Την πάγια θέση του υπουργείου Παιδείας πως επιθυμεί τον διάλογο με τους μαθητές αλλά με την προϋπόθεση πως τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και δεν θα χαθούν μαθήματα, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κρ. Αρσένη, η υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία, που έχει κανόνες, «ισχνές μειοψηφίες» να επιβάλουν τη βούλησή τους στην πλειοψηφία των μαθητών που επιθυμεί να πάει στο σχολείο.
«Είναι δυνατόν μια ισχνή μειοψηφία να εμποδίζει την πλειοψηφία να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση; Να εμποδίζει το αγαθό αυτό;», αναρωτήθηκε η υπουργός και πρόσθεσε: «Από τις καταλήψεις πλήττονται περισσότερο αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους! Εμείς λοιπόν επιλέξαμε παιδαγωγικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερου φαινομένου. Επιλέξαμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση! Δεν νοείται κανείς να χάνει την πρόσβαση στην εκπαίδευση λόγω των ισχνών μειοψηφιών».
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις του υπουργείου αναφορικά με τους καταληψίες, καθώς, όπως είπε: «Αλίμονο αν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση! Οι ίδιοι αποκλείουν τους εαυτούς τους! Τι αξιακό κώδικα να δώσουμε; Ότι είναι φυσιολογικό να κλείνεις σχολείο, να παρεμποδίζεις να ανοίξει;».
Η υπουργός τόνισε πως η πρακτική των καταλήψεων διαιωνίζεται ως συνήθεια, που στηρίζεται και από πολιτικές παρατάξεις. Αναφερόμενη στα κρούσματα κορωνοϊού, είπε πως μόλις 27 σχολεία μένουν κλειστά από το σύνολο των 14.000 (0,19%) και μόλις 186 τμήματα από τα συνολικά 80.000 (0,22%). Επίσης, τόνισε πως το υπουργείο έκανε αποδεκτά το 98% των ολιγομελών τμημάτων της ΟΛΜΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης δήλωσε σοκαρισμένος από την απόφαση του αποκλεισμού των παιδιών που συμμετέχουν σε καταλήψεις από την τηλεκπαίδευση, κίνηση την οποία και χαρακτήρισε αντισυνταγματική, ζητώντας από την υπουργό να την πάρει πίσω.