Όλους τους λαούς θα έχει ως συμμάχους ο ελληνικός, σε περίπτωση που αυτός δώσει εντολή στο ΚΚΕ να αναλάβει τη διακυβέρνηση, όπως τόνισε στο debate ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον κ. Κουτσούμπα στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα» για τον λόγο που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απάντησε: Οι εξοπλισμοί που έγιναν, με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή και τη Γερμανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας -στην οποία ανήκει βέβαια η χώρα μας- η οποία ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες. Που εμπλέκει τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει γίνει πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Το να πηγαίνουν εξοπλισμοί στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Όλες αυτές οι συμφωνίες οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες.
Ο Παναγιώτης Στάθης επανήλθε και ρώτησε εάν ο λαός σώσει τον λαό και γίνει το ΚΚΕ κυβέρνηση, ποιες χώρες θα είναι σύμμαχοι της Ελλάδας.
Κουτσούμπας: Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε: Όλες οι χώρες του κόσμου. Άλλωστε, όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός -και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι στην εξουσία μαχητικά μαζί του- δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα, με τον τούρκικο λαό, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ, και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες χώρες.
Μας εμποδίζει σήμερα, για παράδειγμα, το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες.