Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια, με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ανακοινώνει πως οι άστεγοι μετανάστες στη Μόρια θα μεταφερθούν σε σκηνές.
Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και επισήμανε ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές. Νωρίτερα σήμερα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Ελληνα υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά και ενημέρωσε ότι συμφώνησε για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά.
Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι, βάσει πληροφοριών, δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ της Μόριας, θα μεταφερθούν έως το βράδυ σε σκηνές που θα εγκατασταθούν σε οικισμούς της Μόριας ή σε χώρους δίπλα στον οικισμό. Οι υπόλοιποι 11.500 μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μένουν στους οικισμούς.
Το tweet του Γιώργου Κουμουτσάκου για τη φωτιά στη Μόρια
Για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια, με συνέπεια χιλιάδες μετανάστες να βρεθούν άστεγοι. Οπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του στο Twitter, «ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας διαμορφώνει μια κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική».
«Διαχειριζόμαστε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δραματικά γεγονότα στη Μόρια οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά. Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί. Αποτέλεσμα να μείνουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι. Ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, και συνέχισε: «Δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ολα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται σε ασφαλείς περιοχές ή ξενοδοχεία. Οι ευάλωτοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Προτεραιότητα η κατάσβεση των τελευταίων εστιών.
Εχει υπάρξει άμεση ενημέρωση της @EU_Commission που προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της. Αντίστοιχη συμπαράσταση επιδεικνύεται από πολλά κράτη-μέλη. Εχω ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους μου από το Λουξεμβούργο και την Αυστρία και με τον πρέσβη της Γερμανίας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή ενημέρωση. «Νωρίς το πρωί συνεκλήθη ευρεία διυπουργική σύσκεψη για αποτίμηση της κατάστασης και προκειμένου στο στάδιο αυτό να ληφθούν αποφάσεις.
Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς κ. @theodorikakosp
& κ. @nmitarakis & τον πρόεδρο του @eody_gr κ. @arkouman, έχει μεταβεί ήδη στη Λέσβο. Στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αυτοψία της κατάστασης λεπτομερής ενημέρωση».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος
Στο μεταξύ, η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.
Στη Μόρια οι Μηταράκης, Θεοδωρικάκος, Αρκουμανέας
Η κυβέρνηση, με αφορμή τη φωτιά, τέθηκε απευθείας σε συναγερμό και έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να μεταβούν στη Λέσβο οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια.
Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη φωτιά στη Μόρια
Από την πλευρά της, ωστόσο, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για «σαφή ευθύνη της κυβέρνησης».
«Ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υποδοχής και ένταξης της χώρας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Ωστόσο,υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενεργήσει προληπτικά και να οξύνει την κατάσταση στα νησιά με αποτέλεσμα γεγονότα, όπως το χθεσινό».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρέλαβε το ΚΥΤ της Μόριας με 5.500 αιτούντες άσυλο, το έφτασε δια της απραξίας της στις 20.000 και πλέον επαίρεται που είναι στις 13.000», κατηγορώντας ότι τώρα «προχωρά και στην εργαλειοποίηση της κατάστασης και στον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγώντας και σε νέο αδιέξοδο». Σημείωσε ακόμα ότι «ήδη ξεκίνησε η κυκλοφορία φημών περί Τούρκων πρακτόρων, ωσάν αυτό να αναιρεί την κυβερνητική ευθύνη», για να υποστηρίξει ότι «η πολιτική ευθύνη των αρμόδιων υπουργών και σε αυτή την περίπτωση είναι απόλυτη και αντικειμενική».
«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιο του γραφείου Τύπου για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, και τόνισε: «Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».