωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αλλάξαμε τη χρήση κλινών στα νοσοκομεία, ουσιαστικά διπλασιάσαμε τον αριθμό των ΜΕΘ εντός εβδομάδων. Κατορθώσαμε να προμηθευτούμε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας για την κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών μας» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του. «Δεν χάσαμε ούτε έναν εργαζόμενο στην υγεία από τον Covid και είχαμε πολύ λίγες λοιμώξεις στα νοσοκομεία μας. Καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποτελεσματικό τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το άνοιγμα (των επιχειρήσεων) είναι πιο περίπλοκο από το κλείσιμο
Το άνοιγμα είναι πιο περίπλοκο από το κλείσιμο, εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Φυσικά είναι πολύ καλό να έχεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείριση της κρίσης αλλά γνωρίζουμε ότι το δύσκολο έργο εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Έχουμε κάνει υποχρεωτικές τις μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στη φιλοξενία και στη διαχείριση τροφίμων -για τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι βασικοί κανόνες που έχουμε θέσει σε ισχύ για κοινωνικές αποστάσεις, προσωπική υγιεινή και μάσκες, όποτε είναι απαραίτητες, τηρούνται από τους πολίτες»
«Αυτή η εμπιστοσύνη που καταφέραμε να χτίσουμε θα είναι χρήσιμη καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση, ώστε να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση» είπε ο Κυριάκος Μητοστάκης που σημείωσε πως η Ελλάδα έχασε αυτή την εμπιστοσύνη για πολλά χρόνια και πως την ανέκτησε με την ευκαιρία της πανδημία. Το ζήτημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό τώρα είναι να διασφαλίσει πως θα διατηρήσει αυτά τα αποθέματα αξιοπιστίας.
«Φυσικά, η πιο δύσκολη και πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς ταξιδιώτες από το εξωτερικό» εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σημείωσε πως η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, για σχεδόν το 20% της οικονομίας της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πακέτο στήριξης 24 δισεκ ευρώ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πακέτο στήριξης 24 δισεκ. ευρώ, το οποίο όπως είπε κινητοποιήθηκε προκειμένου να προστατέψει θέσεις εργασίας, εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Ευρώπης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
«Η πρόκληση είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Η βασική μας ατζέντα είναι να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, που παραμένει σε ισχύ, όπως και πριν έξι μήνες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, είναι σχετικά φθηνή, έχει φυσικά πλεονεκτήματα στον τουρισμό και την ανανεώσιμη ενέργεια» σημείωσε.
Το ζήτημα όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον τουρισμό, ρίχνοντας το βάρος στην ποιότητα, έναντι της ποσότητας. «Να προσελκύσουμε ανθρώπους που μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα. Βιωσιμότητα. Αυτή ήταν η κατεύθυνσή μας και πριν την πανδημία, αλλά τώρα έχουμε κάθε λόγο να επιταχύνουμε» τη διαδικασία, είπε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή δεν είναι μια κρίση που μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς μεγάλα μπαζούκα
«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και το ταμείο Ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα πέρασε τη φάση του θυμού και της πόλωσης στην πολιτική πριν από μερικά χρόνια. Με έναν τρόπο είμαστε στο τέλος της καμπύλης» είπε για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του 2012, 2013 και τονίζοντας πως στη συνέχεια «εκλέξαμε την πρώτη λαϊκίστικη κυβέρνηση στην εξουσία στην Ευρώπη».
Το Ινστιτούτο Brookings είναι ένας δημόσιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με βασικό στόχο – όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του - την έρευνα σε ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.