Ο Μάρτιος, με την εξαίρεση του επικείμενου λαμπρού εορτασμού της εθνικής επετείου, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών σύγχρονου ελληνικού κράτους, δεν πρόσφερε καμία ανάσα στην κυβέρνηση.
Πανδημία, Κουφοντίνας, διαδηλώσεις, καταγγελίες για αστυνομική βία, μαζική επίθεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέθεσαν ένα σκηνικό από αυτά που απεύχεται κάθε κυβέρνηση. Το επικοινωνιακό επιτελείο βρέθηκε να κυνηγάει τα γεγονότα και ο Πρωθυπουργός μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς να απολογούνται για πράξεις και αποφάσεις.
Δύο πρόσωπα αναβαθμίζονται
Ο Μάρτιος όμως όπου να ΄ναι τελειώνει. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μαζί του θα μείνουν πίσω και οι δύσκολες μέρες. Η ατζέντα, λένε, θα αλλάξει εκ των πραγμάτων. Οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, η οικονομία θα ανοίγει σταδιακά, η διάθεση του κόσμου θα αλλάξει. Στο μεταξύ, μεταβάλλεται το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος θα αναλάβει έναν ρόλο συντονιστή των επιμέρους προσώπων και συστημάτων ώστε να γίνει ενιαίο το εκάστοτε μήνυμα της κυβέρνησης, αλλά και να προλαμβάνονται στραβοπατήματα. Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος και του Ακη Σκέρτσου, αρχής γενομένης από την ανακοίνωση για τα δωρεάν rapid test για την Covid – 19 σε όλους τους πολίτες. Ο κ. Σκέρτσος θα είναι στο εξής πιο ορατός στους πολίτες, καθώς θεωρήθηκε ότι κάποια θέματα θα πρέπει να παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη υπό την τεχνοκρατική τους διάσταση, με την ελπίδα ότι έτσι δεν θα μετατρέπονται σε πυρομαχικά για την αντιπολίτευση.
Μητσοτάκης για Τσίπρα: Οικοδομεί τείχος ανοησίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής», έθιξε το θέμα, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, στη χώρα μας η πανδημία και ο κορωνοϊός πολιτικοποιήθηκαν». Και αυτό έγινε, όπως εξήγησε για να στοχοποιηθεί εκείνος και να τορπιλιστεί η συναίνεση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θέλει τη Δημοκρατία σε καραντίνα», δίνοντας το σύνθημα των διαδηλώσεων και αποδεχόμενος το ρίσκο της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. Και ακόμα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανοησία» το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας που εισηγήθηκε και πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση. «Την ώρα που η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει το τείχος ανοσίας, εκείνος οικοδομεί το δικό του τείχος ανοησίας», είπε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης, αποσαφήνισε τις προθέσεις του σχετικά με τις πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι στο τέλος της τετραετίας να κριθεί η κυβέρνηση συνολικά για την πολιτική της και για συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρας. «Θέλω στην τετραετία να παραδώσω στους Ελληνες μια αλλαγμένη χώρα», τόνισε.
Η επίταξη υπηρεσιών στην Υγεία
Σε ότι αφορά την πανδημία, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Αφενός, μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, ώστε να μειωθεί η πίεση στις δομές υγείας.
Μέχρι να συμβεί αυτό, ο Πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι προτίθεται να πράξει αν δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτέλεσμα η έκκληση του υπουργείου Υγείας, στους ιδιώτες γιατρούς και στον ιδιωτικό τομέα, να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία. «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεση μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω», δήλωσε. Η ισχνή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών προκάλεσε κοινωνική οργή και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι οι γιατροί θα δώσουν, με ενότητα και ομοψυχία, «τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα». Επιπλέον ο ΙΣΑ συγκαλεί τη Δευτέρα το πρωί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα.
Ανάσες ελευθερίας και αποσυμπίεση
Αφετέρου, να υπάρξει μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες ανάσες ελευθερίας. Πρώτο βήμα θα είναι το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι τα ατομικά τεστ που θα διατίθενται από τα φαρμακεία, θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρότι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες και να μην θεωρήσει όποιος έχει αρνητικό τεστ ότι έχει ταυτόχρονα ελευθέρας να μην τηρεί τα μέτρα, πιστεύουν ότι η μετατόπιση μέρους της ευθύνης στους πολίτες θα λειτουργήσει θετικά. Ιδίως αν γίνουν υποχρεωτικοί οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, στα σχολεία, κ.α.
Τον Απρίλιο αλλάζει η ατζέντα -Έρχεται το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το προσεχές διάστημα, η ατζέντα αναμένεται να αλλάξει ριζικά και η οικονομία θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο. Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να τοποθετηθούν επ΄αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εν συνεχεία θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τον τουρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ανοίξει τον Μάιο. Εμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και σε χώρες που έχουν πολύ καλό πρόγραμμα εμβολιασμού όπως είναι το Ισραήλ, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, κα. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα με τις υγειονομικά ασφαλείς χώρες. Πρόβλεψη θα υπάρξει για τους ομογενείς και τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό ώστε να διευκολυνθούν και να επισκεφθούν με ασφάλεια την Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει μεγάλο θέμα με την ανεργία και ετοιμάζουν ειδικά προγράμματα τόσο για τους ανέργους όσο και για τη στήριξη της εργασίας.
Έρχεται η προανακριτική για Νίκο Παππά
Στο περιθώριο αυτών των μεγαλύτερων μαχών, θα δοθούν και άλλες μικρότερες. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά σχετικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η συγκεκριμένη Προανακριτική Επιτροπή δεν θα απασχολήσει παρά μόνο συγκυριακά την κοινή γνώμη. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προχωρούσε στη διευρεύνηση της υπόθεσης θα δεχόταν βαριές κατηγορίες για συγκάλυψη ενός σκανδάλου το οποίο έκανε σημαία της η ΝΔ. Και μολονότι, πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας θα κάνει αποκαλύψεις στη Βουλή, θεωρούν ότι ο κόσμος έχει προεξοφλήσει ότι κάτι περίεργο συνέβη με εκείνον τον διαγωνισμό και ότι θα ασχολείται περισσότερο με την ανάκτηση μιας κάποιας ομαλότητας στην καθημερινότητα του.
Η επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια άλλη μάχη που θα δοθεί, άγνωστο με ποιους όρους από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πολλά αρνητικά μηνύματα που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο Facebook μετά το διάγγελμα του, αποδόθηκαν σε οργανωμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και πολλοί αμφισβητούν ότι η Κουμουνδούρου έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τέτοια αντίδραση, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι έχουν αποδείξεις για το πως οργανώθηκε αυτή η επίθεση.
Το μέτωπο της νεολαίας
Η Τρίτη και δυσκολότερη μάχη αφορά τους νέους. Είναι το πιο δύσκολα προσεγγίσιμο κοινό για όλα τα κόμματα, αλλά τώρα με την πανδημία η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την οργή μεγάλου τμήματος της νεολαίας και το γνωρίζει. Τόσο ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη συνέντευξη του, όσο και νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απευθύνθηκαν στους νέους. Όμως γνωρίζουν ότι αυτοί δεν ακούνε τους πολιτικούς και ότι η πλειονότητα τους δεν ακολουθεί πολιτικά κόμματα και ενημερώνεται κυρίως από το διαδίκτυο. Το στοίχημα είναι μεγάλο και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική όταν τα πράγματα ηρεμήσουν και απομακρυνθούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, από την ψυχολογική και την οικονομική πίεση της πανδημίας.