Το Φεβρουάριο η Κομισιόν εντόπισε το πρόβλημα των υπερβάσεων στις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού, ειδικά σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και προειδοποίησε τις Ελληνικές Αρχές για τους 1.550 υπεράριθμους.
Τον Απρίλιο επανήλθε διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Πλέον, το πάει ένα βήμα παραπέρα. Η Έκθεση αξιολόγησης, που δημοσιοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από την κυβέρνηση να απομακρύνει τους 1.550 που «περισσεύουν» κι όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο. Χθες άλλωστε είχαμε με τροπολογία την παράταση συμβάσεων στους ΟΤΑ ως τον Οκτώβριο και είναι προφανές ότι το Δημόσιο ξαναμπαίνει στη «μαύρη» λίστα των Θεσμών.
«Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των συμβασιούχων, ενώ το μόνιμο προσωπικό έμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2015», ανέφεραν εξαρχής οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, παίρνοντας στα χέρια τους τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία έδειξαν υπέρβαση των προσλήψεων κατά 1.075 άτομα, κυρίως λόγω των λιγότερων αποχωρήσεων. Οι Ελληνικές Αρχές δεσμεύθηκαν τότε ότι αυτή η υπέρβαση, η παραβίαση του κανόνα 1:3, θα «απορροφηθεί» εντός του 2019.
Βλέπει υπεράριθμους η Κομισιόν
Το πραγματικό πρόβλημα- για τους Θεσμούς- ήταν και παραμένουν οι υπεράριθμοι 1.550 συμβασιούχοι, που εντοπίστηκαν σε οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, κοινώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ενδεικτικό της δυσπιστίας των Θεσμών είναι ότι αν και η διεύρυνση της περιμέτρου της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών σε οντότητες που χρηματοδοτούνταν από το ΠΔΕ, έφερε στο φως δεκάδες υπαλλήλους που δεν φαίνονταν στην Απογραφή, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έμειναν στο γεγονός των «γκρίζων» ζωνών της Δημόσιας Διοίκησης, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συνέχεια.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 14%, ωστόσο οι Ευρωπαίοι από το Φεβρουάριο κιόλας έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η παράκαμψη του Ενιαίου Μισθολογίου, από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, τα οποία ως γνωστόν επέκτειναν την προσωπική διαφορά και στους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους, για λόγους ισονομίας. Η Κομισιόν επεσήμανε το φάουλ το Φεβρουάριο και επανήλθε τον Απρίλιο, εκφράζοντας ανησυχία για υπονόμευση των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης του Μισθολογίου. Αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή Έκθεση…