Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η αμυντική υμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας, την οποία υπερψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου.
Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία.
H Κωνσταντίνα Αδάμου είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το ΜέΡΑ 25
Η Κωνσταντίνα Αδάμου ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25 τον Ιούλιο του 2021. Η κ. Αδάμου είχε εκλεγεί βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά όπως τόνιζε στην ανακοίνωσή της αναγκάστηκε να ανεξαρτητοποιηθεί αφήνοντας αιχμές για αντιδημοκρατικές πρακτικές.
«Προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία και την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων αλλα κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η δήλωσή της
«Δηλώνω την ανεξαρτητοποίηση μου από το ΜέΡΑ25, διότι θεωρώ ηθικό μου χρέος και καθήκον προς τους συμπολίτες μου και προς τον εαυτό μου, την τήρηση των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπως είναι η ελευθερία του λόγου, η δημοκρατία, η ισότητα, η ισηγορία, η ισονομία και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο.
Όταν εντάχθηκα στο εν λόγω κόμμα, πίστεψα στα όμορφα στημένα λόγια που διακήρυτταν… ομως 2 χρονια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών που λάμβαναν χώρα τόσο προς εμένα, όσο και προς αλλους συνοδοιπορους μου. Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το δίκιο του.
Το αποτέλεσμα ήταν να παρεμποδίζεται με ποικίλλους τρόπους η συμμετοχή μου στο κοινοβουλευτικό έργο, για το οποίο έδωσα όρκο στον ελληνικό λαό να επιτελώ με όλες μου τις δυνάμεις.
Προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό, και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Δυστυχώς οι όμορφες εξαγγελίες είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλες και σε όλους ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δίκαια αιτήματα και δικαιώματα όλων των συμπολιτών μου.
Ως ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής θα μπορώ να σας εκπροσωπώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με λιγότερα εμπόδια».
Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη
Σημειώνεται ότι με επιστολή του ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει την παραπομπή της βουλευτού Κωνσταντίνας Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΜέΡΑ25. «Με αυτή την εισήγηση θα επιβεβαιώσουμε, άλλη μια φορά, ότι το ΜέΡΑ25 θέτει τις αρχές μας, ηθικές και πολιτικές, πάνω από οποιοδήποτε "πολιτικό κόστος" και ότι όλα τα μέλη μας, ανεξάρτητα αξιώματος, έχουμε την ίδια υποχρέωση να τηρούμε τις αξίες που μας έφεραν κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του.
«Μετά την εισήγησή μου να παραπεμφθεί η βουλεύτρια Κωνσταντίνα Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, πληροφορήθηκα ότι ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ 25, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα της εισήγησής μου. Της εύχομαι καλή τύχη», είχε σχολιάσει μετέπειτα για την ανεξαρτητοποίηση της Κωνσταντίνας Αδάμου ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Κράτησε την έδρα της η Κωνσταντίνα Αδάμου
Σημειώνεται ότι η Κωνσταντίνα Αδάμου κράτησε την έδρα στη Βουλή. Σε διευκρινιστική ανακοίνωση μάλιστα εξήγησε τόσο τους λόγους που ανεξαρτητοποιήθηκε, όσο και γιατί προχώρησε στην απόφαση να διατηρήσει την έδρα της. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Προς αποκατάσταση της Αλήθειας και προς απάντηση της δήλωσης των μέχρι πρότινος "συνοδοιπόρων" μου στις οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.
Καταρχάς, και για λόγους αποκατάστασης της Αλήθειας, οφείλω να γνωστοποιήσω ότι η απόφαση ανεξαρτητοποίησης μου δε σχετίζεται με την ανάρτηση του Γραμματέα αναφορικά με κάποια παραπομπή μου, η οποία ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε, με οποιονδήποτε τρόπο (τηλέφωνο, mail, sms) ούτε και οι λόγοι της, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι σε μένα.
Ήδη από την Τρίτη 20 Ιουλίου είχα λάβει την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης μου, όταν το κόμμα, προέβη, για ακόμα μία φορά, χωρίς να με ρωτήσει και χωρίς να με ενημερώσει, στην αυθαίρετη και αδικαιολόγητη αντικατάσταση μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Παιδείας.
Ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι ούτε κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα για οποιοδήποτε άλλο λόγο…κ έτσι δε θα συναινέσω στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία λογική, αφού η συζήτηση αφορούσε στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ήμουν η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α ́βάθμια και Β ́βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής για το Νομοσχέδιο της Παιδείας ήταν τέσσερις (4) και θα ολοκληρώνονταν την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Έτσι, περίμενα να δω αν, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους ηθικούς ή τυπικότητας, και στοιχειώδους σεβασμού προς τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, θα λάμβανα κάποια γραπτή απάντηση από το κόμμα για τους λόγους αντικατάστασης μου, όπως είχα αιτηθεί…
Η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με είχαν τοποθετήσει, γινόταν επανειλημμένως, αυθαίρετα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις… και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω.
Από τη στιγμή που δεν έλαβα καμία απολύτως γραπτή απάντηση, κοινοποίησα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης μου, στις 23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Όμαδας και στον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου.
Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε έλαβα με οποιονδήποτε τρόπο κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν.
Ως προς το υπόλοιπο της δήλωσης σας:
Θεωρώ ότι θα έπρεπε τουλάχιστον τα μέλη και οι άνθρωποι που ψήφισαν το ΜέΡΑ25 να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να ωθήσει έναν εκλεγμένο βουλευτή να αποχωρήσει από το κόμμα και να ανεξαρτητοποιηθεί. Από τη στιγμή μάλιστα που η εν λόγω ανεξαρτητοποίηση δεν αφορά σε διαφοροποίηση από την πολιτική γραμμή του κόμματος. Το λέω με κάθε καλή διάθεση και παρά τις πικρόχολες αντιδράσεις και συκοφαντικές επιθέσεις που έχω δεχθεί κατά του ήθους μου και της ακεραιότητας του χαρακτήρα μου.
Όταν αποχωρεί ένα μέλος ή και στέλεχος ακόμη, θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να ισχυριστεί ότι ο λόγος αποχώρησης είναι ότι το εν λόγω μέλος βρήκε «τείχος» και δεν κατάφερε να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελείς σκοπούς ή δεν απέκτησε καμία θέση, οπότε και έφυγε. Όταν όμως πρόκειται για αποχώρηση μιας βουλευτού από το κόμμα, στη μέση της εκλογικής θητείας, η οποία εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά ψήφων, τέτοιοι ισχυρισμοί δε στέκουν και προφανώς συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο, πιο ουσιαστικό και πιο σοβαρό για να φτάσει στο σημείο να πει ως εδώ και μη παρέκει.
Προφανώς και στην οργάνωση του ΜέΡΑ25 της Β ́Θεσσαλονίκης προχωράτε με αίσθημα ανακούφισης, όπως δηλώνετε, αφού το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο για τις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιοτελείς σχεδιασμούς και πολιτικά «εγώ» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτή είναι η «μεγάλη μάχη» στην οποία αναφέρεστε στο δημοσίευμα σας και ο πραγματικός σκοπός σας. Γι αυτό εξάλλου επιζητούσατε με κάθε τρόπο τον παραγκωνισμό οποιουδήποτε νέου μέλους το οποίο θεωρούσατε εμπόδιο στις προσωπικές σας επιδιώξεις. Επιπροσθέτως, δε σεβόσασταν ούτε το πρόσωπο, ούτε την ιδιότητα του νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις).
Ο καθένας όμως βγάζει ό,τι έχει μέσα του. Μέχρι τότε φυσικά και ζητάτε την επιστροφή της έδρας για.. λόγους «ανιδιοτέλειας και ηθικού χρέους».
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, από το πνεύμα του δημοσιεύματος σας και μόνο.
Η επιστροφή της έδρας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης.
Υπενθυμίζω ότι βάσει Συντάγματος και θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, εκπροσωπούν χιλιάδες ψηφοφόρους και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του λαού.
Ηθικό χρέος δεν έχω προς 5-10 μέλη, έχω προς τη συνείδηση μου, την αξιοπρέπεια μου και τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Επομένως, δεν παραιτούμαι από τον όρκο που έδωσα με απόλυτη υπευθυνότητα να εκπροσωπώ στο Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθαρή συνείδηση και στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25, αλλά όλες και όλους τους συμπολίτες μου της Β ́ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οι οποίοι έχουν δίκαια αιτήματα.
Τέλος, με χαροποιεί το γεγονός ότι στις Οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη αισθάνονται ότι αγωνίζονται πλέον με καλύτερους όρους για την πόλη και τα κινήματα. Σκοπός μου είναι πάντοτε να βοηθάω τους γύρω μου και τον τόπο μου.
Κωνσταντίνα Αδάμου».
Ποια είναι η Κωνσταντίνα Αδάμου
H Κωνσταντίνα Αδάμου είναι Ελληνίδα ιστορικός, καλλιτέχνης και πολιτικός, η οποία εξελέγη βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
Έχει σπουδάσει στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και έχει μεταπτυχιακό στις «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας» από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργαζόταν μέχρι την εκλογή της σε δικό της φιλολογικό φροντιστήριο.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη, θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 2014. Την περίοδο 2014-2019 διετέλεσε πρώτη επιλαχούσα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.
Έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές του 2019 με το ΜέΡΑ25. Δεν εκλέχθηκε, αλλά έλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Θεσσαλονίκης.
Στις 23 Ιουλίου 2021, μετά από την παραπομπή της στην επιτροπή δεοντολογίας του ΜέΡΑ25 από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, ανακοίνωσε με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής την ανεξαρτητοποίηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.