Κυβερνητικές πηγές απαντούν σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Οι πηγές κάνουν λόγο για μία «πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:
«Για 7η φορά η γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα
Ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα – στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας.
Με ένα κείμενο επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».
Η στήριξη του ΕΛΚ
«Πρέπει να πω, σταματήστε το, βλάπτετε το κράτος δικαίου» είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος τοποθετήθηκε και στην ΕΡΤ για την υπόθεση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στηλίτευσε τη στάση των Σοσιαλιστών υπογραμμίζοντας ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά». Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν γίνει «επτά διαδοχικές συζητήσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος-δικαίου.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως «η Ελλάδα έχει απαντήσει επανειλημμένα και διεξοδικά σε όλα τα ψεύδη και τους αυθαίρετους ισχυρισμούς εναντίον της, είτε μέσω της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, είτε μέσω των εκπροσώπων των Ελληνικών Αρχών, ακόμη και δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αίθουσα της Ολομέλειας».
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κοινό Ψήφισμα των πολιτικών ομάδων της αριστεράς, συνειδητά παραγνωρίζονται οι σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπονται σκοπίμως τα επίσημα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής του 2023 για το Κράτος Δικαίου, στην οποία υπογραμμίζεται η πρόοδος της Ελλάδας στις συστάσεις της.
Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που καταψήφισε το Κοινό Ψήφισμα, ενώ κατέθεσε δικό του Ψήφισμα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το Κοινό Ψήφισμα κατά της Ελλάδας υπερψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς Ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου (δηλαδή 330 εκ των συνολικά 705).
Μεταξύ αυτών οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης από τους μη εγγεγραμμένους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διασυρμού της χώρας τους.
«Βεβαίως κάποιους από τους παραπάνω Ευρωβουλευτές δεν τους ενοχλεί το γεγονός ότι συνυπάρχουν στην ίδια πολιτική ομάδα με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος για άλλη μία φορά επανέλαβε το δόγμα «να βάλουμε κανέναν στη φυλακή για να κερδίσουμε στις εκλογές» σημειώνουν και προσθέτουν:
«Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για ζητήματα κράτους δικαίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ολλανδής ευρωβουλευτού κας Σόφι ντ Βέλντ η οποία ασχολείται νυχθημερόν με την Ελλάδα και με μια σειρά από ακρότητες και αβάσιμες θέσεις παρουσιάζει τη χώρα μας σαν ένα άντρο ανομίας, αντιδημοκρατικότητας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, η προσπάθεια αυτών των κύκλων πέφτει στο κενό γιατί συγκρούεται με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και «προσκρούουν» σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των θεσμών και έχει προχωρήσει σε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη».