Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.
Τα σενάρια που συζητήθηκαν
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που έγιναν στη σύσκεψη, εξετάστηκαν πιθανά σενάρια ακόμη και το ακραίο, αυτό της διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.
Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια έχει αλλάξει το μίγμα τροφοδοσίας του φυσικού αερίου και οι ποσότητες που παίρνουμε από τη Ρωσία έχουν υποχωρήσει στο 35% των ετήσιων αναγκών μας. Ωστόσο παραμένει σημαντικό ποσοστό.
Ενα δεύτερο σενάριο, το οποίο όμως έχει να κάνει μόνο στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν καταστροφές και βλάβες στο δίκτυο.
Οι λύσεις για την τροφοδοσία
Στη Ρεβυθούσα καταφθάνουν φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) κυρίως από τις ΗΠΑ το οποίο αεριοποιείται και αντιστοιχεί ανάλογα με τη χρονιά στο 50% -60% των αναγκών μας. Σε ένα σενάριο ανάφλεξης στην περιοχή της Ουκρανίας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση της τροφοδοσίας στη Ρεβυθούσα και ως back up την επανενεργοποίηση του Diesel ως καυσίμου στις μονάδες ηλεκροπαραγωγής.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει ήδη φροντίσει να είναι γεμάτος ο τερματικός σταθμός, χωρητικότητας 225.000 κυβικών μέτρων, της Ρεβυθούσας. Προσθέτουν δε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταπλεύσουν στη Ρεβυθούσα αρκετά πλοία.
Επιπλέον σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης η επόμενη εναλλακτική που έχει η χώρα είναι να υπάρχουν stand by πλοία από την Αλγερία, καθώς η ΔΕΠΑ έχει συμφωνία και με την Αλγερία για την προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται πως μέσω αγωγών λαμβάνουμε φυσικό αέριο επίσης από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία αλλά σε μικρές ποσότητες.
Παράλληλα, μία ακόμη λύση, πάντα σε επίπεδο σεναρίων, είναι και το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια και από την Αίγυπτο.