Κεραμέως: Την τελευταία 5ετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας - iefimerida.gr

Κεραμέως: Την τελευταία 5ετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Νίκη Κεραμέως μιλά στη Βουλή
Η Νίκη Κεραμέως / Φωτογραφία: Intime, ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία 5,5 χρόνια που στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία εστίασε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025.

«Την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει να επιλύσει χρόνια προβλήματα, που στις δικές μας γενιές κόστισαν ακριβά» σημείωσε η κυρία Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο και αποφασιστικότητα, καθώς «έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας, ώστε την επόμενη χρονιά να φτάσουμε ψηλότερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το 2024 για πρώτη φορά μετά από 15% η ανεργία σε μονοψήφιο νούμερο. Αναμένεται περαιτέρω πτώση τόσο για το 2025 όσο και για το 2026. Την τελευταία 5ετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η υπουργός.

«Ο Ιανουάριος έρχεται με 2,4% αυξήσεις στις συντάξεις και νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία μονάδα» σημείωσε, ενώ αναφερόμενη στις αυξημένες δαπάνες του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το 2024, που μεταξύ άλλων αφορούν τις συντάξεις, τις προνοιακές παροχές κοινωνικής ασφάλισης και τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε ότι «το 2025 είναι για το υπουργείο Εργασίας χρονιά συνέχισης και ολοκλήρωσης αλλαγών. Αφενός με τη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης και αφετέρου με όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας».

Η υπουργός Εργασίας παρουσίασε αναλυτικά στις δράσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και τόνωση απασχόλησης και ανέδειξε τους πέντε πυλώνες της πολιτικής της. Πρόκειται για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που προστατεύει σε πλήρη εφαρμογή πάνω από 750.000 εργαζόμενους και από τον ερχόμενο Μάρτιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στον τουρισμό και εστίαση, την περαιτέρω αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επέκταση της ψηφιοποίησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Χωρίς να μηδενίζει τις προσπάθειες που γίνονται, όπως είπε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ότι «παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας στον ΟΟΣΑ στην ανεργία. Παραμένετε μετά από πέντε χρόνια υπουργός μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου. Εσείς δεν είχατε πει ότι θα τον καταργήσετε;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικαλούμενος στοιχεία από πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ ανέδειξε το θέμα της σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Όπως σημείωσε, «το 1/3 των εργαζομένων έχουν πέσει θύματα σεξουαλική παρενόχλησης και τα ¾ είναι γυναίκες. Μόνο 1,6 στις 100 ένιωθε άνετα να το καταγγείλει. Μόνο 3,1% των γυναικών που εργάζονται σήμερα έχουν κανόνες για τη σεξουαλική παρενόχληση στις συμβάσεις τους».

«Όσο κι αν εσείς λέτε ότι αυξάνετε τις συντάξεις, η πραγματικότητα είναι ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη καλύτερη από το τέλος» ανέφερε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Κωνσταντίνος Μπάρκας. «Σας ζητάμε επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και αρνείστε» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τους μισθούς «ανέχειας» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει μία πραγματικότητα που δεν έχει καμία αναφορά στην ελληνική κοινωνία.

Για «στόρυ» εκτός πραγματικότητας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Ο Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε στην υπουργό για τους χαμηλούς μισθούς. «Νομίζετε ότι σας πιστεύει κανείς ότι η ανάπτυξη μοιράζεται στις ευάλωτες ομάδες, με 610 ευρώ στους εργαζόμενους, εσείς ζείτε; 2,4 % αυξήσεις στους συνταξιούχους; 2,4% είναι ο πληθωρισμός, έχουν φαγωθεί όλα» κατέληξε.

Δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, ανέφερε η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανταπάντησή της η υπουργός συνεστησε προς την αντιπολίτευση να μην παραβλέπει ποια ήταν τα δεδομένα του 2019 και ποια είναι σήμερα. Είναι όλα ρόδινα; Όχι. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το 2019; Έχει» και συνέχισε αναφέροντας «μείωση 50% στην ανεργία από το 18% το 2019 είναι στο 9% σήμερα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 21%».

Στον ειδικό νόμο ου έχει περάσει για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης παρέπεμψε τον Παύλο Γερουλάνο, αναδεικνύοντας το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας για τη σωστή εφαρμογή του. Αιχμηρή ήταν η απάντησή της προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «κ. Μπάρκα υπάρχει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Λυπάμαι αλλά εκτίθεστε. Υπάρχει σήμερα». Ενώ απαντώντας στον Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ αναρωτήθηκε «το έκτακτο βοήθημα σε ανασφάλιστους, δεν είναι ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ