Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, για την κυβερνητική πρόταση όσον αφορά τα νέα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στον τηλεοπτικό σταθμό "Open".
Ξεκινώντας από το αγροτικό, ο Θ. Κοντογεώργης έκανε μια διπλή παρατήρηση: Αφενός, «δεν πρέπει να υποτιμάται το πλαίσιο διεκδικήσεων των αγροτών, η αγροτική ζωή είναι μια δύσκολη ζωή […], η ανασφάλεια επιτείνεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». Αφετέρου, «δεν πρέπει να υποτιμάται και η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση, και από το 2019 ως το 2023, για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος σε πολλά επίπεδα». Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρέπεμψε στο πλαίσιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο «δημοσιονομικά είναι αυτό που μπορούσε να γίνει τώρα, ενώ ανταποκρίνεται και σε θεσμικά και άλλα αιτήματα. Ο πρωθυπουργός, σε όλους τους τόνους, και χθες, ανέφερε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παρεμπόδιση μετακινήσεων, συγκοινωνιών, δηλαδή με ανοιχτούς δρόμους» διεμήνυσε εξ άλλου.
Επίσης, «επεξεργαζόμαστε με σοβαρότητα τις προτάσεις», αλλά, διευκρίνισε, «θα πρέπει να δώσουν βάση σε όσα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στο δημοσιονομικό επίπεδο και για το ρεύμα αλλά και σε άλλα ζητήματα, π.χ. ελληνοποιήσεις, ζητήματα που όντως αφορούν την ΚΑΠ, κάτι το οποίο θέτει μετ' επιτάσεως η ελληνική κυβέρνηση μαζί και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου». Εξ άλλου, είναι «κοινά τα προβλήματα, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».
Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «για να είναι παραγωγική μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να έχει γίνει μια προετοιμασία». Επιπροσθέτως, «η βασική κίνηση από την κυβέρνηση έχει γίνει, και τα όρια, τα περιθώρια και οι περιορισμοί είναι γνωστοί» επεσήμανε ακόμη. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποστήριξε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρχει επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο το 2024, αν δεν υπήρχε μια οικονομία η οποία έχει περιθώρια», ενώ υπογράμμισε και την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, την Τετάρτη, στη βόρεια Φθιώτιδα.
Εξ άλλου, για να πάρει η Νέα Δημοκρατία 47% στους αγρότες στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αυτό συνεπάγεται ότι «οι δεσμοί που διαχρονικά υπήρχαν, ενδυναμώθηκαν την περίοδο 2019-2023. Στην περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων, η κυβέρνηση ήταν δίπλα στον αγροτικό κόσμο και με τη μείωση της φορολογίας και με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και με τη μείωση του ΦΠΑ».
Εν κατακλείδι, «με το απόθεμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προχωρούμε σε κάποιες παρεμβάσεις που μπορούμε» δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης, εκφράζοντας παραλλήλως την ελπίδα του ότι «θα υπάρχει αποκλιμάκωση, οι αγρότες μας συνειδητοποιούν ότι υπάρχει μια καλή διάθεση από την κυβέρνηση, συνυπολογίζουν όσα έχουν γίνει και όσα μπορούν να γίνουν».
Ο Θανάσης Κοντογεώργης για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Για το θέμα των νέων νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τόνισε εξ αρχής ότι «πάμε να διορθώσουμε μια σοβαρή, ιστορική ανορθογραφία που υπήρχε […], δεν νομίζω ότι ο υπόλοιπος πλανήτης έκανε λάθος στο σκέλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Και εξήγησε ότι τα νέα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έρχονται προκειμένου «να αναχαιτίσουμε ένα κύμα Ελλήνων φοιτητών και σπουδαστών σε χώρες του εξωτερικού, να προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες χώρες και να καταστήσουμε τη χώρα μας περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Kαι ταυτόχρονα να δώσουμε δυνατότητες σε ένα ακμάζον διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό από Έλληνες, εκτός της χώρας και εντός της επικράτειας». Και, από εκεί και πέρα, στη συζήτηση «θα συνειδητοποιήσουμε πόσο αυστηρές είναι οι προϋποθέσεις και πώς λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης».
Απαντώντας στην κριτική ότι στα μη κρατικά ιδρύματα οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με πιο χαμηλή βαθμολογία, αντέτεινε ότι «ένα μη κερδοσκοπικό μη κρατικό ίδρυμα θα έχει και τις δικές του προϋποθέσεις εισαγωγής». Βλέποντας δε και την αξιοπιστία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε άλλες χώρες, έκανε λόγο για «προϋποθέσεις υψηλών απαιτήσεων. Προϋποθέσεις που θα υπάρχουν και για το διδακτικό προσωπικό και για τις κτηριακές υποδομές […], γίνεται μια σοβαρή αρχή, προφανώς θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση και στη Βουλή και σε επίπεδο κοινωνίας».
Και έκλεισε τη σχετική απάντηση με μια διπλή παρατήρηση, αφενός ότι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ήταν προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος, αφετέρου ότι «η μεταρρύθμιση αφορά την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου και ταυτόχρονα τα μη κρατικά».
Ο Θανάσης Κοντογεώργης για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε σχέση με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέλος, σημείωσε κατ' αρχάς ότι το πολιτικό πλαίσιο «έχει να κάνει με τη συγκυρία εν όψει ευρωεκλογών, είναι μια πρωτοβουλία που προήλθε από συγκεκριμένες ευρω-ομάδες. Στρέφεται κατά του μεγαλύτερου κόμματος εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η Νέα Δημοκρατία, κατά του πρωθυπουργού αλλά και κατά της χώρας με τον τρόπο που διατυπώνεται».
Ενώ, «χωρίς να υποτιμώ όσα αναφέρονται, είναι λίγο πολιτικός αχταρμάς, από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την Πύλο, το δυστύχημα στα Τέμπη, πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους. Υπήρξε μια ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να στοχοποιήσουν και τον πρωθυπουργό και τη χώρα» εκτίμησε ο Θ. Κοντογεώργης, κάνοντας επιπλέον λόγο για «συγκεκριμένη πολιτική στόχευση».
Θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ είναι ότι «οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν τα βήματα τα οποία έχουν γίνει για την εμπέδωση και την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Δεν νομίζω ότι κάποιος πολίτης αυτής της χώρας αισθάνεται ότι ζει σε ένα καθεστώς Ορμπάν. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που διέγραψε τον Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
Κάλεσε δε, «όσοι τοποθετούνται σε θέματα που αφορούν την εικόνα της χώρας, πολλώ δε μάλλον Έλληνες ευρωβουλευτές, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Για μας, το κριτήριο είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου», η οποία (έκθεση) «το 2023 κατέγραφε μια πρόοδο της χώρας. Και επειδή δουλεύουμε για αυτό, η έκθεση τον Ιούνιο που μας έρχεται, κοντά στις ευρωεκλογές, θα καταγράφει τα βήματα τα οποία έχουν γίνει σε όλους τους τομείς: και στη δικαιοσύνη και στη διαφάνεια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Κλείνοντας, είπε πως δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» να στερηθεί η χώρα κοινοτικών κονδυλίων εξαιτίας του ψηφίσματος.