Τις εξαγγελίες για επιτάχυνση των ερευνών εξόρυξης φυσικού αερίου σε έξι περιοχές σχολιάζει το ΚΚΕ.
Μέσω του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ’ την τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια σήμερα».
«Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη Ν.Α Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εξόρυξη πετρελαίου στη Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών», συμπληρώνει στο σχόλιό του ο Περισσός.
Τέλος, το ΚΚΕ σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό. Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές».
Επιτάχυνση ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο.
Μετά τη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.
Επίσης, έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.