Με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και βουλευτών της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση τεσσάρων επίκαιρων ερωτήσεων σχετικά με την οριακή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά την αντιμετώπιση του Covid-19.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα «νοσοκομεία μας δεν υποστελεχώθηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη, όπως δεν μπορεί αυτά τα κενά να καλυφθούν από τη μία ημέρα στην άλλη». Σημείωσε ότι «και προσλήψεις έγιναν και γίνονται και ο σχεδιασμός μας υλοποιείται κανονικά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» αλλά οι «δυνάμεις και οι δυνατότητες κάθε νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες και όχι ανεξάντλητες, ειδικά όταν έχουμε μια τεράστια έξαρση των κρουσμάτων».
Σχετικά με τις αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία που χρειάσθηκε να γίνουν, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες χώρες και μάλιστα να διακομίζουν ασθενείς όχι σε άλλες πόλεις αλλά σε όμορες χώρες.
Κοντοζαμάνης: Είμαστε υπέρ της διαφάνειας
Ο υφυπουργός Υγείας, σε αυστηρό τόνο, απέρριψε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιστημονικής Επιτροπής όπως και όλα τα δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία των αποφάσεων της επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας. Ειδικότερα, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ο υφυπουργός ανέφερε πως «όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που απαιτούνται, βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» και πρόσθεσε «είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια. Η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία».
Την Επιστημονική Επιτροπή, είπε, την συγκροτούν επιστήμονες από όλο το φάσμα της επιστημονικής κοινότητας. Έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 140 συνεδριάσεις καθώς η Επιτροπή συνεδριάζει ανά δύο μέρες σε πολύωρες τηλεδιασκέψεις. Τα μέλη της καταθέτουν τις επιστημονικές τους γνώσεις και απόψεις όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και όλο το εικοσιτετράωρο μέσω ανταλλαγής απόψεων. Είναι επικίνδυνο να υποτιμάμε το κύρος αυτής της Επιτροπής με σποραδικά δημοσιεύματα που στόχο έχουν άλλα κίνητρα. Ξεκαθάρισε ότι όπως και τα πρακτικά των δικαστικών αποφάσεων δεν δημοσιοποιούνται έτσι δεν μπορεί να δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι υπάρχει μια και μοναδική καταγραφή όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθώς οι πηγές που την τροφοδοτούν είναι πολλές.
Ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν αναγνωρίζει καμία από τις πολλές επιτυχίες που όλοι αναγνωρίζουν αλλά καραδοκεί να επενδύσει μικροκομματικά στις λίγες άτυχες στιγμές που μπορεί να υπάρξουν μέσα σε μία τόσο πρωτόγνωρη διαδικασία». Όμως, είπε, «έτσι μηδενίζετε μία εθνική προσπάθεια. Αμαυρώνεται η εικόνα όχι της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Σπέρνετε την αμφιβολία μεταξύ των πολιτών. Κάνετε τυφλή αντιπολίτευση και ανοίγετε τον δρόμο και στις τυφλές αντιδράσεις απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα κατά της πανδημίας. Ξαναφέρνετε, με άλλα λόγια, τον λαϊκισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας από την πίσω πόρτα».
Ο τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επέμεινε και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της Επιτροπής προκειμένου να γίνει γνωστό τι εισηγήθηκε σε μείζονες εξάρσεις, σε κλειστές δομές, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε στρατιωτικές μονάδες, ως προς τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα σχολεία, τον τουρισμό κ.α. και ποιες ήταν οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση. Έκανε λόγο για αυταρέσκεια και συστηματική αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στην υποτίμηση του κινδύνου με ολέθριες συνέπειες. Διερωτήθηκε εάν τα «διπλά μητρώα» του ΕΟΔΥ και η συσκότιση του έργου της Επιτροπής είναι αποκύημα ενδοκυβερνητικής κόντρας και παιχνιδιών εξουσίας μεταξύ των κυβερνώντων και των εποπτευόμενων φορέων, όπως εξάλλου καταδεικνύει και η μεταξύ γ.γ. Δημόσιας Υγείας και προέδρου του ΕΟΔΥ παλαιότερη αλληλογραφία η οποία διέρρευσε στον Τύπο. Η κυβέρνηση, είπε, εμμένει ιδεοληπτικά στη δυσανεξία της στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τη διαφάνεια.
Για το νοσοκομείο Δράμας
Το θέμα του νοσοκομείου Δράμας έθεσε στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, λέγοντας ότι έχει προχωρήσει η απαιτούμενη αναδιάρθρωση των λειτουργιών του ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πάρα πολύ μεγάλη πίεση των περιστατικών των ασθενών με κορονοϊό. Υλοποιείται, είπε, ένα συγκεκριμένο πλάνο αφενός για να προστατεύσουμε το προσωπικό του νοσοκομείου που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους άλλους ασθενείς που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και αφετέρου για να εξυπηρετήσουμε την περίθαλψη όσων νοσούν από Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, ανάφερε ο υφυπουργός, αποφασίσθηκε να μειωθούν τα τακτικά του χειρουργεία. Αναπτύχθηκαν 140 και πλέον κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό και 12 κλίνες ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια ανέφερε ότι έγιναν 10 ειδικών γιατρών, 39 νοσηλευτών, 13 λοιπών ειδικοτήτων, ενώ υπήρξε και η έγκριση πίστωσης για ακόμη 23 άτομα. Ταυτόχρονα συνάφθηκαν εξάμηνες συμβάσεις με 2 ιδιώτες γιατρούς στις ειδικότητες Αναισθησιολογίας και Πνευμονολογίας και υλοποιήθηκαν μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας, σημειώνοντας, πως ένα επαρχιακό νοσοκομείο είναι λογικό να χρειάζεται τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου νοσοκομείου και αυτό έγινε με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε πως εάν είχε παρακολουθήσει κανείς την πορεία του πρώτου κύματος στη Δράμα, δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε στη σημερινή τραγική εικόνα και στη δεινή κατάσταση του νοσοκομείου. Υποστήριξε ότι το Νοσοκομείο Δράμας έχει λιγότερο κατά 50% από το προσωπικό που προβλέπει το οργανόγραμμά του. Έχει εδώ και χρόνια ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές, Η Δράμα έχει τη θλιβερή πρωτιά στις αεροδιακομιδές ασθενών. Καταλόγισε στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ενεργεί σπασμωδικά, ασχεδίαστα, ανοίγει και άλλες κλίνες ΜΕΘ χωρίς να έχει τη δυνατότητα, οι δε επεκτάσεις σε κλίνες έγιναν σε οριζόντια διάταξη, όχι κατακόρυφη, όπως είναι τα διεθνή στάνταρντς. Υπάρχει, είπε μέχρι και ελλείψεις οξυγόνου.
Κοντοζαμάνης για Πέλλα: Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ επιχειρούν στον νομό
Σχετικά με την ανάγκη εκπόνησης και την εφαρμογή ενός ειδικού τοπικού σχεδίου δράσης για τη θεσμική θωράκιση της Πέλλας, που του έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι συνεχώς εκπονούνται τοπικά σχέδια δράσης ανάλογα με την πορεία των δεικτών. Σημείωσε ότι τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ επιχειρούν στο νομό και πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληψίες ανίχνευσης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί αφενός ο μέγιστος αριθμός δειγματοληψιών και για να έχουμε τα αποτελέσματα εκείνα τα οποία θα συμβάλλουν στο να έχουμε την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τη σφοδρότητα του κύματος που έχει χτυπήσει το Νομό της Πέλλας.
Προσλήψεις στο ΕΣΥ
Την άμεση πρόσληψη των 4.000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ, καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ. ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σημειώνοντας ότι 8 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, 10 παλεύουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και 2.000 νοσούν. Τόνισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει και το να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί, όλοι οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς που παίζουν κορώνα - γράμματα τη ζωή τους και φεύγουν από τη ζωή.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε στον βουλευτή ότι «ταυτίζομαι απόλυτα με το αίτημά σας, γιατί είναι και ένα αίτημα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα προς επίλυση, που εσείς ως κυβέρνηση δεν δώσατε λύσεις. Γιατί δεν τους μονιμοποιήσατε εσείς ως κυβέρνηση και μας αφήσατε αυτά τα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «κανένας από τους 4.000 των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δεν έχει φύγει», αλλά επισήμανε πως «κανένας δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να προχωρήσει σε περισσότερες από 20.000 προσλήψεις προσωπικού, που αθροίζετε εσείς στην ερώτησή σας. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Δεν μπορούμε ούτε αύριο ούτε σε μια βδομάδα ούτε σε έναν μήνα όλους αυτούς να τους εντάξουμε. Χρειαζόμαστε χρόνο. Δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και έχουμε πάρει και συγκεκριμένα μέτρα, άλλωστε το καθεστώς των επικουρικών γιατρών είναι δικό σας δημιούργημα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ανέβασε τους τόνους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έρχομαι από τη ρημαγμένη Θεσσαλονίκη. Έχετε τεράστιες ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στην πόλη μου, για το ότι κάθε γειτονιά θρηνεί και έναν άνθρωπο, ότι είναι στο «κόκκινο» από τις 16 Νοεμβρίου και εκπέμπουν «SOS» γιατροί, νοσηλευτές, νοσηλευτικό προσωπικό» ενώ κάλεσε τους 4.000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία και τους επικουρικούς «να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, να πενθήσουν μία κυβέρνηση ακατάλληλη, η οποία δεν μπορεί, αδύναμη και ανίκανη να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες ενός λαού που χειμάζεται και αντιμετωπίζει φάτσα-κάρτα το αίτημα της επιβίωσης».
Ο κ. Κοντοζαμάνης απέρριψε ως μικροπολιτική τις αναφορές του βουλευτή και τον κάλεσε να ξαναδιαβάσει « τη δήλωση της πρώην συντρόφισσάς σας, της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, για το τι θα γινόταν στη χώρα αν με την πανδημία κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
- Οι ειδήσεις live
- Κορωνοϊός: Τα 8 μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο -Τι ισχύει για εργαζομένους και επιχειρήσεις
- Μητσοτάκης: Τα Χριστούγεννα μάξιμουμ με εννέα άτομα στο σπίτι -Επρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη
- Πέτσας: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, διασκέδαση -Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
- Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγούμαστε να ανοίξουν τα σχολεία τα Φώτα -Τα εφετινά Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα καλύτερα όλων
- Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές «βράζουν» -250 κρούσματα στην Αττική, 243 στη Θεσσαλονίκη