Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών, η ΕΔΕΚΑΠ επαναβεβαίωσε ότι δεν είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των debate των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ.
Η ΕΔΕΚΑΠ είχε δηλώσει και σε προηγούμενη συνεδρίασή της ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ωστόσο ανέλαβε να διευκολύνει την κατάσταση προτείνοντας τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου Οθωνα, Πρωτόπαπα. Παρά ταύτα, από τις επιστολές των 6 υποψηφίων προέδρων και τη συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων στην ΕΔΕΚΑΠ, δεν προέκυψε κοινός τόπος.
Ετσι, στην αποψινή συνεδρίαση που έγινε μόνο μεταξύ των μελών της Επιτροπής, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, ετέθη εκ νέου το θέμα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ Θοδωρής Καπετανάκης, είχε ειδοποιήσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων να μην παραστούν καθώς η επιτροπή θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Λοβέρδου (Καρανικόλας), Ανδρουλάκη (Τσόγκας), πήγαν στη Χ. Τρικούπη για να ενημερωθούν. Εκεί ο κ. Καπετανάκης τους δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τους επιτελείς των υποψηφίων και αποχώρησαν.
Ορισμένα μέλη της Επιτροπής (από την πλευρά Χρηστίδη-Γερουλάνου κυρίως) πρότειναν να ξαναβρεθούν οι εκπρόσωποι υποψηφίων και να συζητήσουν τα τεχνικά κομμάτια.
Ωστόσο, μέλη της ΕΔΕΚΑΠ επανέφεραν το θέμα της αναρμοδιότητας της επιτροπής, όπως είχαν αποφασίσει σύσσωμοι στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, διά του Ανδρέα Κατσιαμάκη κατέθεσε πρόταση να αναλάβει η ΕΔΕΚΑΠ να στείλει επιστολή προς τους εκπροσώπους των υποψηφίων για ν έα συνάντηση, προκειμένου να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες που έχουν απομείνει.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπήρξε αποτέλεσμα 8-8, ενώ έλειπε ο εκπρόσωπος Καστανίδη. Ετσι, η ΕΔΕΚΑΠ επαναβεβαίωσε ότι είναι αναρμόδια για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων και «κάηκε» το ενδεχόμενο νέας συνάντηση των εκπροσώπων τους.
Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ σε κάθε περίπτωση δρομολογεί ένα δεδομένο, όπως όλα δείχνουν: Το debate στην ΕΡΤ, εφόσον γίνει, θα διεξαχθεί μεταξύ των 5 υποψηφίων πλην Παπανδρέου.
Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που να διασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, δεν πληρούνται τα εχέγγυα για ένα debate. Εχει επίσης απορρίψει τηλεμαχίες σε ιδιωτικά κανάλια.
Οι εκπρόσωποι των 5 υποψηφίων στέλνουν επιστολή στην ΕΡΤ
Ετσι, αύριο οι εκπρόσωποι των 5 υποψηφίων αναμένεται να στείλουν -ξεχωριστά ο καθένας- επιστολές προς την ΕΡΤ με την οποία θα ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες των 2 debates στις 22 και 26 Νοεμβρίου (ένα στην ΕΡΤ και ένα στην ΕΡΤ3 με τα περιφερειακά), κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2017. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν 3 ή 4 θεματικές ενότητες, απαντήσεις 1:30 λεπτού, με δυνατότητα ερώτησης υποψηφίου προς υποψήφιο και δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.
Το μπαλάκι στην ΕΡΤ
Το μπαλάκι πλέον περνά στην ΕΡΤ η οποία σε δεύτερη επιστολή της τόνιζε ότι «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο, θα ανταποκριθεί στις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως πάντα τις λεπτομέρειες θα τις συναποφασίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία».
Καρανικόλας: Η πλευρά Παπανδρέου αρνήθηκε εκείνο που η ίδια είχε συμφωνήσει το 2017
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Α. Λοβέρδου Σπύρος Καρανικόλας αμέσως μετά, τόνισε:
«Προτείναμε τη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, όπως αυτή είχε καθοριστεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου. Στην τότε διαδικασία, είχαν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία της. Σήμερα όμως, η πλευρά του κ. Παπανδρέου αρνήθηκε εκείνο που η ίδια είχε συμφωνήσει το 2017. Όποιος δεν θέλει το διάλογο ή διστάζει μπροστά στα θέματά του, τον απαξιώνει και τον τορπιλίζει. Αυτό όμως δεν βοηθά την παράταξή μας».
Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ παρέθεσε τις απόψεις που έχουν κατατεθεί από τα επιτελεία.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο προτάσεις:
- Του Γ. Παπανδρέου που ζητά 3 θεματικά debate με τη δυνατότητα χρήσης zoom και χρόνο απαντήσεων 4 λεπτών, ώστε «να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση χωρίς να μετατραπεί σε reality show».
- Στον αντίποδα ήταν η πρόταση όλων των άλλων υποψηφίων οι οποίοι -με μικροδιαφορές μεταξύ τους - ζητούν να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2017 με θεματικές συζητήσεις, σύντομες απαντήσεις 1,5 λεπτού και δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων.
Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη διά του Βαγγέλη Τσόγκα ζητά την πολιτικοποίηση της διαδικασίας και όχι να μετατραπεί το debate σε παράλληλους μονόλογους και προτείνει ειδική ενότητα για το δημογραφικό.
Στην ίδια λογική ήταν και ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με ερωτήσεις για το μέλλον της παράταξης, τις κυβερνητικές συνεργασίες κλπ.
Επίσης ο Παύλος Χρηστίδης διά του Νίκου Μπήλιου πρότεινε ειδική θεματική ενότητα για την πανδημία (κάτι με το οποίο συμφωνεί η πλευρά Λοβέρδου).
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πάντως (ρ/σ Alpha 9,89) ότι ο ίδιος είναι υπέρ των debate. «Είμαι άνθρωπος του διαλόγου και το έχω αποδείξει, έχω βρεθεί σε πιο εντατικές και απαιτητικές διαδικασίες» τόνισε αλλά πρόσθεσε: «Θέλω να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, αυτή τη στιγμή κρίνεται ο χαρακτήρας και η πορεία της παράταξης».
Ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης ανοικτός, όπως δήλωσε: «Όπου θέλετε, όπως θέλετε, όποτε θέλετε. Θα είμαι παρών όπου υπάρχει διάλογος».
Ο Χάρης Καστανίδης από την πλευρά του δηλώνει ανοικτός στις προτάσεις των συνυποψηφίων του: «Οσες συζητήσεις θέλουν με όποιο τρόπο θέλουν και για όσα θέματα θέλουν»
Ο Παύλος Χρηστίδης ζητά επίσης να ακολουθηθεί το μοντέλο 2017, προτείνοντας κύκλους (δημοκρατία-θεσμοί, εξωτερική πολιτική, εσωκομματικά), να είναι διαδραστικό με τους υποψήφιους όρθιους και ερωτήσεις μεταξύ τους, καθώς και να είναι γυναίκα η συντονίστρια.