Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη ηγεσίας μπαίνει το Κίνημα Αλλαγής. Την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις εσωκομματικές εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα για τον β’ γύρο.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με ομιλία της προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά με θέμα την «έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής».
Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει αποστείλει ήδη στα μέλη της ΚΕ την αναλυτική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ). Πρόκειται,, ωστόσο, για μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ως προς τον χρόνο εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά με αστερίσκους σε επιμέρους ζητήματα.
Τρία ή τέσσερα ευρώ για όσους προσέλθουν στις κάλπες
Τόσο η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου, διαφώνησαν με το αντίτιμο που θα κληθούν να καταβάλουν όσα μέλη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ προσέλθουν στις κάλπες. Σημειώνεται, ότι η εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ προβλέπει 3 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 1 ευρώ για τον δεύτερο γύρο.
Η πλευρά Γεννηματά αναφέρει ότι το ποσό των 4 ευρώ συνολικά μπήκε για να βγουν τα έξοδα της εταιρείας που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με κατ’ εκτίμηση υπολογισμούς του αρμόδιου για τα οικονομικά, Νίκου Σαλαγιάννη, το ποσό αυτό θα ανέλθει περίπου στα 350.000-400.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι για να αποληρωθεί απαιτείται να ψηφίσουν περί τους 130.000 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ. «Το 3 + 1 είναι αμυντικό, δεν είναι για να εμποδίσουμε την προσέλευση του κόσμου» λένε στη Χ. Τρικούπη και προσθέτουν πως «αν το ποσό της εταιρείας υπερκαλυφθεί από τον πρώτο γύρο, δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το επιπλέον ευρώ στον β’ γύρο».
Η πλευρά Ανδρουλάκη διά του Ανδρέα Σπυρόπουλου διαφώνησε, διαμηνύοντας ότι το ποσό πρέπει να μειωθεί και πρότεινε 3 ευρώ συνολικά (2+1) προκειμένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι πάνε να. Αφήνουν έτσι υπόνοιες ότι η Χ. Τρικούπη ίσως επιδιώκει να περιορίσει την συμμετοχή πολιτών, εκτιμώντας ότι αυτό διευκολύνει την επανεκλογή Γεννηματά. Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τάσσεται επίσης υπέρ των 2+1 ευρώ, εκτιμώντας ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι τέτοια που θα υπερκαλύπτει το κόστος.
Οι Νομαρχιακές Εφορευτικές Επιτροπές
Το δεύτερο σημείο διαφωνίας έχει να κάνει με τις Νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές. Η ΕΔΕΚΑΠ εισηγείται να συμμετέχουν εκτός από τον γραμματέα της Ν.Ε. και φυσικά τους εκπροσώπους των υποψηφίων και ο αναπληρωτής γραμματέας της εκάστοτε Νομαρχιακής.
Η πλευρά Ανδρουλάκη διαφωνεί, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μεθόδευση καθώς η Γεννηματά ελέγχει τις περισσότερες Νομαρχιακές Επιτροπές. Διαφωνεί επίσης και η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου που θεωρεί ότι είναι υπεραρκετή η παρουσία του γραμματέα της ΝΔ και των εκπροσώπων των υποψηφίων. Θέτει επιπλέον και ένα ζήτημα πολιτικής ορθότητας και διαφάνειας, καθώς υπάρχουν Νομαρχιακές Επιτροπής οι οποίες δεν είναι εκλεγμένες.
Η Χ. Τρικούπη απαντά ότι δεν τις ελέγχει όλες και ότι αυτή η προσθήκη γίνεται καθώς χρειάζεται πάντα ένα χέρι ακόμη στην εσωκομματική διαδικασία, δεδομένου ότι πολλοί γραμματείς ΝΕ έχουν αδρανοποιηθεί. Καθησυχάζουν επίσης λέγοντας πως ακόμη και μία μόνο ένσταση να υπάρχει από εκπρόσωπο των υποψηφίων για κάποια κάλπη, επιλαμβάνεται αμέσως η ΕΔΕΚΑΠ.
Το μητρώο στελεχών
Το θέμα με το μητρώο στελεχών αποτελεί σημείο τριβής επίσης καθώς είναι κομβικής σημασίας για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία. Η ΕΔΕΚΑΠ από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ενεχειρίσει το μητρώο των 140.000 μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ σε όλους τους υποψηφίους προκειμένου να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν και να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία.
Ωστοσο, η πλευρά του Χάρη Καστανίδη μιλά για αντικαταστατικές μεθοδεύσεις από την κομματική γραφειοκρατία. Οπως αναφέρουν το μητρώο που υπάρχει και αριθμεί 140.000 μέλη (περισσότερα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί) δεν υφίσταται, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μητρώο φίλων. Η πλευρά Καστανίδη, επισημαίνει ότι μέλος θεωρείται ο οικονομικά τακτοποιημένος, κάτι που δεν ισχύει παρά μόνο για ελάχιστους από τις 140 χιλιάδες. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εφόσον η πλευρά Γεννηματά παραβιάσει την διάταξη περί μελών, θα εκτεθούν με έγγραφα στην Κεντρική Επιτροπή.
Επιφύλαξη ως προς την εγκυρότητα του μητρώου στελεχών που παραδόθηκε διατηρούν τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τονίζει ότι στόχος του στην Κεντρική Επιτροπή είναι να αναδειχθούν τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που ενδιαφέρουν και συσπειρώνουν τον κόσμο, ώστε η διαδικασία εκλογής ηγεσίας να καταστεί αφετηρία για την αναγέννηση της Παράταξης και «να μην περιοριστούμε σε δευτερεύοντα οργανωτίστικα ζητήματα».
Πάντως, είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι «φοβούνται» συρροή στελεχών από άλλους κομματικούς χώρους προκειμένου να στηρίξουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει σε χωριά, γειτονιές ή μικρές πόλεις, όπου λίγο ή πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν αποκλείεται καθόλου ωστόσο να γίνει σε μεγάλα, απρόσωπα αστικά κέντρα. Κανείς δεν αναμένει πάντως τέτοια περιστατικά να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Οι δικλίδες ασφαλείας που προβλέπονται από το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ είναι αδύναμες για να ελέγξουν μια τέτοια ροή, καθώς το μόνο που απαιτείται για όποιος προσέλθει στην ψηφοφορία (εκτός από το ποσό που προαναφέραμε) είναι να υπογράψει μια φόρμα δηλώνοντας φίλος του Κινήματος Αλλαγής. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να απαλειφθεί τελείως ο κίνδυνος αυτός» παραδέχονται από όλα τα στρατόπεδα. Αν βέβαια υπάρξουν εξόφθαλμα περιστατικά, π.χ. να προσέλθει ένα γνωστό τοπικό στέλεχος άλλου κόμματος, θα καταγγελθεί δημοσίως.
Οι υπογραφές για τους υποψήφιους
Τέλος, η ανακήρυξη υποψηφίων. Για να είναι κάποιος επισήμως υποψήφιος, απαιτείται κατά το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ να έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές είτε του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (κάθε μέλος μπορεί να υπογράψει για έναν μόνο υποψήφιο) είτε από 5.000 μέλη (όχι φίλους) του Κινήματος. Οπως γίνεται αντιληπτό αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την εγκυρότητα ή μη του μητρώου μελών για το οποίο οι 3 συνυποψήφιοι εκφράζουν ενστάσεις. Η πλευρά Καστανίδη δηλώνει έτοιμη να καταθέσει την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή χιλιάδες υπογραφές δημοκρατικών πολιτών υπέρ της υποψηφιότητάς του και διερωτάται αν μπορούν να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.
Η Χ. Τρικούπη διαμηνύει ότι είναι ανοικτή και ότι εάν κάποιος υποψήφιος έχει ένα μέρος των υπογραφών από πολίτες που δεν είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ, θα δεχθεί και την τελευταία στιγμή αιτήσεις από αυτούς να γίνουν μέλη με μια αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακήρυξη υποψηφίων θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση του προέδρου της ΕΔΕΚΑΠ κ. Καπετακάνη, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι.
Ως προς τα debate μεταξύ των υποψηφίων το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί ένα τηλεοπτικό στην ΕΡΤ και ίσως και άλλα επιμέρους μέσω ηλεκτρονικών ή έντυπων ΜΜΕ.