Στα κάγκελα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως -κατηγορώντας την για σκοταδισμό- με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της για την Ιστορία -που πρέπει να προάγει, όπως είπε, την εθνική συνείδηση- αλλά και τις αποφάσεις της όσον αφορά τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις και τους «αιώνιους» φοιτητές.
Η Νίκη Κεραμέως δέχεται από χθες το βράδυ ένα μπαράζ επιθέσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που την κατηγορούν για σκοταδισμό και οπισθοδρόμηση, οι δηλώσεις της είναι το βασικό θέμα της κομματικής εφημερίδας «Η Αυγή», ενώ τελευταίος προσετέθη και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που την κατηγόρησε για «άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικό πόλεμο και ασχετοσύνη μαζί».
Τι δήλωσε η Κεραμέως
Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας που προκάλεσαν την μήνιν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κατ' αρχάς τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις. «Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», δήλωσε η κυρία Κεραμέως, δίνοντας τέλος στο σύστημα Γαβρόγλου, που ήθελε οι σημαιοφόροι να επιλέγονται διά κληρώσεως και να τιμωρείται η αριστεία. Μεγάλες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι το μάθημα της Ιστορίας θα πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα και θα αναπτύσσει την εθνική συνείδηση. Ενώ έξαλλοι έγιναν οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου και με την απόφασή της να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών του σχολείου.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να μην αναγράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θέμα που σχολίασε και ο Νίκος Φίλης καρφώνοντας το κόμμα του, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να προχωρήσει στην αφαίρεση της θρησκείας από τα απολυτήρια.
Επαναφέρει τη βάση του 10 στις Πανελλήνιες
Εξίσου ενόχλησαν την Κουμουδούρου και οι δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως ότι θα επαναφέρει τη βάση του 10 στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ώστε να μην εισάγονται στα πανεπιστήμια μαθητές με πολύ χαμηλούς βαθμούς, αλλά και η πρόθεσή της να δώσει τέλος στο φαινόμενο των «αιωνίων» φοιτητών.
Σημειώνεται ότι η Νίκη Κεραμέως ήταν ήδη από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατάργηση του ασύλου, έστω κι αν η απόφαση φαίνεται πως χαίρει σχεδόν καθολικής αποδοχής από την κοινή γνώμη, όπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Οpinion Poll. Οπου πάνω από το 74% των πολιτών συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου, ενώ θετικό βρίσκει το μέτρο και η πλειοψηφία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»
Η εφημερίδα «Αυγή» γράφει ότι οδεύουμε «ολοταχώς προς το 1950» και προσθέτει:
Αμηχανία, σιωπή και καμία δέσμευση από τη Ν. Κεραμέως για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Επανέρχονται το «ανταγωνιστικό» μοντέλο για την επιλογή του σημαιοφόρου στα δημοτικά σχολεία και οι αχρείαστες διαμάχες με την εμπλοκή γονέων, δασκάλων και παιδιών.
Αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική δήλωση της υπουργού: Η Ιστορία δεν πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά να αναπτύσσει εθνική συνείδηση!
Κώστας Γαβρόγλου: Αγνοια και εμπάθεια από την Κεραμέως
Λάβρος ήταν στη δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου: «Άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογικός πόλεμος ή ασχετοσύνη για επιστημονικά θέματα; Μάλλον όλα μαζί», αναφέρει ο πρώην υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως».
Και προσθέτει: «Μετά από συζητήσεις που κράτησαν δύο χρόνια, η ομάδα εργασίας για το μάθημα ιστορίας στα σχολεία που είχε συστήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στην οποία συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίων και της Μέσης Εκπαίδευσης, απέστειλε το πόρισμα της στο ΙΕΠ. Το ΙΕΠ έστειλε την γνωμάτευση του στο υπουργείο Παιδείας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ως υπουργική απόφαση το πόρισμα της ομάδας εργασίας. Δηλαδή έχει ήδη καθοριστεί επισήμως το περιεχόμενο του μαθήματος, οι τρόποι προσέγγισης των θεμάτων από το Δημοτικό μέχρι και τη Β’ Λυκείου, με υπουργικές αποφάσεις που ξεπερνούν τις 250 σελίδες. Αυτό συνιστά προϋπόθεση για την προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων, την οποία το ΙΕΠ άρχισε να υλοποιεί. Όσα είπε η υπουργός δεν είναι γενικές απόψεις αλλά στοχεύουν στην ακύρωση μιας επιστημονικά και διδακτικά άψογης πρότασης», σημειώνει ακόμα ο πρώην υπουργός Παιδείας.
«Ως προς τις επιπτώσεις όσων είπε η υπουργός για το μάθημα ιστορίας και την εθνική συνείδηση μαζί και για τη σημαία και την αριστεία, σχολιάστηκαν από πολλές και πολλούς. Ο σκοταδισμός δεν έχει αφετηρία μόνον το υπουργείο Εργασίας. Κατοικοεδρεύει και στο Μαρούσι», καταλήγει ο Κώστας Γαβρόγλου.
Υβρεις απο Πολάκη
Επίθεση στην Νίκη Κεραμέως μέσω facebook εξαπέλυσε και ο Παύλος Πολάκης:
-ΟΧΙ κυρία Κεραμεως!! Δεν σας νοιάζει τόσο η ανάπτυξη "εθνικής συνείδησης" μεσα απο το μάθημα της ιστορίας ,αλλα η ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ταξικής συνείδησης στα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων !!!-ΟΧΙ κυρία Κεραμεως .Δεν είστε φιλελεύθερη αστός πολιτικός .Ειστε μίξη βαλκανιας ορθόδοξης ταλιμπανικης Ακροδεξιάς με το νεοφιλευθερισμο της Θάτσερ!!!Ο κρότος θα ειναι μεγάλος.... γιατι επιστροφή στην εποχή της "διάπλασης των Παιδων" ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!
Το θέμα παθιάζει τα social media
Πρώτο τρεντ στο Twitter είναι σήμερα από το πρωί η λέξη «Κεραμέως» και οι χρήστες έχουν παθιαστεί με τις διάφορες πτυχές της αριστείας που επαναφέρει η υπουργός Παιδείας. Ενδεικτικά δείτε κάποιες αναρτήσεις:
Και Πέτρος Τατσόπουλος κατά Κεραμέως
Ας σημειωθεί ότι την αντίδραση του πολιτευτή της ΝΔ Πέτρου Τατσόπουλου προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και οι αναφορές της σε αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας και στη δημιουργία «εθνικής συνείδησης».
Η ανάρτηση του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου:
Κυρία υπουργέ. Εμείς οι αφελείς νομίζαμε ότι μονάχα τα αυταρχικά καθεστώτα, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, χρησιμοποιούν το μάθημα της Ιστορίας για να διαμορφώσουν εθνική ή όποια άλλη συνείδηση στους μαθητές. Εμείς οι αφελείς νομίζαμε ότι στις δυτικές κοσμικές δημοκρατίες το μάθημα της Ιστορίας αποσκοπεί στο να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιστορική έρευνα και, κατ’ επέκταση, την ιστορική αλήθεια. Από κατηχητές και κατηχήσεις πήξαμε. Από πολίτες με γνώση και κρίση πάσχουμε. Ευχαριστώ.