Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη προκάλεσαν οι συνεχείς αναφορές Μητσοτάκη-Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μιλώντας στο περιθώριο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Σκανδαλίδης, κάλεσε τα κόμματα να «αφήσουν ήσυχο» τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως σημείωσε, «παρέλαβε μία χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε από κάθε άποψη στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».
«Μιλά ο Πρωθυπουργός για τις βάσεις. Δεν ήξερα ειλικρινά ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό και ότι είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε. Κατάλαβα, όμως, από αυτά που είπε ότι αντέγραψε απλώς την προπαγάνδα της τότε Δεξιάς. Ξέχασε να πει ότι από τις τότε αμερικανικές βάσεις, έμεινε μόνο η Σούδα και η ΝΑΤΟϊκή βάση στο Άκτιο. Ξέχασε παράλληλα να πει ότι η τότε εξωτερική πολιτική οδήγησε τη χώρα σε πολύ μεγάλη ισχύ στα πλαίσια της τότε ΕΟΚ. Τι να μιλήσουμε για αυτό; Να μιλήσουμε για την Κίνηση των 6 και τι σήμαινε; Για τη συνέντευξή του στο ABC μετά την εκλογή του;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: « ο κ. Μητσοτάκης, ο πρεσβύτερος, εκτός του ότι τον έστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο, έκανε όλη εκείνη την περίοδο δύο προτάσεις για το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και απέτυχαν και οι δύο και έχασε η χώρα τρία ολόκληρα χρόνια από το θέμα της συμβολής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Και έπρεπε να έρθει ο Ανδρέας Παπανδρέου ξανά το 1993 να υπογράψει το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εφάρμοσε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και έφτασε η Ελλάδα στο ευρώ, στην ΟΝΕ και τη συμφωνία στο Ελσίνκι».
Ο κ. Σκανδαλίδης δεν άφησε ωστόσο ασχολίαστες και τις αναφορές του κ. Τσίπρα λέγοντας: « και ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν εκείνη την εποχή τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε με νόημα: Όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα».
Δείτε το βίντεο με τα σχόλια του Κ. Σκανδαλίδη στις αναφορές Μητσοτάκη-Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μου θυμίζετε Ανδρέα Παπανδρέου με τις βάσεις
Υπενθυμίζεται ότι στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το "έξω οι βάσεις του θανάτου" για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «υποκρισία», αναφέροντας πως «είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού σε ένα θέμα που απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα».
Τσίπρας: Νομίζετε ότι με προσβάλλετε, αλλά με τιμάτε
Στις αναφορές Μητσοτάκη απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε λίγο αργότερα και ένα βήμα παραπέρα όταν διάβασε όσα είχε πει ο κ. Παπανδρέου το 1990 κατά τη διάρκεια της τότε σύγκρουσής του με τον Κ. Μητσοτάκη στην αντίστοιχη υπογραφή συμφωνίας με τους Αμερικανούς. «Ο Α. Παπανδρέου απάντησε τότε το 1990 ότι η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά επιβάλλεται από τα συμφέροντα της Ελλάδος, αλλά πάντα είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι να αναγνωρίσει ότι εφόσον ο άλλος είναι υπερδύναμη θα κάνουμε ότι μας πει, θα τα δώσουμε όλα. Η άλλη όψη, που είναι υπαρκτή, είναι να πεις ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αγώνες, ήταν παρούσα σε δύο πολέμους, η Ελλάδα ουδέποτε διεκδικεί χώρο που να μην είναι δικός της, αλλά προασπίζει με υπερηφάνεια τα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτή η Ελλάδα μπορεί να πει ότι αν σου προσφέρουμε διευκολύνσεις, θα μας παρέχεις επιτέλους κάλυψη από την επιθετικότητα της συμμάχους μας Τουρκία; Εάν όχι η μικρή Ελλάς λέει δεν μπορώ να υπογράψω. Το ένα είναι εκβιασμός το άλλο είναι διάλογος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.