Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κλειδώνει το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το μείγμα και το ύψος του πακέτου με το βλέμμα στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών που καλλιεργούνται για τις παροχές και να βάλει ένα φρένο στις πιέσεις προς την κυβέρνηση από κοινωνικούς φορείς, αλλά και στελέχη του κόμματος για ένα γενναιόδωρο πακέτο, ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο είναι να εξαντληθούν όλες οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην επέλαση της ενεργειακής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον δύσκολο χειμώνα
Στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου βρίσκεται η συγκράτηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου και θα κατευθυνθούν τα περισσότερα χρήματα. Η αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου δυσκολεύει τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και αποτελεί μία …επικίνδυνη μεταβλητή για το τελικό κόστος που θα έχει η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού τους επόμενους μήνες. Από κυβερνητικής πλευράς διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενεργειακή κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ευρώπη έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς συνέπειες της για την οικονομία και διεμήνυσε ότι «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων, που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών».
Μέχρι τη Δευτέρα θα «κλειδώσει» το τελικό πακέτο των μέτρων
Κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις χαρακτηρίζεται η Πέμπτη, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Β. Ελλάδας. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν με την επιστροφή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και μέχρι την Δευτέρα, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, θα κλειδώσει το τελικό πακέτο των μέτρων.
Ως «κλειδωμένα» παρουσιάζονται τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριου του 2023 και περιλαμβάνουν την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, την αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται και μία οριζόντια μείωση φόρου χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποια μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός.
Δεδομένο θεωρείται ότι θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος του, όπως και η επιταγή ακρίβειας για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Ερωτηματικό υπάρχει για την χορήγηση fuel pass 3, καθώς, σύμφωνα με πηγές, σβήνεται και ξαναγράφεται από την λίστα των μέτρων. Ιδιαίτερα φιλόδοξο χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη και το σχέδιο για την στεγαστική πολιτική που θα ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα υπάρχουν μέτρα που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα και ένας δεύτερος πυλώνας που θα έχει πιο δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων και θα ισχύσει μετά τις εκλογές. Αυτή είναι και η τελευταία ΔΕΘ πριν στηθούν οι κάλπες και όπως είπε ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μιλήσει για «τη δεύτερη κυβερνητική θητεία και για την Ελλάδα του 2030».
Δικαίωση Μητσοτάκη για τις προτάσεις του στις Βρυξέλλες
Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου γίνεται με το βλέμμα στραμμένο και στις Βρυξέλλες. Πλέον το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας έχει γίνει ασφυκτικό για όλες τις χώρες και μπροστά στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κρίσης που θα κυοφορήσει κοινωνικές αντιδράσεις ακόμα και οι σκληροί του Βορρά, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται έτοιμοι για δραστικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δικαιωμένος που οι προτάσεις που είχε καταθέσει από τον Μάρτιο –πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο- υιοθετούνται σταδιακά ακόμα και από αυτούς που είχαν αντιδράσει αρνητικά. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η Ευρώπη προσανατολίζεται σε κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που θα ανακουφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δώσει την δυνατότητα να κατευθυνθούν πόροι και στην κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς την υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης τα προβλήματα είναι μοιραίο να μεγαλώνουν. Το ραντεβού στις 9 Σεπτεμβρίου για την πραγματοποίηση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την λήψη των αναγκαίων μέτρων δημιουργεί αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά ότι μπορούν να αμβλυνθούν περαιτέρω οι συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας, με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.