«Να μην θριαμβολογεί και να μην πανηγυρίζει ότι έχει πετύχει κάτι σημαντικό για τον εργαζόμενο», τόνισε προς την κυβέρνηση μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο η πρόεδρος της Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Θριαμβολογείτε και πανηγυρίζετε γιατί; Θεωρείτε ότι έχετε πετύχει κάτι σημαντικό για τον εργαζόμενο κόσμο, ότι υπηρετείτε πραγματικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία; Το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι το δικαίωμα ενός απεργοσπάστη να σαμποτάρει μία απεργία, αλλά το ορίζει το άρθρο 22 του Συντάγματος ως εργασία που αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου σε σύντομη παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.
«Οφείλετε να μεριμνήσετε για να εγγυηθείτε εργασία σε όλους και όλες, ίσης αξίας αμοιβή, για ίσης αξίας εργασία και εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία», ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου.
Κωνσταντοπούλου: Μην ανεβαίνετε άλλο την ανηφόρα της οίησης και της αλαζονείας
«Μην ανεβαίνετε άλλο την ανηφόρα της οίησης και της αλαζονείας. Ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός στον κατήφορο. Νομίζετε ότι επειδή σας δόθηκε ένα 41% από το 50% των εκλογέων, έχετε λευκή επιταγή να κάνετε ότι θέλετε; Νομίζετε ότι επειδή, όπως λέτε εσείς, δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία, σημαίνει ότι είναι και χαρούμενοι εργαζόμενοι στη χώρα μας ή ότι δεν θα αντιδράσουν κάποτε; Η στρατηγική, το δόγμα του σοκ -και περνάει ένα φοβερό σοκ ο λαός μας όλη αυτή την περίοδο με τις τρομακτικές καταστροφές με το διαρκές πένθος, με την δική σας απουσία από μέριμνα δίπλα τους- αυτό το σοκ κάποτε τελειώνει. Κάποτε ο κόσμος αντιδρά πολύ πιο συλλογικά και μαζικά».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει αυτή τη λογική και τις παρωχημένες συζητήσεις περί σύγκρουσης του καπιταλισμού με τον κομουνισμό και τον υπαρκτό σοσιαλισμό», επισημαίνοντας ότι «με τέτοιου είδους ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν αφορούν κανέναν εργαζόμενο, δεν θα επικρατήσει στη συνείδηση των πολιτών, όπως νομίζει».
Τέλος η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματος της που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση:
- Του δικαιώματος των εργατικών σωματείων να παρίστανται ως πολιτική αγωγή στις δίκες για εργατικά ατυχήματα και εργατικά δυστυχήματα.
- Την απαγόρευση να συμβάλλονται με το ελληνικό Δημόσιο επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και έχουν θύματα εργαζόμενους.
- Την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης που θα παραβιάζουν αυτήν την απαγορευτική ρήτρα.
- Την επιβολή όχι μόνο διοικητικών κυρώσεων αλλά και ποινικών, για ρατσιστικές απολύσεις, σεξιστικές συμπεριφορές και για διακρίσεις στους χώρους εργασίας.
«Μην θριαμβολογείτε που η ΓΣΕΕ σας κάνει τη χάρη και γενικά, μην θριαμβολογείτε για τα πεπραγμένα του κομματικού συνδικαλισμού. Η Πλεύση Ελευθερίας ήταν πάντοτε υπέρ του ανεξάρτητου συνδικαλισμού. Και τα επίχειρα αυτής της κατάστασης, δηλαδή μιας ΓΣΕΕ που δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους αλλά εκπροσωπεί λιγότερο από το 10% των εργαζομένων είναι τα δικά σας επίχειρα, των δικών σας κομματικών παρατάξεων επί δεκαετίες, που έκαναν τη χώρα μας χώρα του ”πάμε και όπου βγει”. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την χώρα που ονειρευόμαστε», κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου.