Σε ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη ήταν εστιασμένο το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στον «Αθήνα 984».
Ξεκινώντας, ωστόσο, από τις ευρωεκλογές και τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι, βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εκλογών, «αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο στην Ευρώπη άντεξε». Υπενθυμίζοντας, δε, την ενεργό συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση προχώρησε καλά.
Εξάλλου, «ίσως για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια σύμπτωση των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων με τα εθνικά διακυβεύματα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης -μια πολιτική που προωθεί αρκετά ο πρωθυπουργός- η μετανάστευση, τα θέματα απασχόλησης, το δημογραφικό, τα θέματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση είναι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενη περίοδο και είναι προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Κοντογεώργης για τη σύσκεψη για το ηλεκτρικό ρεύμα: «Εφόσον θίγονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η στήριξη είναι δεδομένη»
Για τη σημερινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο υφυπουργός ξεκίνησε από έναν μίνι απολογισμό στο θέμα: «Από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ενισχύει και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Περισσότερα από 10 δισ. έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτόν και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι, ίσως, το μεγαλύτερο στην ΕΕ».
Ερχόμενος στο σήμερα, «λόγω διαφόρων στρεβλώσεων και τυχαίων γεγονότων -στη Βουλγαρία το πυρηνικό εργοστάσιο σταμάτησε για κάποιες ημέρες, είχαμε κάποια θέματα συντήρησης στην καλωδίωση στην Ιταλία, (θέματα) διασυνδεσιμότητας Ουγγαρίας και Ρουμανίας- αυτά έχουν επηρεάσει σημαντικά την τιμή. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει πει ότι εφόσον θίγονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η στήριξη είναι δεδομένη. Επομένως, όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη, θα δούμε πώς θα αντιμετωπισθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διάρθρωση των τιμών το επόμενο διάστημα».
Για την ακρίβεια
Γενικότερα για το πρόβλημα της ακρίβειας, αφού παρέπεμψε εν πρώτοις στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαπίστωσε ότι και άλλες χώρες πιέζουν για τις πρακτικές των πολυεθνικών, ως εκ τούτου «θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα», εκτίμησε.
Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (ο κ. Κοντογεώργης είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη έκθεση). Αυτό το ντοκουμέντο, συνέχισε, «διαπιστώνει σημαντική πρόοδο για τη χώρα, στο άνοιγμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας», ενώ ειδικά «για την περίοδο 2019-2023 ήταν η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη πρόοδο».
Βεβαίως, «το πρόβλημα (της ακρίβειας) επιμένει», αλλά «ο πληθωρισμός υποχωρεί», ήταν το γενικό συμπέρασμα του κ. Κοντογεώργη, ο οποίος επανέλαβε τη διπλή κυβερνητική στρατηγική: Σταθερή αύξηση εισοδημάτων και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά.
Κοντογεώργης: Επιδίωξή μας η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Σε άλλο θέμα και με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το να επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, δίνει λύσεις, έχει αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, για αυτό υπάρχει έμφαση στα ζητήματα αυτά», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Μετά, δε, από μία πρώτη γενιά ενσωμάτωσης υπηρεσιών στο gov.gr., «η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 300 ενσωματώσεις υπηρεσιών από το ευρύτερο Δημόσιο στο gov.gr., αλλά και σε νέες εφαρμογές που διευκολύνουν. Για αυτά θα συζητήσουμε αύριο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και για τα επόμενα βήματα», σημείωσε.
Μίλησε, όμως, και για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες: «Η δική μας επιδίωξη -όπως αποτυπώθηκε στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές- είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτό, κυρίως, αφορά πράγματα που ήδη υλοποιούνται, κι αυτό να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σε τομείς όπως η ακρίβεια, αλλά και ευρύτερα η οικονομία -«που μας ενδιαφέρει να υπάρχει διατηρήσιμη ανάπτυξη»- η υγεία, ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη, οι μεταφορές, η παιδεία κ.ά. «Δικαίως οι πολίτες έχουν απαιτήσεις», αναγνώρισε, και δη σε θέματα που ταλαιπωρούν χρόνια την κοινωνία.
Σε σχόλιό του ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι είναι «επιτυχείς όταν είναι καλά σχεδιασμένες, ώριμες, τις εξηγείς καλά, το σκοπό αυτών, υπάρχει κατανόηση στους πολίτες και προφανώς μπορεί να μη συμφωνούν όλοι, αλλά παρουσιάζεις τις ωφέλειες. Όσο εξηγείς, όσο καταλαβαίνει ο πολίτης ότι είναι κάτι καλά σχεδιασμένο και βλέπει το αποτέλεσμα που μπορεί να μην έλθει σε έναν μήνα αλλά θα το βλέπει σιγά-σιγά, μπορείς έτσι να επενδύσεις και στα υπόλοιπα πεδία, τα οποία επιβάλλεται να αλλάξουν».
Στόχος, εν τέλει, είναι «να παράγουμε αποτέλεσμα για να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Κοντογεώργης για να συμπληρώσει πως «αυτό έχει να κάνει και με το κατά πόσο μια αντιπολίτευση μπορεί να συνδράμει με παραγωγικές προτάσεις». Η κυβέρνηση φυσικά και παρακολουθεί «με ενδιαφέρον το τι γίνεται στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα παραχθεί πολιτικά», υπογράμμισε. Στη συνέχεια μίλησε για τις θέσεις που θα παίρνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «έχουν διάφορα εσωκομματικά θέματα που πρέπει να λύσουν με διάφορες παραφυάδες. Παραμένει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) στο γνωστό μοτίβο της ανέξοδης κριτικής».