Κοντονής, ο πρώτος που διαγράφεται επί Τσίπρα -Μια κόντρα που είχε παρελθόν - iefimerida.gr

Κοντονής, ο πρώτος που διαγράφεται επί Τσίπρα -Μια κόντρα που είχε παρελθόν

Ο Σταύρος Κοντονής με τον Αλέξη Τσίπρα
Μία κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ με παρελθόν / Φωτογραφία: Intimenews

Με τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το μπρα ντε φερ του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης με την Κουμουνδούρου, το οποίο ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Με μια ανακοίνωση που έφτασε στα δημοσιογραφικά μέιλ σαράντα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «διαγραφή», η αξιωματική αντιπολίτευση κατέστησε τον Σταύρο Κοντονή το πρώτο στέλεχος «που απεμπολεί το δικαίωμά του να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», επιβεβαιώνοντας, έτσι, το ρεπορτάζ του iefimerida.gr ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους με τον πρώην στενό του συνεργάτη. Ο Σταύρος Κοντονής γίνεται έτσι ο πρώτος που διαγράφεται επί εποχής Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προηγήθηκε της παραίτησης

Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, με τις οποίες υποστήριζε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως αποτέλεσμα την ευνοϊκότερη μεταχείριση της Χρυσής Αυγής ως προς τις ποινές που αντιμετωπίζουν τα καταδικασθέντα μέλη, «έβαλαν φωτιά» στην Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε επιθέσεις από την κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ότι είχε επισημάνει εγκαίρως στον τότε πρωθυπουργό τις ενστάσεις του και υπονόησε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος αντικαταστάθηκε στο υπουργείο από τον Μιχάλη Καλόγηρου.

Ακολούθησε σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για αναπαραγωγή fake news και εξυπηρέτηση συμφερόντων εχθρικών προς την Αριστερά, αλλά και νέες δηλώσεις του Κοντονή με τις οποίες κατηγορούσε την Κουμουνδούρου για σταλινικές αντιλήψεις και συκοφαντίες

Ενδιάμεσα στη σύγκρουση παρενέβη ο προκάτοχος του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον Real FM είπε ότι συμφωνεί με όσα ο κ. Κοντονής επισήμανε για τη Χρυσή Αυγή. Εντούτοις, λίγο αργότερα ο κ. Παρασκευόπουλος προέβη σε διορθωτική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε αλλά και πως διαφωνεί με τη χρονική στιγμή που τέθηκε το ζήτημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον Κοντονή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργάνου καταδίκασε τις δηλώσεις του αλλά και την επιλογή να επανέλθει στο ζήτημα την επομένη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και ενώ είναι σε αναμονή οι αποφάσεις για τις ποινές. Αν και οι αντιδράσεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Κοντονή ήταν χθες διάχυτες, το ζήτημα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε, αρκετά στελέχη του κόμματος είχαν εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες για συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2019 είχε εκφράσει αντιρρήσεις για διατάξεις που πιθανώς να ευνοούσαν τους κατηγορούμενους, τότε, χρυσαυγίτες.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Κοντονή-Τσίπρα

Για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», πάντως, η σύγκρουση Κοντονή - Τσίπρα δεν είναι καθόλου καινούργια. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με καλή γνώση των εσωκομματικών έλεγαν χθες ότι «ο Κοντονής περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει τον Τσίπρα κάτω από τη μέση». 

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός δεν έχανε ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του με τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφερθεί σε «φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν».

Είναι γνωστό ότι οι διαφωνίες Τσίπρα - Κοντονή δεν αφορούσαν μόνο τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τις οποίες, άλλωστε, ο πρώην υπουργός είχε στο παρελθόν αρκετές φορές τοποθετηθεί. Ο Σταύρος Κοντονής διατηρούσε την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάκιστες σχέσεις με τον τότε πολιτικό του υφιστάμενο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, γεγονός που δημιουργούσε τριβές με το Μέγαρο Μαξίμου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής είχε εκφράσει τη διαφωνία του και με την επιλογή του Νίκου Παππά να αγοράσει το κράτος το σύστημα VAR προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους αγώνες της Super League. Μιλώντας τον περασμένο Ιανουάριο σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντονής άφησε, μάλιστα, αιχμές και για το μέγεθος του κονδυλίου αλλά και για το γεγονός ότι το σύστημα που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν χωρίς τη γραμμή του οφσάιντ.  «Όταν κάνει ψώνια το κράτος, κάνει πάντα ακριβά. Δεν είχε καμία δουλειά το κράτος να μπλέκεται σε θέματα τα οποία χειρίζονται, με κέρδος, οι ΠΑΕ. Ξέρετε κανένα ξενοδοχείο να πληρώνει το κράτος το σύστημα παρακολούθησής του; Αυτό με ξένισε και μένα, ότι δεν έχει τη γραμμή του οφσάιντ. Δεν είναι απιστία ότι το χρυσοπληρώσαμε», ήταν η δήλωσή του.

Πολιτικό Συμβούλιο με εθνικά και οργανωτικά

Το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, πάντως, στην πολύωρη συνεδρίασή του ασχολήθηκε κυρίως με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στο κείμενο, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποτυπώνονται οι θέσεις του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κινείται σε περισσότερο «διεθνιστικές» θέσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαφορές στο Αιγαίο, ενώ έγινε και κριτική για την επιμονή του κόμματος στην πολιτική των υδρογονανθράκων.

Τέλος, συνεχίστηκε η συζήτηση για τα οργανωτικά, με τους «προεδρικούς» να επαναφέρουν την πρόταση για αυξημένη ποσόστωση των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ