Πρωθυπουργός επί δύο τετραετίες, ευρωπαϊστής και οραματιστής ο Κώστας Σημίτης πέρασε στην Ιστορία αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην σύγχρονη Ελλάδα.
Διετέλεσε πρωθυπουργός το κρίσιμο διάστημα από το 1996 ως το 2004, χρόνια μετεξέλιξης της Ελλάδας, από κάθε άποψη. Δεν ήταν μόνο τα μεγάλα έργα και ο ολυμπιακός αέρας που έπνεαν, αλλά ήταν το ευρώ, η Ευρώπη στον πυρήνα της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα και η μεγάλη νίκη της εισόδου της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Κώστα Σημίτης περνά στην ιστορία ως Αντιστασιακός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, και πρωθυπουργός που ξεχώρισε για την σταθερή ιδεολογική, αξιακή και πολιτική του ταυτότητα. Ως ο αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού και ένας από τους πολιτικούς που ταύτισαν τη θητεία τους με την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας.
Από τις πανεπιστημιακές αίθουσες και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο Μαξίμου
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του 'Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.
Το στίγμα του Κώστα Σημίτη στην Ελλάδα
Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Στον προσωπικό του ιστότοπο ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης είχε σταχυολογήσει τα έργα που έγιναν στην οκταετία του και άφησε παρακαταθήκη στη χώρα, όπως και -κατά την κρίση του- τα σημαντικότερα σημεία της διακυβέρνησής του. Γράφει συγκεκριμένα:
- Ένταξη στην ΟΝΕ (2001)
- Εισαγωγή στο ευρώ (2002)
- Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004) «Η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ με την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου στις 16/4/2003 υπήρξε μια κορυφαία στιγμή της εθνικής μας στρατηγικής. Εκείνο που έμοιαζε ακατόρθωτο, για το οποίο υπήρχαν επί πολλά χρόνια έντονες αντιρρήσεις κι αμφιβολίες, έγινε πραγματικότητα. Η Αθήνα πέτυχε ειρηνικά, κάτι για το οποίο η Άγκυρα απειλούσε με "αντιδράσεις χωρίς όρια"», όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του.
- Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) «Η Ελλάδα ως Προεδρία της ΕΕ στο α΄ εξάμηνο του 2003 αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση που προκλήθηκε στον απόηχο της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Απέτρεψε την κλιμάκωση της διαφοράς ΗΠΑ-ΕΕ και πέτυχε τη διαμόρφωση Κοινής Θέσης στη σύνοδο Κορυφής (20-21/3/2003). Κορυφαία στιγμή της Προεδρίας ήταν επίσης η υπογραφή στη Στοά του Αττάλου (16/4/2003) της προσχώρησης των δέκα νέων μελών στην ΕΕ, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Στη σύνοδο Κορυφής της Θες/νίκης υιοθετήθηκε η Δήλωση που αναφερόταν στη διαδικασία εξευρωπαϊσμού των Δυτ. Βαλκανίων. Η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία τέσσερα Ευρωπαϊκά συμβούλια και δεκάδες θεματικά συμβούλια προωθώντας την ενοποιητική διαδικασία και αναβαθμίζοντας το κύρος και την αξιοπιστία της – όπως ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ», αναφέρει επίσης.
- Οικονομική πολιτική ανάπτυξης και σταθερότητας (1996-2004)
- Ολυμπιακά έργα. Προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων (1996-2004)
- Αττικό Μετρό (2000)
- Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2001)
- Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (2004), η οποία ήταν, όπως σημειώνεται «ένα τεχνολογικό και αισθητικό επίτευγμα».
- Εγνατία Οδός (2001)
- Αττική Οδός (2001)
- Νέα Νοσοκομεία. Αττικό Νοσοκομείο (2000) «Νέα Νοσοκομεία κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν. Σε σχέση με το 1995 οι Νοσοκομειακοί χώροι αυξήθηκαν κατά 75%. Το Αττικό Νοσοκομείο υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Νοσοκομεία, στο οποίο εγκαταστάθηκαν εξαρχής Παν/κές κλινικές και εξελίχθηκε σε πόλο έλξης και αναφοράς σε όλη τη χώρα. ('Θριάσιο' Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου 'Ανδρέας Παπανδρέου', Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Χανίων 'Ο Αγ.Γεώργιος', Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, Γενικό Νοσοκομείο Θήβας, Γενικό Νοσοκομείο Πύργου 'Ανδρέας Παπανδρέου', Νοσοκομείο Καβάλας)», γράφει.
- Συνήγορος του Πολίτη
- Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
- Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
- Βοήθεια στο Σπίτι
- Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων