Σήμερα η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του Κωνσταντίνου -Το επικρατέστερο σενάριο - iefimerida.gr

Σήμερα η κυβέρνηση αποφασίζει για την ταφή του Κωνσταντίνου -Το επικρατέστερο σενάριο

Η κυβέρνηση αποφασίζει τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου
Η κυβέρνηση αποφασίζει τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου / NDP
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και αφορούν από την απόφαση για το αν η κηδεία θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους έως την εκπροσώπησή της στην κηδεία και την άφιξη στην Αθήνα μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης καλείται να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το τελετουργικό της κηδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τόσο ο υπουργός Επικρατείας και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την επιδείνωση της υγείας του τέως βασιλιά την περασμένη Πέμπτη, όταν επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου οι γιοι του Παύλος και Νικόλαος και συναντήθηκαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η οικογένεια του εκλιπόντος είχε εικόνα από τους γιατρούς ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη και η επίσκεψη στον υπουργό Επικρατείας αφορούσε αρχικά την ενημέρωση για την κατάσταση και ουσιαστικά να συζητηθούν τα διαδικαστικά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της οικογένειας ήταν να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του και να κηδευθεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Αρνητική η κυβέρνηση στο αίτημα για λαϊκό προσκύνημα

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκρίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, που φέρεται να είναι αρνητική στο αίτημα αυτό. Το αίτημα διατυπώνεται στη βάση ότι ο έκπτωτος βασιλιάς είχε διατελέσει αρχηγός του κράτους έως το 1974, ωστόσο με το δημοψήφισμα  έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που το συνόδευαν και η Ελλάδα εισήλθε στη μακροβιότερη περίοδο Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους η κυρίαρχη άποψη εντός της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει η κηδεία να γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό που ανέφεραν χθες είναι πως στόχος είναι να μην αναμειχθεί στο θέμα με τρόπο που θα λάμβανε «διαστάσεις που δεν χρειάζονται». Ένας από τους λόγους είναι πως ο Κωνσταντίνος δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν φωνές που λένε πως μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα, με δεδομένο πως το πολιτειακό έχει επιλυθεί με τρόπο ξεκάθαρο από το 1974 και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βασιλιάδες, πρίγκιπες και βασιλικές οικογένειες. Είναι πιθανό να εξεταστεί να αποδοθούν στον νεκρό τιμές κατώτερης βαθμίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως ο εκλιπών έκπτωτος μονάρχης διέθετε από το 1983 διαβατήριο Δανίας ως King Constantine. Το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου».

Το επικρατέστερο σενάριο για την κηδεία

Σχετικά με το πού θα γίνει η κηδεία, είναι ένα θέμα που δεν το αποφασίζει η κυβέρνηση και αφορά τη συνεννόηση της οικογένειας με την Εκκλησία, και έτσι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο λαϊκού προσκυνήματος, παρότι γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ασφαλείας, τη συνδρομή της αστυνομίας και η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν θα ήθελαν από κυβερνητικής πλευράς να είναι κάτι που θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι η σορός να μεταφερθεί στη Μητρόπολη λίγες ώρες πριν την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, όπου έχει ταφεί η μητέρα του Φρειδερίκη, ο πατέρας του Παύλος και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν στη διυπουργική σύσκεψη που θα γίνει αμέσως μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσουν για την κηδεία του τέως βασιλιά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Ο βασιλιάς Κάρολος, παρότι διατηρούσε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον εκλιπόντα, δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί στη χώρα μας ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία κηδεία του 1981

Η τελευταία «βασιλική» κηδεία είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου του 1981, όταν η Φρειδερίκη κηδεύτηκε δίπλα στον σύζυγό της Παύλο, έξι μέρες μετά τον θάνατό της από καρδιακή προσβολή στη Μαδρίτη. Τότε, είχε προκληθεί πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου. Και τότε είχε συγκληθεί κυβερνητική επιτροπή, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στο Τατόι τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία όσο και η ταφή, ενώ μετά την τέλεση της κηδείας ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έπρεπε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ