Πρώτος το θέμα με τις πατέντες το είχε θέσει ο πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 2020, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι αφορά την παραγωγή εμβολίων για τρίτες χώρες και όχι την Ευρώπη ή την Ελλάδα, όπως λανθασμένα αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως είναι άλλο το θέμα με τις πατέντες στο οποίο αναφέρθηκαν οι ΗΠΑ και η Κομισιόν, και άλλο αυτό που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα. «Ο αριστερός κύριος Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ποτέ για τα εμβόλια στον Τρίτο Κόσμο», ανέφεραν, με νόημα.
Η άρση των πατεντών αφορά χώρες όπως η Ινδία και η Αφρική, ενώ το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ινδονησία και το Πακιστάν έχουν ανακοινώσει ότι διαθέτουν «ικανότητες παραγωγής», αν αρθούν οι πατέντες.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στις 4 Μαΐου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε τα εξής:
«Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.
Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων.
Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο - όποτε εφευρεθεί - θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».
Aς σημειωθεί ότι Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν παραδέχτηκε, σήμερα, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα φθάσουν στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και ότι το G7 είχε την ευθύνη να κάνει περισσότερα. «Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό… τότε δεν θα υπάρξει παγκόσμια ανοσία μέχρι το 2024», είπε. «Θα περιμένουμε μέχρι το 2024 συνεχίζοντας με τις μάσκες μας, τις δοκιμές μας, τους περιορισμούς και τους φόβους μας; Δεν νομίζω ότι είναι λύση για εμάς ή για τον κόσμο».
«Δεν θα υπάρξει ανοσία εναντίον της Covid-19, εκτός αν πρόκειται για παγκόσμια ανοσία. Μπορούμε να χαιρόμαστε για τον ρυθμό του εμβολιασμού σε καθεμία από τις χώρες μας και είναι πολύ καλό που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χαίρεται γι 'αυτό, αλλά είναι μόνο ένα βήμα προς την παγκόσμια ανοσία και ο ιός θα εξακολουθεί να είναι εκεί με τις παραλλαγές του για όσο διάστημα δεν αγγίζουμε την παγκόσμια ανοσία», σημείωσε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία εμβολιασμού, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού προχωράει κανονικά με επιτυχία, καθώς ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται καθημερινά, με τη συμμετοχή να αυξάνεται. Τέλος, σημειώνουν πως εντός του Μαΐου το 70% των Ελλήνων άνω των εξήντα θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.