Για το Κτηματολόγιο και την τεχνητή νοημοσύνη μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Το πρώτο πράγμα που κάναμε για να βάλουμε τάξη σε αυτήν τη δημόσια υπηρεσία που λέγεται Κτηματολόγιο είναι καταρχάς, να έρχεται ψηφιακά σε αναγνώσιμη μορφή και δεύτερον να φτιάξουμε πληροφοριακό σύστημα το οποίο σε πραγματικό χρόνο να μπορεί να δίνει απαντήσεις» είπε αρχικά ο Κυρανάκης.
«Βάλαμε τάξη στα του οίκου μας για να μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Όταν το κάναμε, πήραμε μέτρα για να μπορούν να βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις. Δώσαμε ψηφιακά εργαλεία στους υπαλλήλους, προγραμματίσαμε προσλήψεις μόνιμες μέσω ΑΣΕΠ, υπογράψαμε προγραμματικές συμφωνίες με δικηγορικούς συλλόγους και βάλαμε την τεχνητή νοημοσύνη να διαβάζει τα συμβόλαια, άρα ο προϊστάμενος έχει αυτόματα μια εισήγηση η οποία καταλαβαίνει τι είδους πράξη είναι και εντοπίζει τα θέματα που πρέπει να ελεγχθούν νομικά ακριβώς μέσα στο συμβόλαιο. Άρα μια διαδικασία περίπου 2 ωρών μπορεί να πάρει 10 λεπτά», πρόσθεσε.
Κυρανάκης: Στόχος η ολοκλήρωση ενός συμβολαίου μέσα σε 5 μέρες
Όπως είπε ο υφυπουργός, στόχος για την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου είναι οι 5 μέρες, μέχρι τέλος του 2025. «Ο στόχος είναι αυτός που λέει ο νόμος, δηλαδή κάτω από 5 μέρες».
«Έχουμε έναν πολύ σημαντικό ρυθμό βελτίωσης», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Το Ε9 και το Κτηματολόγιο είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αν ήταν ακριβώς το ίδιο, δεν θα χρειαζόταν να έχουμε Κτηματολόγιο».
«Εμείς σαν Ελλάδα πρέπει να πάρουμε αυτήν την τεχνολογία και να φτιάξουμε προϊόντα και υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να εξάγουμε»
Μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη και την πρόσφατη Σύνοδο που έγινε στο Παρίσι, είπε: «Εδώ υπάρχει μια τεχνολογία στην οποία πιστεύουν πολλοί επενδυτές διότι θεωρούν ότι θα αλλάξει τα πάντα, όλα τα επαγγέλματα. Άρα βάζουν λεφτά. Το πώς αυτά τα χρήματα όντως θα επιστρέψουν στους επενδυτές, δεν είναι σαφές. Πριν δύο εβδομάδες ένα κινεζικό μοντέλο ισχυρίστηκε ότι κάνει το ίδιο πράγμα αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα».
«Εμείς σαν Ελλάδα πρέπει να πάρουμε αυτήν την τεχνολογία και να φτιάξουμε προϊόντα και υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να εξάγουμε», υπογράμμισε τέλος ο κ. Κυρανάκης.