Εκκληση στους νέους για να σωθεί έστω και μια ζωή, κάνει ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ σε συνέντευξή του αναφέρεται στην προμήθεια εμβολίων, το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας από μαθητές και πολίτες.
«Ολοι μαζί προασπίσαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής στην πρώτη φάση της πανδημίας. Στη δεύτερη φάση βλέπω μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση και διάφορα τρολ του διαδικτύου για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης και αυτό με θλίβει, διότι δεν έχει να κάνει με τον υπουργό Υγείας ή την κυβέρνηση, αλλά με την ελληνική κοινωνία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Οπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, «υπάρχουν οι άνθρωποι στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών περίπου που είναι υπερκινητικοί αυτήν την εποχή και κυρίως ασυμπτωματικοί, οι οποίοι υπερμεταδίδουν τον ιό. Δεν μπορείς να κρατήσεις κλεισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο σπίτι. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο.
Ολη μας η προσπάθεια -και με το σποτ με τον Στέφανο Τσιτσιπά που απευθύνεται στους νέους- είναι να σωθεί έστω και μια ζωή».
Κικίλιας για προμήθεια εμβολίων
Αναφορικά με τη δήλωσή του για την προμήθεια εμβολίων για τους Ελληνες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά το αντίθετο, ότι απομένουν ακόμη πολλοί μήνες για να συμβεί κάτι τέτοιο και στον χρόνο που μεσολαβεί θα πρέπει όλοι να φοράμε τις μάσκες μας και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, για να φυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους», ενώ επανέλαβε τη φράση του Ηλία Μόσιαλου: «Οπως μάθαμε να φοράμε ζώνη ασφαλείας, θα πρέπει αυτή την περίοδο του κορωνοϊού να φοράμε τη μάσκα».
Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία για την προμήθεια των 400.000.000 δόσεων εμβολίου στις χώρες της ΕΕ και την αναλογία που θα έρθει στην Ελλάδα, στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, εφόσον περάσει όλες τις φάσεις των δοκιμών. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ευπαθείς ομάδες και μετά όσοι πρέπει να θωρακιστούν περισσότερο». Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, όλοι έχουν δει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει «κίνημα κατά του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό», αναφέροντας πάντως ότι θα υπάρξει αυστηρή σύσταση από τις Αρχές, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Ο κ. Κικίλιας στήριξε τον Σωτήρη Τσιόδρα και τα άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των επιδημιολόγων-λοιμωξιολόγων για τις συστάσεις τους για τη χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
Προβληματισμός Κικίλια μετά τα 269 κρούσματα
«Μας προβληματίζει ο αριθμός των 269 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη», είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι οι νέοι και η συμπεριφορά τους είναι το πεδίο στο οποίο εστιάζεται η προσπάθεια ενημέρωσης αυτήν την περίοδο.
«Δεν υπήρχε λάθος μήνυμα, αλλά προφανώς υπήρχε μια χαλάρωση τήρησης των μέτρων από τους πολίτες. Ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του για κάποιο διάστημα και μετά κάποιοι, ιδίως οι νέοι, θέλησαν να εκτονωθούν και να διασκεδάσουν, όμως χωρίς να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα και περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτήν την χώρα υπάρχει η αντίληψη από λίγους ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί και να πάει καλύτερα. Εμείς αυτό το ταμπού το σπάσαμε, με την μάχη που έδωσαν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας. Ζητάω από τους πολίτες να σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους και να προσέχουμε, να μην χρειαστεί να γεμίσουμε τα νοσοκομεία, διότι αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί νοσηλεία σε Εντατικές και επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια απότομη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Κικίλιας για απόκρυψη κρουσμάτων
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές για απόκρυψη κρουσμάτων, τις οποίες απέκρουσε την Τρίτη και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Κικίλιας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, «όταν ξεκίνησε η κρίση κορωνοϊού, στην Ελλάδα γίνονταν 800 τεστ ανίχνευσης και τώρα γίνονται 10.000 τεστ την ημέρα. Δυστυχώς, το rapid test, το γρήγορο τεστ, δεν είναι αξιόπιστο, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, και έτσι συνεχίζουμε με τα άλλα τεστ, που απαιτούν περισσότερο χρόνο. Υπήρχαν τεστ που χρησιμοποίησαν δύο ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα και οι χώρες αυτές αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα στη συνέχεια». Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για απεριόριστα τεστ.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «γίνονται εξετάσεις και τεστ σύμφωνα με την αξιολόγηση και τις κατευθύνσεις των ειδικών, πρώτα στους υγειονομικούς υπάλληλους και μετά σε τουρίστες, εργαζόμενους στον τουρισμό και άλλες ομάδες, όπως κρίνουν οι επιστήμονες. Παντού, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει με ανάλογο τρόπο την πανδημία».
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η λήψη αποφάσεων είναι μια δυναμική διαδικασία και θα υπάρξουν ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, λέγοντας ακόμη ότι «για τα σχολεία προέβλεπαν κάποιοι καταστροφή με την επαναλειτουργία τους τον Μάιο και διαψεύστηκαν».
Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έχουν ληφθεί πάρα πολλές δύσκολες αποφάσεις την τελευταία περίοδο, κυρίως από τον πρωθυπουργό, ενώ είπε ότι «κοιμάμαι και ξυπνάω και έχω διαρκώς στο νου μου πώς μπορεί να σωθεί έστω και μια ζωή από τον κορωνοϊό».
Ακόμη, επανέλαβε πολλές φορές την έκκληση προς όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα προστασίας.