Το ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξαναχρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα προειδοποίησε μέσα από συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Εάν η Τουρκία κρίνει ότι τη συμφέρει, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και εκβιασμού προς την Ευρώπη. Άλλωστε, η πολιτική πολλαπλής έντασης που ακολουθεί σε όλη τη Μεσόγειο αυτό δείχνει, και ως εκ τούτου είμαστε όχι σε εφησυχασμό αλλά σε συνεχή εγρήγορση, και σε αυτό ευαισθητοποιούμε και ζητάμε τη στήριξη των εταίρων μας ως φύλακες των ευρωπαϊκών συνόρων».
Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστρία για να συμμετάσχει, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, μετά από πρόσκληση του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ.
Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει όλα αυτά, στη Διάσκεψη, στους ομολόγους του και να συζητήσει μαζί με τους συναδέλφους του και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμμετέχοντας σε αυτό το «φόρουμ» γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα, ειδικά στο μεταναστευτικό, πρέπει να είναι συνεχώς παρούσα με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
«Δεν ξεχνώ κάτι που μου είχε πει ένα παλιός διπλωμάτης. Οι απόντες έχουν πάντα άδικο. Εμείς, λοιπόν, ως Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρώπης στο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε να είμαστε πάντα παρόντες. Να προβάλουμε τις θέσεις μας, να τονίζουμε τις προτεραιότητές μας και να κοινοποιούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Αυτός, άλλωστε, είναι ο σκοπός της στρατηγικής της διεθνοποίησης που εφαρμόζουμε, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο μεταναστευτικό λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς και του δύσκολου και μη συνεργάσιμου γείτονά της», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι γι' αυτό ακριβώς, και στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη μίας υποχρεωτικής και δίκαιης κατανομής βαρών, ως θεμελιώδους έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλλά, όπως συμπλήρωσε, αυτός δεν θα είναι ο μόνος σκοπός της, καθώς θα επιδιώξει, επίσης, τη διαμόρφωση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την επιστροφή στις χώρες τους όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.
«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε παρουσιάσει για την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διακινητών, τη ραχοκοκαλιά της παράνομης μετανάστευσης», διευκρίνισε.
«Η Ελλάδα και σε αυτό είναι χώρα πρώτης γραμμής. Η ασπίδα της Ευρώπης. Δεν είναι λόγια, το κάναμε πράξη τον περασμένο Μάρτιο, στον Έβρο. Έκτοτε, έχουμε ενισχύσει δυνάμεις και μέσα για την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας. Και το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών μας είναι ορατό. Οι μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα παρουσιάζουν σοβαρή κάμψη», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη.