Υπάρχει «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ; Η σχετική συζήτηση αναθερμάνθηκε και πάλι, με αφορμή τον καφέ που ήπιαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Γείτονας.
Δεδομένου ότι ο Κώστας Γείτονας είναι εξ απορρήτων της Φώφης Γεννηματά (παλαιότατος συνεργάτης του πατέρα της και «γεννηματικός» από τότε με ιστορικούς και οικογενειακούς δεσμούς), όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, η συνάντηση εύλογα προκάλεσε σχόλια. Οι φήμες περί επικείμενης σύμπραξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, οργίασαν.
Το iefimerida.gr απευθύνθηκε στον Κώστα Γείτονα ο οποίος ξεκαθάρισε κατ' επανάληψη ότι «δεν είχε καμία πολιτική σημασία, ήπιαμε απλώς έναν καφέ με τον Αλέκο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παλιά». Προσωπική του άποψη πάντως, είναι ότι «δε αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση» και πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων.
Το iefimerida.gr συνομίλησε και με στελέχη της Χ. Τρικούπη τα οποία σημείωναν ότι το ραντεβού έγινε με πρωτοβουλία της πλευράς Φλαμπουράρη, ήταν σε γνώση Τσίπρα – Γεννηματά και πως όντως στη συνάντηση συμφωνήθηκε ένα άτυπο μορατόριουμ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη, να πέσουν κάπως οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.«Δεν χρειάζεται καθημερινή… κλωτσοπατινάδα, είμαστε και οι δύο αντιπολίτευση, αλλά μέχρι εκεί, δεν αλλάζουμε στάση, δεν πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε γνώστης του ραντεβού στο iefimerida.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωναν στο iefimerida.gr ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι.
Η αμήχανη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ
Ωστόσο, η Χ. Τρικούπη με μια μάλλον αμήχανη αντίδραση, σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα σχολίαζε:
«Είναι εντυπωσιακό ομολογουμένως το πως ένα παραπολιτικό μονόστηλο 15ημέρου ανασύρθηκε ως μέσο αναχαίτισης της αποτελεσματικής, υπεύθυνης και αυστηρής αντιπολίτευσης που πραγματοποιεί το Κίνημα Αλλαγής. Η απάντηση στην καταγγελία μας για αναλγησία της Κυβέρνησης στο θέμα της πρώτης κατοικίας είναι η «τρομερή« αποκάλυψη ενός καφέ σε δημόσιο χώρο δυο παλιών φίλων, σαν αυτές που κατά δεκάδες γίνονται καθημερινά πέριξ της Βουλής. Επιβεβαιωνόμαστε ότι η ΝΔ κρύβει την αδυναμία της να ασκήσει πολιτική πίσω από τη δύναμή της να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να αλλάξει την άβολη κάθε φορά ατζέντα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει την «αποκάλυψη» αυτή ως το καρβέλι σε πεινασμένα του όνειρα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα συνεπές και πιστό στις προοδευτικές προτάσεις κόμμα, που δεν αλληθώρισε σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Η αδυναμία των υπολοίπων να αντιπαρατεθούν στις πολιτικές μας θέσεις, είναι αυταπόδεικτη ακόμη και από τα ύπουλα μέσα που επιλέγουν για να μας πλήξουν».
Μερικές ακόμη κινήσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ έκαναν εντύπωση:
- Οπως η – ακατανόητη – καταψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο μπαίνει τάξη στης ΜΚΟ με μητρώο μελών με το ΚΙΝΑΛ να συντάσσεται με ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ. Μια τροπολογία που ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».
- Ή η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ υπέρ της επαναχορήγησης κανονικής 13ης σύνταξης την οποία κατά πληροφορίες θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στρέφεται το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά σταδιακά προς την λογική σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ; Στη Χ. Τρικούπη απαντούν κατηγορηματικά «όχι» και επιμένουν στα περί αυτόνομης πορείας. Τονίζουν μάλιστα με έμφαση πως το ΚΙΝΑΛ θα δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν προκύψουν – οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν το ποσοστό του παραμείνει στα επίπεδα αυτά ή και αυξηθεί, τότε τα δεδομένα αλλάζουν καθώς θα εκλέξει αρκετούς περισσότερους βουλευτές από τους 22 που διαθέτει σήμερα.
Οι δύο τάσεις στο Κίνημα Αλλαγής
Είναι σαφές ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν δύο σχηματοποιημένες τάσεις: Η μία που δεν θέλει επ’ ουδενί να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη που εξακολουθεί να λειτουργεί με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά.
Για παράδειγμα βουλευτές όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α. δεν θα διανοούνταν ποτέ να συνεργαστούν με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Η Νάντια
Γιαννακοπούλου για παράδειγμα με άρθρο
της στα ΝΕΑ με τίτλο «Κίνημα Αλλαγής
σύγχρονο, δυνατό, αυτόνομο», αναφέρει
ανάμεσα στα άλλα: «Το ΚΙΝΑΛ δεν το αφορούν
ούτε φημολογίες περί ακατανόητων
μορατόριουμ με δυνάμεις που σημάδεψαν
αρνητικά την πορεία της χώρας, ούτε οι
θολές προτάσεις από δυνάμεις λαϊκισμού
περί δήθεν προοδευτικών συνεργασιών
πλήρους απροσδιοριστίας. Δεν ήμαστε
χρήσιμοι ηλίθιοι, ούτε μας αρέσει να
μοιραζόμαστε αυταπάτες. Δεν μας αφορούν
μετωπικές λογικές άνευ περιεχομένου
που παραπέμπουν σε προηγούμενες
δεκαετίες». Ενώ πιο συγκεκριμένα, λέει
για τον ΣΥΡΙΖΑ: « Είναι ζαλισμένος από
τη ήττα που δεν έχει πιστέψει, ενώ
υποτίθεται ότι κάνει άνοιγμα προς τη
Σοσιαλδημοκρατία. Πρόκειται για δήθεν
αριστερούς που παριστάνουν τους δήθεν
κεντροαριστερούς».
Υπέρ της αυτονομίας
του ΚΙΝΑΛ και της διατήρησης σαφέστατων
αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ , όπως και από
τη ΝΔ, μίλησε και ο βουλευτής Οδυσσέας
Κωνσταντινόπουλος στην εκπομπή του
Γιάννη Πρετεντέρη στο ραδιόφωνο του
Πρώτου Θέματος. Μάλιστα, αναφερόμενος
στις εσωτερικές αψιμαχίες στο ΚΙΝΑΛ, ο
κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε: «Εμείς
είμαστε εδώ για να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ,
κομμένη η πλάκα, κομμένη σε αυτούς και
προς αυτούς που έχουν στο μυαλό τους
μία στο δισεκατομμύριο, τους προτρέπω
να αποχωρήσουν από το χώρο, είτε έτσι
είτε αλλιώς».
Από την άλλη, υπάρχουν στελέχη στο Κίνημα Αλλαγής που θεωρούν ότι το κόμμα «πλήρωσε» εκλογικά την συγκυβέρνηση με την ΝΔ την περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος που τους ακολουθεί διέπεται ακόμη από τα αντιδεξιά σύνδρομα και θεωρούν ότι «ο φυσικός χώρος του ΚΙΝΑΛ είναι στην κεντροαριστερά και πάντως όχι με την φιλελεύθερη Δεξιά».
Είναι εξίσου προφανές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ θα ήθελαν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του χώρου που εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής.
Οι κρούσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ των εκλογών
Υπάρχουν κρούσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς στελέχη του ΚΙΝΑΛ; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ναι, αν και δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό και μέχρι πού φτάνουν. Υπάρχουν αντίστοιχα επαφές της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ; Καταφατική η απάντηση κι εδώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Ως εκ τούτου πολλές είναι οι διεργασίες που γίνονται παρασκηνιακά όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσουν μέχρι τις εκλογές. Το τι πορεία θα πάρουν οι διεργασίες, πιθανότατα θα φανεί το βράδυ των εκλογών από το εκλογικό ποσοστό του κόμματος και την μετεκλογική στάση της Φώφης Γεννηματά. Μέχρι τότε, είναι μοιραίο το ΚΙΝΑΛ να απασχολεί την επικαιρότητα και μέσω… τρίτων, όχι πάντοτε για ανιδιοτελείς λόγους...