Ξαναζεσταίνεται το Κυπριακό: Έντονη κινητικότητα τους επόμενους μήνες με στόχο Πενταμερή και επανέναρξη συνομιλιών - iefimerida.gr

Ξαναζεσταίνεται το Κυπριακό: Έντονη κινητικότητα τους επόμενους μήνες με στόχο Πενταμερή και επανέναρξη συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (αριστερά) και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ (δεξιά)
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (αριστερά) και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ (δεξιά) / Φωτογραφία αρχείου AP

Έρχονται εξελίξεις στο πεδίο του Κυπριακού με έντονη κινητικότητα τους επόμενους μήνες.

Η χθεσινή συνάντηση  Χριστοδουλίδη - Τατάρ για τα οδοφράγματα, η επίσκεψη της αναπληρώτριας γ.γ. του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα σε Αθήνα και Λευκωσία για την προετοιμασία της πενταμερούς και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου προμηνύουν εξελίξεις στο πεδίο του Κυπριακού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη  και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ με αντικείμενο τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης να ολοκληρώθηκε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, όμως αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας που στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Εξάλλου η συνάντηση προγραμματίστηκε με βάση τον οδικό χάρτη που είχε συμφωνηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2024, στη Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια του άτυπου δείπνου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ που τελικό στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα ο Κύπριος πρόεδρος έκανε γνωστό μετά τη  συνάντηση ότι υπέβαλε «ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία που αφορούν τα οδοφράγματα και άλλες ιδέες», τις οποίες, όπως είπε, συζήτησε στη Νέα Υόρκη μετά το άτυπο δείπνο με τον γ.γ. του Οργανισμού. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν θετικός απέναντι στις προτάσεις του.

Σταχυολογώντας τις προτάσεις αυτές ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «στη Νέα Υόρκη, πέρα από τα οδοφράγματα, είχα υποβάλει πρόταση για μια συμβουλευτική επιτροπή, την τεχνική επιτροπή για τη νεολαία, την επιτροπή αλήθειας. Αυτά περιλήφθηκαν και στο πακέτο που κατέθεσα», συμπλήρωσε. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, «ο κ. Τατάρ δεν ήταν σε θέση σήμερα (σ.σ.: χθες) να λάβει αποφάσεις, ζητώντας περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση μέχρι την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών. Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «εάν υπήρχε θετική ανταπόκριση θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν και οι οκτώ προτάσεις», προσθέτοντας ότι «είναι ένα πακέτο όλα ή τίποτα». Οι  δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα .

Η Κομισιόν χαιρετίζει τις συζητήσεις για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων

Τις συζητήσεις για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων χαιρέτισε και  η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή , με τον εκπρόσωπο της να αναφέρει ερωτηθείς από τις Βρυξέλλες  πως τα σημεία διέλευσης βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων. Ειδικότερα υποστήριξε πως «τα σημεία διέλευσης επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να συναντιούνται και να εμπορεύονται. Ως εκ τούτου, οικοδομούν εμπιστοσύνη και βοηθούν να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου», ενώ πρόσθεσε πως «η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή μας».

Επόμενο στάδιο η Πενταμερής

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως οι δύο πλευρές αναμένουν την επίσκεψη της αναπληρώτριας γ.γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Καρλ, στην Κύπρο εντός του επόμενου μήνα με σκοπό την προπαρασκευή και τον συντονισμό της κρίσιμης πενταμερούς που θα κρίνει το μέλλον της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Ρόζμαρι ντι Κάρλο αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και υπεύθυνη για τις  Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης αναμένεται να βρεθεί  σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα στα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΗΕ, η κυρία Ντι Κάρλο προγραμματίζει επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή των άτυπων διευρυμένων επαφών που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο στην Ελβετία, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός πως  ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχεδιάζει να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το επόμενο διάστημα σε μια άτυπη σύνοδο που θα λάβει χώρα μάλλον τους επόμενους μήνες στη Γενεύη, όπου θα εξεταστεί εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την είδηση είχε κάνει μάλιστα γνωστή ο ηγέτης του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία πρόκειται να προσέλθει στις συζητήσεις με την πάγια θέση της για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξάλλου η Αθήνα έχει επενδύσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εντός του 2025 με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα στηρίζει τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. εξετάζονται και μέσα από τη στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι υπάρχει αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων που η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει, μεταξύ των οποίων είναι και η στάση της στο Κυπριακό ζήτημα.

Τέλος, ας σημειωθεί, πως για το ίδιο θέμα είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Στην ατζέντα της συζήτησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, πέραν των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, βρέθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ