Στην κρίσιμη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στη Γλασκόβη από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Ο Κ. Μητσοτάκης είχε στο περιθώριο της πρώτης ημέρας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών σύντομες συζητήσεις με σειρά ηγετών από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη Γλασκόβη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία κατά την προσέλευσή του στη διάσκεψη για το κλίμα με τον οικοδεσπότη της COP26, Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν θερμό εναγκαλισμό με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συζητήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καθόταν δύο θέσεις δεξιά του στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συζητήσεις και με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου COP26 στη Γλασκώβη και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο και των προοπτικών για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια στην ανατολική Ουκρανία και στις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων.
Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του θεσμικού πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ενίσχυση της ευθυγράμμισης της Ουκρανίας με τις αποφάσεις και τις κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Zelenskyy προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία, πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.
Οι στόχοι της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή
Ο πρωθυπουργός, κατά τη σύντομη ομιλία του στην COP26, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, τον στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050, καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης στο Sky News: Η Μεσόγειος επηρεάζεται ιδιαίτερα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε νωρίτερα συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο Sky news, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα COP26, από τη Γκλασκώβη.
Δήλωσε ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία στην Ελλάδα υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πάντα πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως στο μέλλον ο σχεδιασμός είναι για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Bloomberg
«Διαπιστώνουμε αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου, ελέω της ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη λάβει μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. Δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Bloomberg από τη Γλασκώβη.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την εισαγωγή του κλιματικού νόμου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, αλλά και στον αντίστοιχο μιας οικονομίας περιβαλλοντικά ουδέτερης έως το 2050.
Επανέλαβε πως σε εθνικό επίπεδο έχουμε δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028, «ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το επιτύχουμε έως το 2025», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «εμπροσθοβαρή στόχο» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Τόνισε, επίσης, πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στα εξωχώρια αιολικά πάρκα. Αναγνώρισε, πάντως, το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο καθ' οδόν προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας.
Τέλος, ερωτηθείς για το πώς η χώρα μας αντιμετωπίζει τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γι' αυτό και συστήσαμε αυτοτελές υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».