Απόψε ανοίγει τα χαρτιά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, με τους άλλους 5 συνυποψηφίους να αναμένουν τις αποφάσεις του για να αναπροσαρμόσουν, αν χρειαστεί, τις στρατηγικές τους.
Ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει περίπου στις 18:00 απόψε από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε σε συναυλία του Ζουλφί Λιβανελί για τον Μίκη Θεοδωράκη και συνάντησε τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αναφέρει σε κανέναν τι προτίθεται να πράξει, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υποψηφίους, όπου διαπίστωσε ότι κανείς, πλην Κεγκέρογλου, δεν αποσύρεται, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
«Το βέβαιο είναι ότι η πίεση Παπανδρέου προς εμάς με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του δεν απέδωσε τα αναμενόμενα γι' αυτόν», λέει ένας εκ των υποψηφίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ήθελε από τους συνυποψηφίους του να αποσυρθούν, αυτοβούλως.
Η πολυδιάσπαση του εσωκομματικού σκηνικού και η διάχυση των ψήφων προβληματίζει ορισμένους, αλλά οι πιέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου να κατέβει υποψήφιος είναι διαρκείς, παρότι οι ίδιοι άνθρωποι τον έχουν προειδοποιήσει για το τι έχει να αντιμετωπίσει, λόγω της πικρής εμπειρίας του 2015. «Και τότε μας έλεγαν προχωρήστε, αλλά παρά τις εκδηλώσεις συμπάθειας, το ΚΙΔΗΣΟ, δεν μπήκε στη Βουλή». Ο αντίλογος άλλων συνομιλητών του Γ Παπανδρέου είναι ότι «το 2015 δεν είναι 2021, καθώς αρκετοί από όσους δεν επέλεξαν ΚΙΔΗΣΟ πήγαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον έχει δοκιμαστεί». Ρόλο στον σκεπτικισμό συνομιλητών του Γ. Παπανδρέου παίζουν και οι αναλύσεις των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές, στηρίζουν πολλές κυβερνητικές επιλογές με ποσοστά που μάλιστα ενίοτε υπερβαίνουν και εκείνα της ΝΔ. «Πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν Παπανδρέου;» διερωτώνται οι σκεπτικιστές. Όσοι από την άλλη πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να είναι υποψήφιος, υποστηρίζουν ότι η κάθοδος του μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ του, αλλά και να κινητοποιήσει κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ του και να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι όσο περισσότερος κόσμος προσέλθει στην κάλπη, αυτό θα ευνοήσει τον Γ. Παπανδρέου.
Στενοί του συνεργάτες και συνομιλητές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την κάθοδό του, προεξοφλώντας πως δεν μπορεί να κάνει πίσω. Την ίδια εικόνα έχουν τόσο οι συνυποψήφιοί του, όσο και βουλευτές που τον έχουν συναντήσει, είτε ανήκουν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο, είτε όχι.
Ωστόσο, την τελική απόφασή του δεν την ξέρει κανείς ακόμη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμα, στην περίπτωση που κατέλθει υποψήφιος, θα είναι τηλεοπτικό, μαγνητοσκοπημένο, με «στιβαρό ντεκόρ», ενώ -αν για οποιονδήποτε λόγο κάνει πίσω- δεν αποκλείεται να είναι και γραπτό.
Θα ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά πριν τις ανακοινώσεις
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ενημερώσει πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωσή του την Φώφη Γεννηματά, είτε με διά ζώσης επίσκεψη στο νοσοκομείο εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, είτε τηλεφωνικώς.
Εκανε τηλεφωνήματα και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου
Το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, δουλεύει ωσάν να είναι υποψήφιος. Έχουν γίνει χιλιάδες τηλεφωνήματα σε πυρήνες υποστηρικτών του ανά τη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του iefimerida.gr, προσωπικά τηλεφωνήματα, έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε μέλη της Κ.Ε. δηλώνοντας την πρόθεσή του να κατέβει και ζητώντας τη στήριξή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι ψήφοι περίπου 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ποσοστό άνω του 27%, σχεδόν διπλάσιο από το απαιτούμενο ελάχιστο του 15% που ισοδυναμεί με 43 στελέχη του οργάνου). Το μόνο που απομένει είναι διακίνηση του mail με τις ηλεκτρονικές υπογραφές των υποστηρικτών του, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη το πρωί, καθώς στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας λήγει η σχετική προθεσμία.
Επίσης, όπως έγραψε το iefimerida.gr, έχει γίνει προεργασία να εκδοθεί κείμενο αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και άλλων στελεχών υπέρ του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού.
Το βέβαιο είναι ότι το παρασκηνιακό πόκερ ψυχολογικού πολέμου συνεχίζεται εκατέρωθεν με διαρροές. Οι «παπανδρεϊκοί» υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένθερμη ανταπόκριση ανά τη χώρα, ιδίως στις περιοχές που το ΚΙΔΗΣΟ πήρε υψηλά ποσοστά (Αχαΐα, Ηλεία, Θεσσαλία), όχι όμως και στη Βόρεια Ελλάδα. Τουναντίον, από τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων υποστηρίζουν ότι δεν «τραβάει» τυχόν υποψηφιότητα Παπανδρέου. Μάχη γίνεται για το πρώην «πράσινο νησί», την Κρήτη, τόπο καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη και του Βασίλη Κεγκέρογλου.
Στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου είναι προετοιμασμένοι για όλα, και τα σενάρια αφορούν και την κάθοδο Παπανδρέου. Ο κ. Λοβέρδος συνεχίζει δυναμικά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Χθες, συναντήθηκε με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου με διευρυμένη σύνθεση.
«Κάθε μέρα και πιο κοντά στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος με ενότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα. Τερματικός σταθμός: το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη του 21ου αιώνα. Διευρυμένη Νομαρχιακή στη Ζάκυνθο», έγραψε στο twitter.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί τη συλλογή υπογραφών, τις οποίες θα καταθέσει την Πέμπτη και θα αριθμούν αρκετές χιλιάδες. Το επιτελείο του προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του και τη στρατηγική του, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες. Την Παρασκευή θα μεταβεί στην Ηλεία, ενώ από εβδομάδα αναμένεται να «φουλάρει τις μηχανές» και να πυκνώσει τις εμφανίσεις και τις περιοδείες του.
Ο Χάρης Καστανίδης, που περιοδεύει σήμερα στην Κέρκυρα μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους. Επεσήμανε ότι θα φανεί την Πέμπτη πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν, για να προσθέσει με νόημα ότι «στο κενό της περιπέτειας της υγείας της Φώφης Γεννηματά, εμφανίστηκαν όλως αιφνιδίως τρεις υποψήφιοι (Χρηστίδης, Γερουλάνος, Κεγκέρογλου) «το οποίο δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω. Μου φάνηκε λίγο περίεργο πώς εμφανίστηκαν τρεις και μάλιστα με όχι τόσο κομψό τρόπο».
Είπε ακόμη πως «αν στη διάρκεια της κρίσης χρέους θόλωσαν οι διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές μεταξύ των κομματων, τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε και πάλι τις διαφορές μεταξύ των συντηρητικών και των προοδευτικών πολιτικών».
Σε άλλη συνέντευξή του είπε πως «προφανώς πρέπει να είναι διακριτές οι πολιτικές παρουσίες διότι αλλιώς κινδυνεύει να γίνει μια «σύναξις των εαρινών χωροφυλάκων» οι οποίοι απλώς θέλουν να παρουσιάσουν το ανάστημά τους».
Ο Παύλος Γερουλάνος είναι κοντά στο να μαζέψει το πολυπόθητο νούμερο των 5.000 υπογραφών και συνεχίζει την προσπάθεια και την προεκλογική του εκστρατεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μια εκστρατεία που να κοιτάζει πίσω, που να αναβιώνει παλιές κόντρες, που να δημιουργήσει πάλι συνθήκες εσωστρέφειας» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.
Ο Παύλος Χρηστίδης δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω και εξακολουθεί να μαζεύει υπογραφές από τα μέλη της ΚΕ και βρίσκεται πολύ κοντά στο να τις μαζέψει, όπως λένε από το περιβάλλον του. Την Παρασκευή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πολιτική του πλατφόρμα. «Δεν βρίσκομαι σε αυτή τη διαδικασία συγκυριακά, αλλά για να παρουσιάσω συγκεκριμένη πλατφόρμα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω» δήλωσε, μιλώντας στον Real fm. Επίσης τόνισε ότι «η δικιά μας παράταξη για παράδειγμα η οποία εδώ και 8-9 χρόνια στις ηλικίες 18 έως 35 παίρνει κάτω 4,5% διαρκώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας να επιστρέψει η νέα γενιά».
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, όπως είχε προαναγγείλει, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Φώφη Γεννηματά, την οποία και ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου και για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Εχει συγκεντρώσει επίσης τις περισσότερες από τις υπογραφές που απαιτούνται και αναμένει και ο ίδιος τις αποφάσεις Παπανδρέου.
Το ενδιαφέρον ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το σχόλιο Τσίπρα
Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ έχουν προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον και των άλλων κομμάτων και φυσικά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντίπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας που ρωτήθηκε χθες κατά τη συνέντευξή του στον Alpha για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την προοπτική καθόδου του Γ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση της Φώφης Γεννηματά, απάντησε ότι θα ήταν άκομψο και άκαιρο να εκφράσει θέση, λέγοντας κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως άποψη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
«Για μας, το κρίσιμο είναι να υπάρξει ζωντανή η προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα δώσει προοπτική κοινωνικής συνοχής στους συνανθρώπους μας που σήμερα χειμάζονται», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί, για όσους γνωρίζουν, ποιόν θα προτιμούσε πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ.