ΚΙΝΑΛ: Τι έγινε στο πρώτο άτυπο debate για την ηγεσία -Οσα είπαν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, απουσίαζε η Γεννηματά - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Τι έγινε στο πρώτο άτυπο debate για την ηγεσία -Οσα είπαν Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, απουσίαζε η Γεννηματά

Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ
Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο άτυπο debate είχαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αφού στο περιθώριο εκδήλωσης, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης τοποθετήθηκαν σε ζητήματα Δημοκρατίας και Σοσιαλδημοκρατίας, με φόντο τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές.

Από την εκδήλωση, που διοργάνωσαν «οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία», απουσίαζε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία έλαβε μεν σχετική πρόσκληση, ωστόσο την απέρριψε ευγενικά, «για θεσμικούς λόγους, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι υποψηφιότητες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόθεση για τουλάχιστον δύο debate μετά την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα διεξαχθούν και επίσημα debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος το προσεχές διάστημα, μετά την επίσημη ανακήρυξη των προσώπων που θα διεκδικήσουν την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Πρόθεση όλων, να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο τηλεμαχίες, όπως είχε συμβεί και το 2017, εφόσον βεβαίως υπάρξει και αντίστοιχη συμφωνία με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Πέραν από τους τρεις υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, στην κουβέντα, την οποία συντόνιζε ο Θεόδωρος Τσέκος, παρενέβησαν και οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ εισαγωγικά μίλησε ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας «των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

«Ασφαλώς και κινδυνεύει η δημοκρατία σήμερα», υποστήριξε ο κ. Σωτηρέλης. «Το προηγούμενο διάστημα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απέτυχαν παταγωδώς (…) Πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο ενός νέου προοδευτικού πόλου που θα συσπειρώσει όλες τις ομάδες που μπορούν και θέλουν». Από την πλευρά του, ο κ. Κοντιάδης δήλωσε πως «η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επανεκτιμήσει τον ρόλο των συναισθημάτων, να διευρύνει την πολιτική νόηση στην χώρα των παθών. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση διολίσθηση στην δημαγωγία».

Το θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από «τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» ήταν «Η δημοκρατία σε δύσκολους καιρούς, κίνδυνοι και εγγυήσεις της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο», με τη συζήτηση να κινείται σε θεωρητικά πλαίσια, για τη Δημοκρατία και το ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας, τόσο εντός συνόρων, όσο και στην Ευρώπη, και πάνω σε αυτή τη θεματολογία τοποθετήθηκαν οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοβέρδος: Εχουμε πρόβλημα στην Σοσιαλδημοκρατία, σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «έχουμε πρόβλημα στην Σοσιαλδημοκρατία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι αναλύσεις γύρω από τα αίτια είναι πολλές, λίγες όμως λύσεις έχουν δοθεί. Μιλάω από θέση σοσιαλδημοκρατική, προέρχομαι από την κομμουνιστική Αριστερά. Εχω πειστεί ότι ένας σοσιαλδημοκράτης θεωρεί ότι στην πολιτική του συγκρότηση το πρωτεύον είναι η Δημοκρατία. Αν σεβόμαστε αυτή τη διδαχή, αρχίζουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες θέσεις και να συνεννοούμαστε για μη δημοκρατικά φαινόμενα. Για τον Τραμπ, τον Ορμπαν και τον Μπολσονάρου και -γιατί όχι- για ορισμένες πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, όπως είπε, «έχουμε καθήκον αλήθειας, εμείς οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλδημοκράτες, που μας ακούν οι πολίτες ζητώντας λογική και μετριοπάθεια – και, όταν δεν κυβερνάμε, ότι ο πολιτικός μας λόγος θα ήταν ουσιαστικός αν ήταν λόγος εξουσίας. Οι πολιτικές μας προτεραιότητες πρέπει να διαμορφώνονται από τις ανάγκες των πολιτών».

Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατική Παράταξη να αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε: «Πριν από 30 χρόνια, υπήρξε μια θεώρηση πως η ιστορία έχει τελειώσει και θα υπάρξει μια επέκταση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον πλανήτη. Αντ΄αυτού, βλέπουμε την τελευταία δεκαετία γεγονότα που δείχνουν ότι η προφητεία έπεσε έξω. Στην χώρα μας το πιο ακραίο παράδειγμα που έδειξε τα όρια του σεβασμού των θεσμών ήταν το δημοψήφισμα του 2015. Καμία άλλη χώρα δεν δίχασε τον λαό της έτσι μέσα σε πέντε μέρες και μετά απαξίωσε την ετυμηγορία». Επιπλέον, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, «υπάρχουν κόμματα καρτέλ στην Ελλάδα και, αν θέλουμε να τα κάνουμε ζωντανά, πρέπει να εγγυηθούμε όλοι μας ότι την επόμενη μέρα η Δημοκρατική Παράταξη θα αγκαλιάσει τις αγωνίες των πολιτών, θα σέβεται τα μέλη της και τις διαδικασίες –όχι μέσα από συγκεντρωτισμό, αλλά διάχυση της πληροφορίας. Η οποία θα γίνει και η βάση των συναινέσεων για την επόμενη μέρα».

Καστανίδης: Μετατροπή σε σφύζουσα δημοκρατία, με σύνθεση όχι στο Κέντρο, αλλά στην πρόοδο

Ο Χάρης Καστανίδης, απ' τη μεριά του, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση: «Για πρώτη φορά μια δεξιά κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν λήξουν οι θητείες δύο ανεξάρτητων αρχών να προτείνει τροπολογίες για να τοποθετήσει συνομιλητές της. Αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθήκον αληθείας δεν βρίσκει κριτική προς τα δεξιά».

«Πρέπει να υπάρξει αντιστροφή – και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Θα έλεγα πως την Δημοκρατία πρέπει να την μετατρέψουμε σε σφύζουσα δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχει σύνθεση στο Κέντρο, αλλά στην πρόοδο. Δεν θα υπάρξουν φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας αν δεν επαναδιατυπωθεί το δημοκρατικό αίτημα. Ποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα; Γιατί δεν δίνουμε την δυνατότητα στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα για την συλλογή υπογραφών και επεμβάσεων του πολίτη σ΄αυτά τα θέματα; Χρειάζεται και εσωκομματική δημοκρατία, που δεν είναι απλή άσκηση. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αντέχουμε την διαφωνία και όχι να απειλούμε με διαγραφές», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το άτυπο debate Ανδρουλάκη, Λοβέρδου, Καστανίδη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ