Με την ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, η οποία θα ορίσει το πλαίσιο για τις εσωκομματικές εκλογές.
Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία και κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» ώστε -οι εκλογές- να πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Κάραβελ και το θέμα της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά ήταν η «έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής».
Εγγυήσεις Γεννηματά για ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ
Με το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» ως σημαία, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, εγγυάται μια νέα δυναμική πορεία ανόδου, με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.
«Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ επεσήμανε ότι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση», υποστήριξε.
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τρία ζητήματα που συνηγορούν σε ευνοϊκές συνθήκες για την ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ:
Πρώτον, η νίκη του SPD, η οποία, κατά τη Φώφη Γεννηματά, μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής στην Ευρώπη και κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, για την οποία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με την ενίσχυση των παραδοσιακών στενών σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις.
Και τρίτον, τα φασιστικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία είπε πως έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη βία. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επίσης είναι απαράδεκτη η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις» τόνισε.
Αιχμές Γεννηματά: Η μετατόπιση λίγο δεξιά ή αριστερά θα φέρει διχασμό
Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015 και να επέλθει ρήξη και διάσπαση. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι όταν το 2015 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος η κατάσταση της παράταξης ήταν ντροπιαστική για το ΠΑΣΟΚ και για όσα είχε προσφέρει στη χώρα. «Καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία, εδραιώνοντας την αυτόνομη πορεία. Δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός», τόνισε.
Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ. Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυση του. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Εντονη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε λάθη κι αδυναμίες σ' αυτήν την πορεία, όπως η μη εκλογή νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, και πρόσθεσε πως «πικράναμε πράγματι στελέχη μας».
Η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε τις ενέργειες για το Δίκτυο Νέας Γενιάς που συγκροτούν νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ, και άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και κυβερνά, όπως υποστήριξε, με την ενός ανδρός αρχή.
Ταυτόχρονα κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δέσμιος παρωχημένων αντιλήψεων και πως έχασε δυο ευκαιρίες να αλλάξει τη χώρα. Την πρώτη με τη πολιτική τής αυταπάτης και τη δεύτερη με τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και την αποδοχή του Τρίτου Συμβολαίου.
Δείτε την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά:
Ανδρουλάκης: Να μην οδηγηθούμε σε πολωμένη διαδικασία
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο έτερος υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα στελέχη κόμματος και την ηγεσία να αναλάβουν δράση ώστε να μην οδηγηθούν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε μια πολωμένη εσωκομματική διαδικασία.
«Το 2017 έχασα και το χάρηκα» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι «δεν θα μας στερήσετε τη γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας. Θα τη διαφυλάξουμε». Με αφορμή όσα είπε η Φώφη Γεννηματά για κάποιους που «κοιτάζουν» δεξιά ή αριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπονοούμενα.
Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η Φ. Γεννηματά απάντησε: «Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας . Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας ,κι απ' τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικα και πολιτικά. Δεν βλέπουμε εχθρούς, που πρέπει να "τελειώσουμε". Βλέπουμε πολιτικούς αντιπάλους, που θέλουμε να νικήσουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας . Και με κάτι ακόμη : με το πολιτικό μας ήθος. Και με τους οποίους θα μπορούσαμε και να συνεννοηθούμε για μεγάλα θέματα ,που αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία».
Απαντώντας επίσης στα περί διάσπασης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Η ενότητα αποτελεί τον πρώτο και θεμελιώδη όρο για την προοπτική της παράταξης. Αλλά δε φτάνει να την επικαλούμαστε. Η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σ' αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός , η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων. Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης. Καθαρές κουβέντες».
Ο Ν. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «από την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας να βγούμε δυνατοί. Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης».
Κατά τον Ν. Ανδρουλάκη «-τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για την παράταξη μας. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης πολιτικής αντεπιθεσης του κινήματος. Οι ιδέες, οι θέσεις και οι επιλογές μας έχουν δικαιωθεί. Τα σοσιαλδημοκρατικό κόμματα της Ευρώπης κερδίζουν έδαφος. Η ατζέντα μας για το κοινωνικό κράτος, την πράσινη ανάπτυξη, την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, κερδίζει έδαφος. Έχει έρθει ώρα αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα. Τώρα είναι η δίκη μας στιγμή! Τώρα που η ΝΔ αποτυγχάνει και φθείρεται καθημερινά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλής αξιοπιστίας».
Ασκώντας κριτική στην ηγεσία Γεννηματά, πρόσθεσε: «Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κερδίσει αυτά τα οποία θα μπορούσαμε. Έχουμε σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουμε κάνει το άλμα προς τα πάνω. Και για να το πετύχουμε πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Να αλλάξουμε οι ίδιοι. Να ανανεώσουμε τον τρόπο δράσης μας, το πρόγραμμα μας, τις παρεμβάσεις μας. Σεβόμενοι την ιστορία μας, να μην είμαστε μόνο το κόμμα των αναμνήσεων αλλά κυρίως να γίνουμε το κόμμα του μέλλοντος. Η λέξη αλλαγή δεν πρέπει να μας φοβίζει. Είμαστε η παράταξη της αλλαγής. Η ανανέωση, η εξέλιξη, είναι μέρος της πολιτικής μας παράδοσης. Το Κίνημά μας διαχρονικά άλλαζε και προσαρμοζόταν στην εποχή του. Έτσι και τώρα πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα της ιστορίας μας και να ανανεωθούμε οι ίδιοι. Το πρόγραμμα, το στελεχιακό δυναμικό μας, τις μεθόδους πολιτικής δράσεις μας».
Τέλος, ζήτησε από όλους: «Ας μιλήσουμε πολιτικά, ας πέσουν οι τόνοι. Ας αγωνιστούμε οι εκλογές μας να γίνει ένα πολιτικό γεγονός, μια συζήτηση ιδεών που θα γοητεύσει όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους αλλά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας και όσοι πραγματικά αγαπάμε την παράταξη κ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα, αυτή πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα και σε αυτό το δρόμο πρέπει να πορευτούμε».
Τρία ή τέσσερα ευρώ για όσους προσέλθουν στις κάλπες
Υπενθυμίζεται ότι ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει αποστείλει ήδη στα μέλη της ΚΕ την αναλυτική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ). Πρόκειται,, ωστόσο, για μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ως προς τον χρόνο εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά με αστερίσκους σε επιμέρους ζητήματα.
Τόσο η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου, διαφώνησαν με το αντίτιμο που θα κληθούν να καταβάλουν όσα μέλη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ προσέλθουν στις κάλπες. Σημειώνεται, ότι η εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ προβλέπει 3 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 1 ευρώ για τον δεύτερο γύρο.
Η πλευρά της κυρίας Γεννηματά αναφέρει ότι το ποσό των 4 ευρώ συνολικά μπήκε για να βγουν τα έξοδα της εταιρείας που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με κατ’ εκτίμηση υπολογισμούς του αρμόδιου για τα οικονομικά, Νίκου Σαλαγιάννη, το ποσό αυτό θα ανέλθει περίπου στα 350.000-400.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι για να αποληρωθεί απαιτείται να ψηφίσουν περί τους 130.000 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ.
«Το 3 + 1 είναι αμυντικό, δεν είναι για να εμποδίσουμε την προσέλευση του κόσμου» λένε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στη Χ. Τρικούπη και προσθέτουν πως «αν το ποσό της εταιρείας υπερκαλυφθεί από τον πρώτο γύρο, δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το επιπλέον ευρώ στον β’ γύρο».
Η πλευρά Ανδρουλάκη διά του Ανδρέα Σπυρόπουλου διαφώνησε, διαμηνύοντας ότι το ποσό πρέπει να μειωθεί και πρότεινε 3 ευρώ συνολικά (2+1) προκειμένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο όσοι πάνε να. Αφήνουν έτσι υπόνοιες ότι η Χ. Τρικούπη ίσως επιδιώκει να περιορίσει την συμμετοχή πολιτών, εκτιμώντας ότι αυτό διευκολύνει την επανεκλογή Γεννηματά. Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου τάσσεται επίσης υπέρ των 2+1 ευρώ, εκτιμώντας ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι τέτοια που θα υπερκαλύπτει το κόστος.
- Όλες οι ειδήσεις«Πρεμιέρα» αύριο για τα πανεπιστήμια: Με ποια μέτρα θα γίνονται τα δια ζώσης μαθήματα
- «Κληρώνει» για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: Τι υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, τι λένε οι ειδικοί
- Foreign Policy: Ο Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος, σύντομα θέμα ηγεσίας στην Τουρκία