ΚΙΝΑΛ: Τι ανακατατάξεις φέρνουν οι υποψηφιότητες Γερουλάνου-Κεγκέρογλου -Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Τι ανακατατάξεις φέρνουν οι υποψηφιότητες Γερουλάνου-Κεγκέρογλου -Ολο το παρασκήνιο

Οι 5 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος
Οι 5 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος -Φωτογραφίες: Sooc/Intimenews
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, που αριθμεί πλέον πέντε υποψήφιους μνηστήρες για την ηγεσία του κόμματος, μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά.

Εκτός από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη, χθες, μπήκαν «σφήνα» στη χορεία των υποψηφιότητων και οι Παύλος Γερουλάνος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) θα συνεδριάσει σήμερα και πιθανότατα, μετά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν, θα δώσει μια μικρή παράταση (η προθεσμία λήγει τύποις τα μεσάνυχτα απόψε) μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί χρόνος τους δύο νέους υποψηφίους να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές. Εφόσον τα καταφέρουν, το παιχνίδι αλλάζει πλέον για όλους, ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο να προκύψει υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επιτελεία αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους λόγω των εξελίξεων που φέρνουν ανακατατάξεις σε κάθε στρατόπεδο.

Η πολυδιάσπαση του γεννηματικού μπλοκ

Το μπλοκ των «γεννηματικών», ουσιαστικά, δεν υφίσταται ενιαίο, καθώς έχει διασπαστεί σε τρία τουλάχιστον κομμάτια μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά. Οι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Γερουλάνος, Κεγκέρογλου) λόγω καταβολών και πολιτικών απόψεων προσβλέπουν να αντλήσουν ψήφους τόσο από τη δεξαμενή των γεννηματικών όσο και των παπανδρεϊκών, παρότι ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν δώσει άτυπα έστω την συγκατάθεσή τους (πολύ περισσότερο «γραμμή») υπέρ κάποιου εξ αυτών όπως έχουν διαμηνύσει αρμοδίως και δημοσίως.

Ωστόσο αξιζει να σημειωθεί ότι μετά την απουσία Γεννηματά, πολλοί από τους λεγόμενους «προεδρικούς» έχουν ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά, να συμπαραταχθούν είτε με τον Ν. Ανδρουλάκη, είτε με τον Α. Λοβέρδο.

Ολα δείχνουν ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλές υποψηφιότητες εκ των πραγμάτων οδηγούν την εκλογή προέδρου σε δεύτερο γύρο, καθώς το εκλογικό σώμα διασπάται, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επικράτησης κάποιου από την πρώτη Κυριακή, όπως ήλπιζαν τα επιτελεία των δύο εκ των τριών (τουλάχιστον) υποψηφίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοίχημα της συμμετοχής

Αυτό που δείχνει επίσης να προβληματίζει τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό ίσως είναι και το κυριότερο στοίχημα όλων, καθώς μια ισχυρή συμμετοχή αυτομάτως και αυτονοήτως, ενισχύει το κύρος του κόμματος και του νέου αρχηγού. Ενδεχομένως μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί (δημοσκόποι και αναλυτές) από το εύρος της συμμετοχής εξαρτηθεί και το ποιος θα εκλεγεί.

Το συνέδριο του Μαρτίου

Μια παράμετρος επίσης που δεν έχει φωτιστεί αρκούντως, είναι το γεγονός ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα αποκρυσταλλωθούν οι οσμώσεις που παράγονται από την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Οσμώσεις που θα διαμορφώσουν και τις νέες εσωκομματικές τάσεις και ομάδες που θα προκύψουν, αναλόγως των εξελίξεων και του αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου.

Το παρασκήνιο με την υποψηφιότητα Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος είχε αρχικώς αποφασίσει ότι δεν υπάρχει χώρος για δική του υποψηφιότητα, με δεδομένη την κάθοδο Γεννηματά. Μετά την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να αποσυρθεί, λόγω της επιδείνωσης της υγείας της, ξεκίνησε να μελετά όλα τα ενδεχόμενα. Δέχθηκε πολλές πιέσεις να το πράξει από στελέχη που έβλεπαν στο πρόσωπό του μια υποψηφιότητα ενός αστού, νέου, δοκιμασμένου κυβερνητικά στην κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και στην αυτοδιοίκηση, που θα μπορούσε να εκφράσει ένα κομμάτι του γεννηματικού-παπανδρεϊκού μπλοκ και όχι μόνο. Ο ίδιος άρχισε να το σκέπτεται και να ζυγίζει πρόσωπα και δεδομένα. Από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε να κάνει τηλεφωνήματα, ανακοινώνοντας σε συνομιλητές του, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, συνομίλησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αμέσως μετά έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ) την επιστολή με την οποία αφού μιλά με κολακευτικά λόγια για την Φώφη Γεννηματά και τις προσπάθειές της ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ζητά μια εύλογη παράταση τις προθεσμίας κατάθεσης υπογραφών που λήγει τυπικά απόψε τα μεσάνυχτα και – ει δυνατόν – αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Το πρώτο αίτημα φαίνεται να γίνεται δεκτό από τους συνυποψηφίους του, το δεύτερο απορρίφθηκε.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις υποψηφιότητες και εμφανίζονται πρόθυμοι να υπάρξει συμφωνία για παράταση ολίγων ημερών -μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη-, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους υποψηφίους να συγκεντρώσουν υπογραφές.

Από το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου επισημαίνουν πως είναι ευπρόδεκτη κάθε υποψηφιότητα, αρκεί να κατατεθεί δημόσια μέχρι σήμερα.

«Με τήρηση των διαδικασιών που αποφασίσαμε στην ΚΕ με τόσο κόπο, ευπρόσδεκτος κάθε υποψήφιος που θα δηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα). Η συμμετοχή δυναμώνει την παράταξη», τόνιζαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα, ο κ. Γερουλάνος επικοινώνησε και με το επιτελείο Γεννηματά ενώ επρόκειτο να ενημερώσει και τον Χάρη Καστανίδη.

«Κανείς δεν περισσεύει στην ιστορική αυτή εκλογική πορεία και κάθε νέα υποψηφιότητα θα βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα που όλοι επιθυμούμε» γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ ο κ. Γερουλάνος. και προσθέτει: «Η μη συμμετοχή της προέδρου Φώφης Γεννηματά σε αυτήν τη διαδικασία περιορίζει την αντιπροσώπευσή μας στην κοινωνία και είναι σημαντικός και ορατός ο κίνδυνος να στερηθεί η διαδικασία τη συμμετοχή πολιτών, οι οποίοι συναποτελούν ένα πολιτικό δυναμικό που έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ».

Ο κύριος λόγος όπως λένε συνεργάτες του, που πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος, ήταν η αίσθηση της απογοήτευσης και της μικρής προσέλευσης κόσμου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, που μετά την απόσυρση Γεννηματά, έγινε ακόμη εντονότερη. Στόχος του Παύλου Γερουλάνου, είναι να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, να «σηκώσει κόσμο από τον καναπέ του» όπως έλεγαν συνεργάτες του.

Η σφήνα Κεγκέρογλου

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε και επίσημα αίτημα χθες, όπως είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr από το βράδυ της Τετάρτης. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κεγκέρογλου έκανε δεκάδες τηλεφωνήματα σε μέλη της ΚΕ και κομματικά στελέχη, ζητώντας τη στήριξή τους και χθες το μεσημέρι, έστειλε επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ, ζητώντας παράταση της προθεσμίας κατά μία εβδομάδα, ώστε να συγκεντρώσει τις αντίστοιχες υπογραφές.

Στόχος του είναι το «γεννηματικό μπλοκ» καθώς υπήρξε στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, προέβη σε αυτή την κίνηση παρά την αποδοκιμασία που συνάντησε η πρόθεσή του από το επιτελείο της Χ. Τρικούπη - προφανώς έπειτα από συνεννόηση με την ίδια την Φώφη Γεννηματά.

Συνεργάτες Γεννηματά: Ουδείς δικαιούται να εκφράσει τη Φώφη

Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, μιλώντας στο iefimerida.gr, διευκρίνιζαν: «Η Φώφη Γεννηματά αυτή τη στιγμή έχει τη στήριξη όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα που δίνει. Κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται στις εσωκομματικές διαδικασίες ως εκπρόσωπός της. Ουδείς μπορεί να μιλά εξ ονόματός της».

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Κεγκέρογλου, είχε ζητήσει αρχικά να παγώσουν οι διαδικασίες εκλογής του προέδρου, λόγω του θέματος της υγείας της Φώφης Γεννηματά, προκαλώντας αντιδράσεις στους Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, Καστανίδη. Επίσης ο κ. Κεγκέρογλου είχε προκαλέσει σάλο στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύας Καϊλή. Τότε είχε θεωρηθεί χτύπημα κάτω από τη ζώνη τόσο από τον υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όσο και από την ευρωβουλευτή που έχει συμπαραταχθεί με τον Α. Λοβέρδο. Τώρα, όπως εκτιμούν ορισμένοι από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη, εκείνη η κίνηση Κεγκέρογλου «φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία» και πως «είχε προσωπικό σχεδιασμό» να κατέλθει υποψήφιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ