Στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου που έχουν πέσει ξανά τις τελευταίες ημέρες στο «τραπέζι», αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Εγώ θα έβαζα μόνο ένα κριτήριο για πιθανή αλλαγή εκλογικού νόμου», ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, διερωτώμενος «αν ο τωρινός υπηρετεί το μείζον αγαθό της εσωτερικής σταθερότητας την ώρα που η χώρα περιβάλλεται από επικίνδυνη αστάθεια».
Ειδικότερα, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η χώρα περιβάλλεται από έναν ωκεανό αστάθειας και λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ενέργεια αλλά και λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας . Θεωρώ ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να αναζητήσεις τις δικές σου άγκυρες εσωτερικής σταθερότητας».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τον εν λόγω προβληματισμό θα τον λύσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Βασική προϋπόθεση η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό για τον Γιώργο Κουμουτσάκο
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας νέας αλλαγής, σημείωσε: «Αν το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γεννήσει σταθερότητα, θα πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, με τρόπο που να διασφαλίζει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και μια σταθερή διακυβέρνηση διότι έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διεθνούς αστάθειας. Αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, δεν πρέπει να απορροφηθούμε και εμείς από μία εσωτερική αστάθεια χωρίς να ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει. Κρατάω μία επιφύλαξη γιατί θέλω να ακούσω τη θεμελίωση αυτών των σκέψεων, αν πράγματι υπάρχουν, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Προσωπικά, με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα έβλεπα ακόμα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το σταθερότερο».
Τουρκικές προκλήσεις
Σχολιάζοντας την έξαρση της τουρκικής ρητορικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας εκτίμησε ότι θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη επί μήνες ρητορική, με τα αλλεπάλληλα κρεσέντα δηλητηριάζει όχι μόνο την κοινή γνώμη στην Τουρκία αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα εντείνει αυτή τη ρητορική αλλά και τις κινήσεις στο πεδίο. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με ευθύνη της Τουρκίας. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η ελληνική κυβέρνηση είναι».