Τις δικλείδες ασφαλείας που δημιουργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διασφάλιση επαρκούς κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις επιταγές σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία ενσωματώνεται τώρα στο εθνικό μας δίκαιο, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.
Για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, η κα Κεραμέως δήλωσε τα ακόλουθα: «Σήμερα, ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ. Έχουμε ήδη έναν οδικό χάρτη, για να πάμε, μέχρι το 2027, στα 950 ευρώ. Ξεκινήσαμε από τα 650 ευρώ και πάμε στα 950 ευρώ. Αυτό είναι μια αύξηση της τάξεως του 46%, άρα από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία μέχρι το 2027, που τελειώνει η δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 46%.Επίσης, αυτή τη στιγμή, είναι σε διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ενσωματώνει μια ευρωπαϊκή οδηγία. Έρχεται η Ευρώπη και τι μας λέει; Στις χώρες που έχουν ακριβώς νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό, που είναι η μεγάλη πλειονότητα, έρχεται και μας λέει, βάλτε πιο αντικειμενικά κριτήρια και πιο σαφή, βάλτε και έναν μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής. Είναι μέσα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερχόμαστε, λοιπόν, εμείς και με το νομοσχέδιο, που είναι υπό διαβούλευση, προβλέπουμε το πόσο θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός, μετά το 2027».
Ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του, η υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα συνδέεται ο κατώτατος μισθός με τις τιμές της αγοράς. Όπως εξηγεί, «όσο ανεβαίνουν οι τιμές, όσο αυξάνει η ακρίβεια δηλαδή, η οποία ταλανίζει τα νοικοκυριά της χώρας, θα αυξάνει και ο κατώτατος μισθός. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, η σωρευτική αύξηση τιμών είναι στο 16%, άρα είναι πιο χαμηλά. Προσπαθούμε, δηλαδή, να είμαστε πιο ψηλά από τον πληθωρισμό, πιο ψηλά από την ακρίβεια, αλλά το σημαντικό είναι ότι εφεξής τα δύο θα δένουν. Ανεβαίνουν οι τιμές; Θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός. Να μια απάντηση ήδη σε όσα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλοι λένε, γιατί δεν πάτε σε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις; Γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό να δέσει ο κατώτατος μισθός με την πραγματική οικονομία. Ο κατώτατος μισθός είναι μια ασπίδα προστασίας και προβλέπει ότι κανείς στη χώρα μας είτε δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα είτε δουλεύει στον δημόσιο τομέα δεν θα μπορεί να έχει κάτω από 830 ευρώ σήμερα. Του χρόνου θα είναι περισσότερα, θα έχουμε αύξηση στον κατώτατο μισθό σε μερικούς μήνες, ξεκινάει η διαδικασία αρχές του 2025 και θα έχουμε αύξηση τα επόμενα χρόνια, για να φτάσουμε στα 950 το 2027».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κα Κεραμέως απάντησε ως εξής: «Μπορούν κάλλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών να αποφασίζουν μόνοι τους παραπάνω. Εάν θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν τέτοιες αυξήσεις που έχει οριοθετήσει η κυβέρνηση, γιατί μιλάμε για μια αύξηση η οποία αγγίζει το 50%, ας πάνε να συμφωνήσουν κάτι παραπάνω, ελεύθεροι είναι. Δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο. Γιατί έχει σημασία να ορίζεται νομοθετικά; Για να υπάρχει η προβλεψιμότητα. Σήμερα, εάν υπάρχει εργασιακή ειρήνη σε μεγάλο βαθμό, αυτό απορρέει και από το γεγονός ότι όλοι ξέρουμε πού πάμε. Το ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα είναι στα 950 ευρώ σε μερικά χρόνια και, άρα, κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, το ξέρει η επιχείρηση και κάνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. 'Αρα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ένα τελευταίο στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυτό το μοντέλο, έχει το νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό. 22 από τις 27 έχουν αυτή τη νομοθετική κατοχύρωση. Γιατί; Για να υπάρχει ασφάλεια, για να υπάρχει προβλεψιμότητα. Αλλά ξαναλέω, μακάρι οι κοινωνικοί εταίροι να έρθουν και να συμφωνήσουν και κάτι παραπάνω».
Διόρθωση της στρέβλωσης στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Όσον αφορά στη διόρθωση της στρέβλωσης στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι έρχεται διάταξη, η οποία προβλέπει ότι, όποτε δίνεται αύξηση στη σύνταξη, θα ανεβαίνει ισόποσα το κατώφλι του κάθε κλιμακίου. Αυτό διασφαλίζει δύο πράγματα. Το πρώτο που διασφαλίζει είναι ότι δεν θα δει κανείς μείωση, εξαιτίας της εισφοράς αλληλεγγύης και το δεύτερο, που διασφαλίζει, είναι ότι θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι στο ακέραιο την αύξηση της σύνταξης.
Για την ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με ιατρικό προσωπικό, η κα Κεραμέως τονίζει ότι στη χώρα μας υπήρχαν 514 γιατροί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ενώ, σήμερα, έχουμε 1.254 γιατρούς. «Είχα υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες του κράτους προς αυτούς τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και γι' αυτό εργαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουμε να εξυπηρετούμε ταχύτερα, καλύτερα και αποδοτικότερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.
Για τη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, η κα Κεραμέως επισημαίνει ότι αυτή η λίστα διευρύνθηκε. «Βάλαμε μέσα και άλλες παθήσεις που είναι μη ιατρικά αναστρέψιμες και, όσοι πάσχουν από αυτές τις παθήσεις, δεν θα χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν ξανά και ξανά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρά θα παίρνουν την παροχή εφ' όρου ζωής» συμπληρώνει η ίδια.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους εργαζόμενους που δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, η υπουργός Εργασίας υπενθυμίζει ότι, για πολλά χρόνια στη χώρα μας, για να λάβει κάποιος σύνταξη αναπηρίας, προϋπόθεση ήταν να διακόψει την εργασία του. «Δηλαδή τι σου έλεγε το κράτος; Ή το ένα ή το άλλο (ή στήριξη από την Πολιτεία ή δουλειά). Εμείς λέμε γιατί ή το ένα ή το άλλο; Και τα δύο να τα έχουν οι πολίτες. 'Αρα, διορθώνεται αυτό τώρα. Την Τρίτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια αυτή η διάταξη, που έχουμε εισηγηθεί, προκειμένου να μην είναι πλέον προϋπόθεση, για να λάβεις τη σύνταξη αναπηρίας το να διακόψεις την εργασία σου» αποσαφηνίζει η κα Κεραμέως.
Για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει τα εξής: «Έχουν γυρίσει περίπου 350.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, αλλά υπάρχει σημαντικό περιθώριο, προκειμένου ακριβώς να επαναπατρίσουμε, να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας και, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, διοργανώνουμε "Ημέρες Καριέρας" στο εξωτερικό. Σε δύο εβδομάδες, θα οργανώσουμε "Ημέρες Καριέρας" στην Ολλανδία, τον Δεκέμβριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και την άνοιξη στην Αγγλία. Φέρνουμε σε επαφή ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό, με Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και ψάχνουν αυτή την καλύτερη ευκαιρία. Οι επιλογές είναι ελεύθερες. Ο καθένας θα κάνει ό,τι κρίνει, αλλά δικό μας χρέος, κατά τη γνώμη μας, είναι να αναδείξουμε ευκαιρίες».