Έπειτα από πολύωρη θυελλώδη συνεδρίαση, η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την Πέμπτη 21/10, στις 18:00, για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και για συλλογή υπογραφών.
Επίσης, αποφασίστηκε η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων να γίνει για όλους την ίδια ημέρα και να ελεγχθεί το σύνολο των υπογραφών που θα φέρει ο καθένας (και όχι δειγματοληπτικά), ώστε να αποφευχθούν καταγγελίες για παρατυπίες. Η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Αναλυτικά η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ
«Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2021
Προς:
- την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά
- τον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη
- τα μέλη της ΚΠΕ
Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, ως το κεντρικό όργανο για την διοργάνωση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έκτακτα πολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το πρόβλημα υγείας της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, αλλά και την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, τη γνωστοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τριών νέων υποψηφίων με την ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας, όπως και την από 3 Οκτωβρίου απόφαση της ΚΠΕ, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 15 Οκτωβρίου και αποφάσισε τα εξής:
Επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημά μας πρέπει να είναι μία ζωντανή δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στην κοινωνία και προκειμένου με τα νέα δεδομένα να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει την υποψηφιότητά του, αποφασίζουμε την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας και υπογραφών, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Καταστατικού του Κινήματος, μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00.
Η ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για όλους μετά τον έλεγχο των υπογραφών.
Σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ, η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 για τον πρώτο γύρο και, εφόσον χρειαστεί, η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 για τον δεύτερο γύρο.
Την απόφαση διαβιβάζουμε στην Πρόεδρο του Κινήματος, στο Γραμματέα της ΚΠΕ και στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, την απόφαση κοινοποιούμε σε όλους τους υποψηφίους.
Για την ΕΔΕΚΑΠ,
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Καπετανάκης»
Νωρίτερα, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έστειλε επιστολή στον γραμματέα της ΚΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ζητώντας σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφανθεί επί της χρονικής παράτασης για τη συλλογή υπογραφών. Και αυτό γιατί η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, αποδεχόμενη την εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ τόσο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (5 και 12 Δεκεμβρίου) όσο και για το deadline συγκέντρωσης υπογραφών, που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση του κορυφαίου οργάνου, έστω και για μία παράμετρο, αν δεν συναινέσουν εκ νέου τα μέλη του.
Το μεσημέρι της Παρασκευής κατέθεσαν στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές στήριξης που έχουν συγκεντρώσει οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι εκτός από τις 5.200 υπογραφές μελών από το μητρώο, την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες», όπως αναφέρει. Οι υπογραφές αυτές παραλήφθηκαν από την ΕΔΕΚΑΠ και θα σφραγιστούν.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει επίσης συγκεντρώσει υπογραφές, θα τις καταθέσουν την ημέρα που θα λήξει η νέα προθεσμία -πιθανότατα την Πέμπτη-, ώστε να μην υπάρχουν «υποψηφιότητες δύο ταχυτήτων», όπως ανέφερε στο iefimerida.gr μέλος της ΕΔΕΚΑΠ.
Πάνω από 20.000 υπογραφές είχε συγκεντρώσει η Γεννηματά
Σύμφωνα με ενημέρωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά, Νίκου Βοσδογάνη, «η συλλογή υπογραφών για τη Φώφη Γεννηματά σταμάτησε με την αιφνίδια εξέλιξη της πορείας της υγείας της, την είσοδό της στο νοσοκομείο και τη δήλωσή της ότι δεν θα είναι υποψήφια. Παρ' όλα αυτά, η αποστολή υπογραφών από πολλά σημεία της χώρας συνεχίστηκε, και ο αριθμός ξεπέρασε τις 20.000».
Επίσης μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του Παύλου Γερουλάνου και του Βασίλη Κεγκέρογλου, σήμερα το πρωί ενημέρωσε ότι θα είναι υποψήφιος και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου.
Τι θα γίνει με εκπρόσωπο Τύπου
Η παραίτηση Χρηστίδη δημιουργεί ένα κενό και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου μέχρι τις εκλογές. Πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι εκπρόσωπος θα οριστεί από την ίδια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτή τη στιγμή. Οι πιέσεις που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται όλο αυτό το διάστημα είναι αφόρητες. Στελέχη, βουλευτές και φίλοι, του τηλεφωνούν, του στέλνουν mail, τον συναντούν και του ζητούν το ίδιο: Να κατέβει υποψήφιος. Ο ίδιος ακούει, αλλά επί του παρόντος δεν παίρνει θέση. Λέγεται ότι σε συνομιλητή του απάντησε ότι δεν μπορεί για λόγους ευγένειας, πολιτικής ηθικής, να θέσει υποψηφιότητα με τη Φώφη Γεννηματά να δίνει μάχη για τη ζωή της. Όπως επίσης ότι θα μπορούσε να το σκεφτεί εάν αποσύρονταν όλες οι υποψηφιότητες, κάτι το οποίο μοιάζει αδιανόητο τουλάχιστον για τους περισσότερους εκ των υποψηφίων.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο η κινητικότητα είναι έντονη και στελέχη του χώρου δεν αποκλείουν μία κίνηση της τελευταίας στιγμής, καθώς, όπως εκτιμούν, η πανσπερμία υποψηφιοτήτων ίσως να δημιουργεί ένα πλαίσιο που θα επέτρεπε στον Γιώργο Παπανδρέου να κατέβει υποψήφιος, εκφράζοντας ενιαία «παπανδρεϊκούς» και «γεννηματικούς», περιορίζοντας κατά το δυνατόν αυτή την πολυδιάσπαση.
Όπως είχε γράψει το iefimerida.gr, στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις και σε ένα ακόμη επίπεδο, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή στις επικείμενες συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Αυτή τη στιγμή τον ρόλο αυτόν μπορεί να τον παίξει η ίδια η Φώφη Γεννηματά, αν το επιτρέψει η υγεία της, και -κατά τον κανονισμό της Βουλής- οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κ. Σκανδαλίδης και Μιχ. Κατρίνης, μόνο για τα νομοσχέδια και όχι σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Δηλαδή, αν για κάποιον λόγο η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να παραστεί στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει εκπρόσωπο.
Σε περίπτωση -και μόνο- που κρίνει η ίδια η Φώφη Γεννηματά ότι απαιτείται λόγω συνθηκών, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει η λύση εκλογής νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, από τους βουλευτές.