Την πεποίθησή του ότι στον απόηχο της πανδημίας θα αλλάξουν οι κανόνες για το χρέος και τα ελλείμματα στην ΕΕ, ώστε να δοθούν περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις στις κυβερνήσεις των κρατών μελών εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους Financial Τimes.
«Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν θα λειτουργήσει εις βάρος μας. Η όποια βελτίωση θα λειτουργήσει υπέρ μας», είπε ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα.
Με την Κομισιόν να έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την τροποποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης – που μπήκαν πέρυσι στον πάγο λόγω της πανδημίας, αλλά αναμένεται να επανέλθουν σε ισχύ από του χρόνου - αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των κρατών της νότιας Ευρώπης που ζητούν περισσότερη ευελιξία και εκείνων του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Γερμανία, όπου οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών και αντιδρούν σφόδρα σε οποιαδήποτε αλλαγή. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το σύμφωνο θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα μαθήματα από την πανδημία και την κρίση της ευρωζώνης» και τόνισε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας που έφθασε στο 207% έναντι του ΑΕΠ, δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Οι επενδυτές δείχνουν να νιώθουν άνετα με την πολιτική κατάσταση – έχουμε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και υψηλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», τόνισε.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις αμυντικές δαπάνες και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ένα από τα κύρια ζητήματα της κουβέντας είναι κατά πόσον η τροποποίηση των κανόνων θα περιλαμβάνει και την αναταξινόμηση ορισμένων κρατικών δαπανών ως επενδύσεις που ωφελούν το σύνολο της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, που αυξήθηκαν φέτος στο 3,82% του ΑΕΠ λόγω των ανησυχιών για την τουρκική απειλή, και τα κονδύλια για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και η οικοδόμηση του φράκτη στον Έβρο. «Δεν μου αρέσει πολύ να δαπανάται άνω του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», τόνισε. «Το μεταναστευτικό, ποιος πληρώνει για τι… είναι ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι ασυνήθιστο ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας προέρχεται από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία και σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συμμαχίας. «Άρα χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας, και καταστήσαμε σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μας προσφέρει αυτή την εγγύηση ασφάλειας», τόνισε.
Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα πρόθυμων χωρών, οι οποίες, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα περιλάμβαναν επίσης μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε επίπεδο ΕΕ». Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα της «επιθετικής αποτροπής» έναντι της Ρωσίας αναφορικά με τις στρατιωτικές απειλές της προς την Ουκρανία, ειδάλλως θα κινδυνεύσει να χάσει την αξιοπιστία της ως ισχυρός παράγοντας εξωτερικής πολιτικής. Τόνισε δε ότι αν και είναι απίθανο η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων για να ενισχύσει την ασφάλεια της Ουκρανίας, θα πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας υπό το φως της ανάπτυξης δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι θα πρέπει και οι απειλές μας να είναι αξιόπιστες», σημείωσε.