Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε μια πρώιμη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών του τελευταίου δεκαημέρου, οι οποίες, εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες, κόστισαν τη ζωή στους δύο ιπτάμενους του Canadair και σε τρεις συμπολίτες μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, «είχαμε ένα 10ήμερο με περισσότερες από 600 φωτιές. Σήμερα, έπειτα από πολλές ημέρες, δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, αλλά στο πορτοκαλί (σ.σ.: χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια αποτίμηση.
Πρόσθεσε πως η κορύφωση του δράματος επήλθε με τον θάνατο των «δύο πιλότων μας, με αυτοθυσία και ηρωισμό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικούς, λιμενικούς, μέχρι τους κατοίκους».
Ο υπουργός τόνισε: «Δεν είμαστε εδώ για να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, αλλά να παρουσιάσουμε τα δεδομένα. Είχαμε 667 πυρκαγιές σε 10 μέρες. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εμπρησμοί ή προήλθαν από εγκληματική αμέλεια. Υπήρχαν πολλές αναφορές για πολλές εστίες ταυτόχρονα.
Η κλιματική κρίση, που έδωσε ιστορικά έναν πρωτοφανή καύσωνα, είναι εδώ, δεν είναι βίωμα, είναι διαρκής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια για τις καταστροφικές φωτιές
Είχαμε 667 πυρκαγιές σε 10 μέρες, οι 10 εξ αυτών ανεξέλεγκτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, από το 2003 που ξεκίνησε να εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας, ποτέ δεν είχαμε για 5 σερί ημέρες κόκκινο χάρτη. Το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφερε να θέσει την πλειονότητα των 667 υπό έλεγχο.
Ωστόσο, οι 10 από αυτές -σε Δερβενοχώρια, Ρόδο, Κουβαρά, Λαμία, Λουτράκι, Αίγιο, Λακωνία, Βοιωτία, Κάρυστο, Νέα Αγχίαλο- πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν σκληρά τα όρια και τις αντοχές όλων και, δυστυχώς, των κατοίκων. Δυστυχώς, τρεις συμπολίτες μας δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα παρά την ειδοποίηση των Αρχών, ενώ οι φωτιές προκάλεσαν και τον τραυματισμό 74 πυροσβεστών.
Η έγκαιρη χρήση του 112 και οι εκκενώσεις, με μεγαλύτερη επιχείρηση της Ρόδου, λειτούργησαν αποτελεσματικά.
Το τίμημα της καταστροφής είναι μεγάλο και το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει κι ό,τι οφείλει για να να ανακουφίσει άμεσα τους πληγέντες και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι πληγείσες περιοχές.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως «μακριά από εμάς η άποψη ότι όλα πήγαν καλά. Σε επόμενο χρόνο όταν γίνει η αποτίμηση απόκρισης του κρατικού μηχανισμού, κι όπου επισημανθούν επιμέρους αδυναμίες ή εντοπιστούν λάθη, ασφαλώς θα ληφθούν υπόψιν, δεν στρουθακαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα στα μάτια.
Η φωτιά περνούσε αντιπυρικές ζώνες 200 μέτρων - Πυροστρόβιλοι 1000 βαθμών Κελσίου
Ο κ. Κικίλιας μίλησε για τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση με τη φωτιά «να περνάει αντιπυρική ζώνη 200 μέτρωνμ να δημιουργούνται πυροστρόβιλοι με 1000 βαθμούς. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει θα μείνει μαζί μας. Θέλει δουλειά σκληρή» τόνισε ο υπουργός.