Μητσοτάκης: Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς

Κυριάκος Μητσοτάκης με πρωθυπουργό Σλοβακίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger. Κατά τις συνομιλίες, έγινε επισκόπηση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς η στρατηγική θέση των δύο χωρών επιτρέπει, μέσω διασυνδεσιμότητας, τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της αναδάσωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η Σλοβακία παρείχε άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στη χώρα μας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Σλοβάκους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα υπογράφτηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα. Τονίστηκε η ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Heger για την υποστήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ και την σημαντική σλοβακική συνεισφορά προσωπικού στην UNFICYP.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έχει πετύχει η Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο κ. Heger είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αρμόδιων ελληνικών φορέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Mε μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον πολύ καλό φίλο Πρωθυπουργό της Σλοβακίας. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Σλοβάκου ηγέτη τα τελευταία χρόνια και έτσι ήταν πολλά αυτά τα οποία είχαμε να συζητήσουμε. Τις γεωστρατηγικές εξελίξεις και την παγκόσμια ασφάλεια, τη συνεργασία μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ και βέβαια τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Σλοβακίας σε όλα τα επίπεδα.

Ως Ευρωπαίο αλλά και Ατλαντικό σύμμαχο ενημέρωσα τον κ. Heger για τη στρατηγική εταιρική σχέση που συναποφασίσαμε πριν από δύο μέρες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της. Κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και τη Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας.

Θεωρώ ότι, ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις, Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς αλλά και διπλωματικούς τους δεσμούς. Πολλά υποσχόμενες, όμως, είναι και οι Έλληνο-σλοβακικές οικονομικές σχέσεις, η στρατηγική θέση των δύο κρατών, μας διευκολύνει την ανάπτυξή τους, κυρίως στα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες, να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση.

Συζητήσαμε με τον φίλο Eduard φυσικά και τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες αλλά πιστεύω ότι και η Σλοβακία μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για Έλληνες επισκέπτες. Και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στο τομέα της τουριστικής συνεργασίας.

Και βέβαια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στενά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία. Και βέβαια είναι σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω ξανά δημόσια τον Eduard για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε φέτος το καλοκαίρι.

Νομίζω ότι με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι, οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας, οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη, αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελλάδα και Σλοβακία, λοιπόν, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την, όσο το δυνατόν, πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο, προϋποθέτει και ασφάλεια και γι’ αυτό το λόγο ενημέρωσα τον φίλο Eduard για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, για τη στάση της Τουρκίας. Τον ευχαρίστησα και πάλι διότι η Σλοβακία υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τόνισα, και πάλι, ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο, στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη.

Ο κ. Heger, εξάλλου, έχει πλήρη εικόνα, καθώς η Σλοβακία διαθέτει πολύ σημαντικό προσωπικό της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο. Και διαχρονικά υποστηρίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας στο νησί.

Από τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να λείπουν φυσικά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα μας απασχολήσουν την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη που θα βρεθούμε μαζί στη Λουμπλιάνα. Και συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιταχυνθεί έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε εστίες νέων προβλημάτων. Η βαλκανική Χερσόνησος είναι Ευρωπαϊκή, συνεπώς και το μέλλον της περνά μόνο μέσα από την Ευρώπη.

Με τον φίλο Πρωθυπουργό εξετάσαμε και τα δεδομένα στο Αφγανιστάν, την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, τα ζητήματα του μεταναστευτικού. Και θέλω να τον ευχαριστήσω διότι αναγνωρίζει το μεγάλο βάρος το οποίο αναλαμβάνει η χώρα μας, ως χώρα πρώτης γραμμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προστατεύουμε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα σύνορα της Ευρώπης. Εξάλλου είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει προσωπικά και ο κ. Heger στη χθεσινή του επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια, για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων μας, το Λιμενικό μας, η Ελληνική Αστυνομία, η Frontex, οι Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρικτικά, έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από αυτά τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους και θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά, της παράνομης μετανάστευσης, με τρόπο αποτελεσματικό χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε τις αυτονόητες ευθύνες μας απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σταματώ εδώ, λέγοντας ότι η συνεργασία μας με το φίλο Πρωθυπουργό ήταν, είναι πλούσια και παραγωγική σε πολλά επίπεδα. Πιστεύω ότι ανοίγεται ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Και θέλω και πάλι να τον ευχαριστήσω για την παρουσία του σήμερα στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας (σε ανεπίσημη μετάφραση)

«Ήθελα με την επίσκεψή μου να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι. Η επίσκεψή μου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Ως απόδειξη αυτής της ενίσχυσης των σχέσεών μας είναι η αποστολή των 75 πυροσβεστών με τα 35 σύγχρονα οχήματα. Η κατάσταση αυτή μας δείχνει τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Ο κ. Heger αφού τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για τα παγκόσμια γεωπολιτικά ζητήματα, εξέφρασε παράλληλα τη στήριξή του και στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων, τα οποία όπως είπε είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχα την ευκαιρία να δω τη διαδικασία και την πρόοδο των τελευταίων ετών και εκτιμώ την απίστευτη προσπάθεια που έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Είστε παράδειγμα πώς μπορεί κανείς να χειριστεί τη μετανάστευση και πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον επαγγελματισμό σε αυτό τον τομέα. Και αποδεικνύεται ότι η στήριξή μας είναι χρήσιμη και ευπρόσδεκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας τόνισε επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς όπως είπε, «εάν αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε μαζί, σίγουρα θα επωφεληθούν και οι δικοί μας πολίτες».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης Σλοβακία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ