Για «πύρρειο νίκη» στις ευρωεκλογές κάνει λόγο η συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» και προτείνει έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο και μετά εκλογή αρχηγού.
Στο κείμενό τους οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ασκούν έντονη κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Η αστοχία της συνολικής στρατηγικής μας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»! Τα σημάδια, που φαίνονταν εδώ και καιρό, κορυφώθηκαν τους τελευταίους μήνες» αναφέρουν και υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:
- Δεν λειτουργεί πραγματικά ως ζωντανός πολιτικός οργανισμός, παρά τα νέα όργανα και την ανανέωση που έχει επέλθει σε επίπεδο κάποιων προσώπων,
- Τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν σποραδικά χωρίς συγκροτημένη ατζέντα
- Απουσιάζει η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα πολιτικής,
- Δεν υπάρχει «η ελάχιστη συλλογική-πολιτική λειτουργία και οποιαδήποτε αμφίδρομη σχέση με το «πολιτικό κέντρο»»
- Η στρατηγική του κόμματος χαράζεται αποσπασματικά εκτός των κομματικών θεσμών και οι τομείς -όσοι και όταν συνεδριάζουν- συμμετέχουν ελάχιστα στην παραγωγή και επεξεργασία πολιτικών θέσεων και προτάσεων
- Τα νομαρχιακά /τοπικά όργανα παραμένουν εν πολλοίς διακοσμητικά, και στην καλύτερη περίπτωση κινητοποιούνται μόνο σε οργανωτικό επίπεδο για την υποστήριξη δράσεων εφόσον σε αυτές ηγούνται ή συμμετέχουν στελέχη συγκεκριμένης «ταυτότητας».
«Όλα τα παραπάνω οδήγησαν το Κίνημα μας, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές, να κατέρχεται χωρίς συγκεκριμένο αφήγημα-όραμα για τη χώρα, ή την αυτοδιοίκηση ή την Ευρώπη. Χωρίς να θέτει πολιτικά ζητήματα, που να δίνουν συνεκτικό περιεχόμενο στη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα -πέρα από σημειακά μέτρα που επαναλαμβάνονται εδώ και μήνες. Αλλά και χωρίς να θέτει, κάθε φορά, ένα εκλογικό διακύβευμα, που να αφορά την κοινωνία και να κινητοποιεί τους πολίτες, πέρα από στόχους με αυτο-αναφορικότητα» σημειώνουν οι Κινήσεις Σοσιαλδημοκρατίας.
Προτείνουν «Έκτακτο Συνέδριο που, έχοντας όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου, θα δώσει την ευκαιρία να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα με τα μέλη μας παρόντα, πέρα και έξω από προσωπικές στρατηγικές ή άλλες σκοπιμότητες» και «σε επόμενη φάση» εκλογή προέδρου από τη βάση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία:
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής – Ευρωεκλογές 2024: Μια πύρρειος νίκη! Ήρθε η ώρα για έναν ειλικρινή απολογισμό των στρατηγικών μας επιλογών.
Έχουν περάσει λίγες μόνο μέρες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και εμείς ως Εκτελεστική Γραμματεία των Κινήσεων Πολιτών Για την Σοσιαλδημοκρατία θεωρούμε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση ουσίας που είναι αναγκαία για την ουσιαστική αποτίμηση του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών είναι τα εξής:
1. Το σκηνικό που προέκυψε από τις ευρωεκλογές του 2024 θυμίζει εκείνο του κατακερματισμού από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, με αρκετά κόμματα δεξιά της ΝΔ στο 21% (και πολύ περισσότερα τώρα), με τον ΣΥΡΙΖΑ περί το 16%, το ΠΑΣΟΚ περί το 13%, το ΚΚΕ περί το 9% και μικρότερα εκτός βουλής κόμματα που συγκεντρώνουν περίπου 7,5%.
2. Η αποχή ανήλθε στο 58,61% (συμμετοχή στο 41,39%) ή 275.000 λιγότεροι ψηφοφόροι από τις ευρωεκλογές του 2019 και 1.200.000 από τις εθνικές του 2023.
Η αποχή δείχνει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία. Η τεράστια αποχή έδειξε συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, απογοήτευση και διόγκωση της τάση προς την ακροδεξιά.
3. Η ΝΔ είχε ρεκόρ πτώσης. Έχασε μέσα σε ένα χρόνο ένα εκατομμύριο ψήφους (από 2.115.000, το 2023, σε 1.125.602 το 2024) ή σε ποσοστά, έχασε το 12,69% των δυνάμεών της και τουλάχιστον 747 χιλιάδες ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 750.000 από τις Ευρωεκλογές του 2019 και 344.000 από τις Εθνικές του 2023. Σε ποσοστά πήρε 14,92% έναντι 17,83%, στις Εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 . Η «Ελληνική Λύση» υπερδιπλασίασε τα ποσοστά της, πήρε 9,30%, έναντι 4,44% στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Οι ψήφοι που έχασε η ΝΔ, και μετακινήθηκαν δεξιότερα της Δεξιάς, είναι αυτές που της είχαν δώσει τις νίκες κυρίως στις εκλογές του 2019 (βουλευτικές και ευρωεκλογές).
4. Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς από τον Ιανουάριο του 2015 (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΤΑΜΙ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο συνασπισμός Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά έλαβαν αθροιστικά 3.091.748 ψήφους, ποσοστό 50,02% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων) μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Δημοκράτες, ο Κόσμος και το Πράσινο Κίνημα έλαβαν 1.325.899 ψήφους, ήτοι ποσοστό 33.35%) έχουν χάσει 1.325.899 ψήφους, το 57,11% της εκλογικής τους επιρροής .
5. Η κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης μόλις από το 11,5% του εκλογικού σώματος, βρίσκεται σε αδυναμία και δεν θα μπορέσει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικών και κρίσιμων προβλημάτων της χώρας. Η κρίση αυτή εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σύντομα σε εκλογές.
Συγκρίνοντας τις Ευρωεκλογές του 2019 με τις παρούσες εκλογές, παρατηρείται σχετική πτώση στη συμμετοχή κατά 31%, ενώ σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου 2023, η πτώση είναι 23%. Μια προφανής ερμηνεία για αυτή την πτώση είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι θεωρούσαν ότι οι εκλογές είχαν κριθεί και επομένως δεν τους απασχολούσε το αποτέλεσμα. Επίσης, η ελάχιστη αναφορά στα ευρωπαϊκά θέματα μπορεί να οδήγησε μερίδα του εκλογικού σώματος στην αποχή από τις εκλογές.
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνέχισε και σε αυτές τις εκλογές την ανοδική του πορεία. Τόσο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, όσο και σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, διευρύνοντας τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων στις οποίες κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Ταυτόχρονα, πέτυχε να αναδειχθεί 1η δύναμη στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, μέσα από έναν ενωτικό εκλογικό αγώνα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρά τη σημαντική υστέρηση του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε άνοδο στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είχε εξασφαλίσει κοινοβουλευτική παρουσία στις πρόσφατες εκλογές.
Παρόλα αυτά, δεν επιτεύχθηκε ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος που ήταν η κατάληψη της 2ης θέσης. Συνεπώς, είχαμε μια Πύρρειο νίκη! Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη τις απώλειες που υπέστη η Νέα Δημοκρατία, υπό το βάρος της αποτυχίας των πολιτικών της σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ακρίβεια, η αδυναμία καθολικής και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών από το ΕΣΥ, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, η αδιέξοδη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και η μηδενική στήριξη της παραγωγικής υπαίθρου. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε, διατηρώντας όμως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, παρόλο που ήταν διασπασμένος, με κρίση ταυτότητας, με ελλειμματική εσωτερική συνοχή και ουσιαστικά ανύπαρκτος σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής (Βουλή, αυτοδιοίκηση, κ.λπ.), είναι αξιοσημείωτο.
Η αστοχία δε, της συνολικής στρατηγικής μας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία»! Τα σημάδια, που φαίνονταν εδώ και καιρό, κορυφώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, παρά τα νέα όργανα και την ανανέωση που έχει επέλθει σε επίπεδο κάποιων προσώπων, δεν λειτουργεί πραγματικά ως ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν σποραδικά χωρίς συγκροτημένη ατζέντα. Όποτε συνεδριάζουν, η θεματολογία τους, συνήθως, δεν σχετίζεται με τις αναζητήσεις της κοινωνίας, ενώ οι τοποθετήσεις είναι ελάχιστες και απουσιάζει η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα πολιτικής. Παράλληλα, εντός των οργανώσεων του δεν υφίσταται η ελάχιστη συλλογική-πολιτική λειτουργία και οποιαδήποτε αμφίδρομη σχέση με το «πολιτικό κέντρο».
Η στρατηγική του κόμματος χαράζεται αποσπασματικά εκτός των κομματικών θεσμών και οι τομείς -όσοι και όταν συνεδριάζουν- συμμετέχουν ελάχιστα στην παραγωγή και επεξεργασία πολιτικών θέσεων και προτάσεων. Τα νομαρχιακά /τοπικά όργανα παραμένουν εν πολλοίς διακοσμητικά, και στην καλύτερη περίπτωση κινητοποιούνται μόνο σε οργανωτικό επίπεδο για την υποστήριξη δράσεων εφόσον σε αυτές ηγούνται ή συμμετέχουν στελέχη συγκεκριμένης «ταυτότητας».
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν το Κίνημα μας, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές, να κατέρχεται χωρίς συγκεκριμένο αφήγημα-όραμα για τη χώρα, ή την αυτοδιοίκηση ή την Ευρώπη. Χωρίς να θέτει πολιτικά ζητήματα, που να δίνουν συνεκτικό περιεχόμενο στη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα -πέρα από σημειακά μέτρα που επαναλαμβάνονται εδώ και μήνες. Αλλά και χωρίς να θέτει, κάθε φορά, ένα εκλογικό διακύβευμα, που να αφορά την κοινωνία και να κινητοποιεί τους πολίτες, πέρα από στόχους με αυτο-αναφορικότητα.
Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι, η ΝΔ δεν φαίνεται να μεταβάλει την πολιτική της, όπως έδειξε ο πρόσφατος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης και η ρήση Μητσοτάκη: «…Χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά τα αριστερά και το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό την επιρροή μιας απολιτικής και αυτοαναφορικής ηγεσίας με ναρκισσιστικές τάσεις, απροσδιόριστο πολιτικό πλαίσιο και ανούσιο προγραμματικό λόγο, καθώς και με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε τραμπικά πρότυπα, τα οποία δεν συνάδουν με μια αριστερή ταυτότητα, είναι αξιοσημείωτο.
Έχουμε μια και μόνο ευθύνη: να φέρουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στο επίκεντρο. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο το κόμμα να «αυτο-αμφισβητηθεί» και να «αυτο-αξιολογηθεί», ώστε να προχωρήσει σε μια νέα, νικηφόρα συγκρότηση. Αυτό θα γίνει ακολουθώντας τρεις βασικούς πυλώνες:
Ανοικτότητα: Η «ανοικτότητα» είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα του κόμματος. Η άμεση επικοινωνία με τη βάση μέσω των τοπικών οργανώσεων πρέπει να γίνει άμεσα. Από εκεί θα ληφθούν οι πληροφορίες για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της «κυβερνητικής» σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και τις ανάγκες των στελεχών των τοπικών οργανώσεων. Οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες πάνω σε μια συμφωνημένη προγραμματική πλατφόρμα.
Εσωτερική Οργάνωση: Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη δομή και λειτουργία των τομέων πολιτικής του κόμματος. Η τακτική επικοινωνία τους με το πολιτικό συμβούλιο και η συνεχής ανατροφοδότηση μέσω γραπτού και δια ζώσης διαλόγου θα είναι καταλύτης στον σχεδιασμό της πολιτικής ατζέντας.
Συμφωνημένη Ατζέντα με τη Βάση: Η συμφωνημένη ατζέντα που θα προκύψει από τις παραπάνω παρεμβάσεις πρέπει να ενσωματώνεται σταδιακά στον λόγο του Προέδρου και των στελεχών που βρίσκονται στο προσκήνιο. Έτσι θα δημιουργηθεί σταθερά και σταδιακά ο νέος πολιτικός καμβάς που αναζητά η βάση των «προβληματισμένων» πολιτών και ειδικότερα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
Είναι κρίσιμο να επαναφέρουμε τη δημοκρατική λειτουργία στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την πολιτική συζήτηση στα όργανα του. Πρέπει να αναδείξουμε μια νέα, νομιμοποιημένη και εμφανή ηγετική ομάδα, η οποία θα ενοποιεί, αποτελώντας η ίδια προϊόν σύνθεσης. Μόνο έτσι θα φέρουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και θα εντάξουμε τους πολίτες ξανά μέσα στις τάξεις μας , ως φορείς ιδεών και προτάσεων και ως κοινωνούς του προγραμματικού μας λόγου.
Με την υιοθέτηση αυτών των πυλώνων, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αναδειχθεί ξανά ως ένα ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Για το σκοπό αυτό προτείνουμε στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να αποφασιστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου (Άρθρο 23) το Νοέμβριο. Ενός συνέδριου αναγέννησης και διεύρυνσης! Ενός συνεδρίου που πρέπει να δώσει ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική διέξοδο στους προοδευτικούς πολίτες, που βλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε μεταρρυθμιστής, ούτε κεντρώος, ούτε αποτελεσματικός, αλλά και ούτε και τόσο κυρίαρχος, όσο εμφανίζουν τα ΜΜΕ. Μια διέξοδο στους προοδευτικούς πολίτες που βλέπουν τη χώρα να παραμένει στάσιμη, και που έχουν κουραστεί από την επικοινωνιακή διαχείριση των πάντων, τα μεγάλα λόγια χωρίς περιεχόμενο και την τοξική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Προτείνουμε Έκτακτο Συνέδριο που, έχοντας όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού Συνεδρίου, θα δώσει την ευκαιρία να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα με τα μέλη μας παρόντα, πέρα και έξω από προσωπικές στρατηγικές ή άλλες σκοπιμότητες. Το Συνέδριο επίσης, θα εκλέξει νέα όργανα, οδηγώντας στην ανασύνθεση και την αναβάπτιση τους, θα χτίσει νέους δεσμούς συλλογικότητας και θα διαμορφώσει μια ηγετική ομάδα, που θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως πολιτικός χώρος και ως χώρα.
Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι τα πρόσωπα είναι καταλυτικά, όταν εκφέρουν οραματικό και σύγχρονο πολιτικό λόγο και όταν εκπροσωπούν κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις. Καλούμε τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΠΣ και της ΚΠΕ και όλα τα στελέχη του Κινήματος να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ανάδειξη των ιδεών της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των πολιτικών προτάσεων που εκπροσωπούν. Μόνο έτσι θα έχει νόημα οποιαδήποτε προσφυγή για εκλογή Προέδρου άμεσα από τη βάση σε επόμενη φάση.