Με αναφορές στις ιστορικές ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και στο μέλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν στο Λούβρο την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας».
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το νέο κεφάλαιο της σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας ίσως έχει σχέση με τη συνεργασία για την οποία και εγώ και ο Μακρόν μαχόμαστε».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, είπε χαρακτηριστικά ότι η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι «μια ιστορία αγάπης (une histoire d' amour)».
«Τώρα πάμε να δειπνήσουμε, πάμε να μιλήσουμε για τα μεγάλα και τα σοβαρά», είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο δείπνο του με τον Γάλλο πρόεδρο στο Ελιζέ, όπου οριστικοποιήθηκε η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, την οποία θα ανακοινώσουν. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης (28/9), στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας, στα Ιλίσια Πεδία.
Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Κάντε λίγο υπομονή για τη συμφωνία
Νωρίτερα, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, μέσα από το μουσείο του Λούβρου με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης.
«Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό»
Σε ερώτηση για την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει την αγορά φρεγατών, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ απόψε με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρξουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε σε μία ουσιαστική εμβάθυνσης συμμαχίας με τη Γαλλία. Κάντε λίγο υπομονή. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο».
Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Οσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Ωριμη η πρόταση Μακρόν για Ευρωπαϊκό Στρατό
Στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι ώριμη πρόταση. Διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ' ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω, η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ομως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα. Χωρίς κατ' ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου εάν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της, τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».
Κληθείς να σχολιάσει το εάν θα υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεδομένου ότι επιστρέφει στη γνωστή τακτική, αυτή των προκλήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Την άνοιξη έκανα πρόβλεψη για ένα ήσυχο καλοκαίρι. Θέλω να πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».
«Οι μεγάλες μας διαφορές, με κυριότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που διαθέτουμε, που είναι το Διεθνές Δίκαιο. Αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου πως μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες, που ναι, θα το πω ανοικτά, απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να πετύχουμε λύσεις που θα είναι προς το όφελος όλων», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά την τοποθέτησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε:
«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους - κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Και μέρος αυτής της έκθεσης είναι επίσης ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της ελληνικής ανεξαρτησίας. Και φυσικά, η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή.
Πιστεύω πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι' αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, "Η Σφαγή της Χίου," έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου.
Πράγματι, αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς “φύλακες” ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, αυτού του ταξιδιού 200 ετών, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση.
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συντελεστές, όλα τα μουσεία από τη Γαλλία και την Ελλάδα που προσέφεραν τα έργα τέχνης τους για να παρουσιάσουν αυτή τη συναρπαστική, αυτή την πολύ μοναδική ιστορία. Και πιστεύω ότι θα άρμοζε, κ. Πρόεδρε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε ότι όταν η Γαλλία γιόρτασε τα 200 χρόνια της, το έκανε σε μια εποχή βαθιών σεισμικών ιστορικών αλλαγών το 1989, όταν το Τείχος του Βερολίνου κατέρρεε, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έφτασε το τέλος της Ιστορίας. Οταν ουσιαστικά η Ανατολική Ευρώπη απελευθερώθηκε.
Τολμώ όμως να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω ξανά για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Ηταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς. Δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ακριβώς όπως θέλαμε λόγω Covid. Αλλά καθώς η χρονιά τελειώνει, είμαι πολύ χαρούμενος που οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν μέσω αυτής της έκθεσης, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους-κράτους. Σας ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη σχέση της Γαλλίας με την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος – κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».
«Για τη Γαλλία», συνέχισε, «ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».
Η υποδοχή Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη από το ζεύγος Μακρόν
Τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα, υποδέχθηκαν στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Λούβρο την φθινοπωρινή περίοδο, με την υποστήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και εξετάζει επιρροές που συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της Ελλάδας από το 17ο έως τον 20ο αιώνα, από την βυζαντινή κληρονομιά και την ορθοδοξία έως το ευρωπαϊκό πνεύμα της Αναγέννησης, του Διαφωτισμού και του φιλελληνισμού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο παρόντες ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Α. Ροκοφύλλου, με την οποία η Μπριζίτ Μακρόν είχε μακρά συνομιλία, κ.ά.
Μετά τα εγκαίνια, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
«Η ομιλία σας μου θύμισε εκείνη του Μπαλζάκ το 1856» είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος τη χαιρέτησε και την ευχαρίστησε. Η Μπριζίτ Μακρόν σχολίασε την ενδυματολογική εμφάνιση της Γιάννας Αγγελοπούλου, λέγοντας: «Εσείς είστε η καλύτερη πρέσβειρα της Ελλάδος».