Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που βάζει φραγμούς στην εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε τελικά στην άκαμπτη στάση του, δηλώνοντας «παρών», παρότι έγιναν σοβαρές κυβερνητικές προσπάθειες για συναίνεση με νομοτεχνικές αλλαγές, που ουσιαστικά κάλυπταν τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν.
Από την πλευρά τους, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, καταψήφισαν τη διάταξη.
«Καταλαβαίνω ότι έχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε τέτοιο μείζον θέμα η θέση ''παρών'' φανερώνει την ένδειά σας» είπε ο Μάκης Βορίδης στην καταληκτική του ομιλία, και πρόσθεσε: «Το "ναι μεν, αλλά" σε τέτοια μείζονα πολιτικά θέματα δεν υπάρχει».
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως, παρά τις επιφυλάξεις, κανένα κόμμα δεν έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Αποκλεισμός κόμματος Κασιδιάρη: Ο Βορίδης έκανε δεκτή άλλη μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές», απαλείφοντας μία ακόμη ένσταση που είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.
«Αυτό», είπε, «περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε τη διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε περιπέσει σε βαθύτατη αμηχανία, καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση "παρών" φανερώνει την ένδειά σας». Και αναρωτήθηκε «τι σημαίνει ''παρών'' σε ένα τέτοιο ζήτημα, ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε, όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ''ναι μεν, αλλά'' σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει».
Παρατήρησε πως η αντισυνταγματικότητα κρίνεται από δύο Σώματα, τη Βουλή και στα δικαστήρια. Και στη Βουλή δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας.
Ο κ. Βορίδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του για την πολιτική του διαδρομή, λέγοντας ότι «αυτή δεν είναι άγνωστη, δεν είναι κάτι καινούριο και αυτό έχει κριθεί μέχρι σήμερα επτά φορές από τον ελληνικό λαό και από τρεις πρωθυπουργούς. Και όταν δεν έχετε κάτι να πείτε, επειδή βρίσκεστε σε πολιτική αμηχανία, θα θυμάστε την πολιτική μου διαδρομή, επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις πολιτικές σας θέσεις; Και αυτό είναι σοβαρή πολιτική στάση επάνω σε ένα μείζον θέμα;
Συζητάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε μια εγκληματική οργάνωση και η απάντησή σας είναι ότι: "Βορίδη, πριν 40χρόνια τι έκανες;". Είναι σοβαρά θέματα αυτά για να δικαιολογήσετε το δειλό σας "παρών", μια θέση που δεν μπορείτε να τη δικαιολογήσετε; Γιατί θέλετε να ψαρέψετε παντού, γιατί και δεν θέλετε να σας πουν ότι ουσιαστικά υιοθετήσατε τα επιχειρήματα Κασιδιάρη; Και από την άλλη μεριά θέλετε να κλείνετε και το μάτι στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη;».
Ο υπουργός χαρακτήρισε το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ως «φρικτό» και «επαμφοτερίζον», σημειώνοντας ότι «όλα κρίνονται και αξιολογούνται».
Οικονόμου για «παρών» ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για Κασιδιάρη: Η Ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση στους απόντες
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος με δήλωσή του τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση».
Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου και αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επισήμανε: «Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν τη Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι "στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι" προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο τη Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς, ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση, λειτουργώντας πάλι πονηρά».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, γι' αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».
Τσαπανίδου: Εγκάλεσε την κυβέρνηση για το «παρών» ΣΥΡΙΖΑ -«Χάθηκε η ευκαιρία»
Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα ότι κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε» αναφέρει η κυρία Τσαπανίδου, και προσθέτει: «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει τελικά ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη».
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «στη δήλωσή του περισσεύει η υποκρισία».
«Η κυβέρνηση Σαμαρά κρατούσε στο συρτάρι τις δικογραφίες για τη ΧΑ μέχρι την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη. Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή της να καταθέσει στη δίκη της ΧΑ. Η ΝΔ φιλοξενεί τη "σοβαρή ΧΑ", ήταν μαζί με τη ΧΑ στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν καταδίκασε ποτέ τη φασιστική βία που δέχτηκαν τότε οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε η κυρία Τσαπανίδου.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τον Κασιδιάρη ανεξέλεγκτο επί δύο χρόνια να οργανώνει τους οπαδούς του από τη φυλακή ακόμη και με διαδικτυακές εκπομπές, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η ΧΑ πήρε άδεια να κάνει συγκέντρωση στην Αθήνα ως ''πολιτικό κόμμα'''» είπε η Π. Τσαπανίδου, και επισήμανε:
«Πάει πολύ, λοιπόν, να κουνάει η ΝΔ το δάχτυλο στην Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη, ειδικά μετά και τη χθεσινή ύβρη του κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει το ΕΑΜ "από τις χειρότερες στιγμές της Ιστορίας"», κατήγγειλε μέσω της ανακοίνωσής της η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.