Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία «επικίνδυνο, εγκληματικό και αντιεπιστημονικό».
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «αυτό ακριβώς προβλέπει η ψυχιατρική "μεταρρύθμιση" που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας» από όλες τις κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει το ρόλο του - αφού είναι και "επιτελικό" - και να θέτει απλά το πλαίσιο, ένα γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».
«Όλα, δηλαδή, για τους επιχειρηματίες της υγείας και τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, τις ΜΚΟ, και άλλους δήθεν φιλάνθρωπους, που τείνουν να αποτελέσουν το βασικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κουτσούμπας για νομοσχέδιο ψυχικής υγείας: Οι εργαζόμενοι το ονομάζουν «έκτρωμα»
«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα, όπως το ονομάζουν, όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με απλά λόγια, επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος, ειδικά στην ψυχική υγεία, είπε ότι η κατάσταση είναι «παραπάνω από τραγική, σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι με αυτό «το κατάπτυστο νομοσχέδιο αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώσης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πυρήνας των αλλαγών στο χώρο των εξαρτήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λογικής της υποτιθέμενης "μείωσης της βλάβης" σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη».
Είπε ότι με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα ότι οι αλλαγές στο χώρο της απεξάρτησης με την έλευση του ΕΟΠΑΕ, «βάζουν στο στόχαστρο τα «στεγνά» προγράμματα που έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η ΑΡΓΩ, ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, η ΜΕΘΕΞΙΣ, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν "φιλοσοφία"».