To κεντρώο μανιφέστο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

To κεντρώο μανιφέστο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Η ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ωρα του Πρωθυπουργού/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό, έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι απλά να παρουσιάσει τις αναλυτικές του θέσεις για το πρόβλημα, αλλά επί της ουσίας, να ξεδιπλώσει  ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο για την μετανάστευση, με σαφέστατα κεντρώα χαρακτηριστικά.

Ενα νέο μανιφέστο που εξισορροπεί τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που οι πληροφορίες θέλουν να εξέφρασαν αντιρρήσεις στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, για την μετριοπαθή πολιτική που εισηγήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στην αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών και που ετοιμάζεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν την οικονομία, αλλά με κανόνες»

Μάλιστα αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση είναι οι θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός όσον αφορά την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αλλά και  στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, προς μεγάλη ικανοποίηση του κεντρώου  ακρωτηρίου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ανέφερε εκτός κειμένου, ότι «οι πρόσφυγες  μπορούν και πρέπει  να μπολιάσουν  μια οικονομία η οποία γερνάει  και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πως οι  πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη  χώρα μας, για το που πρέπει να πάνε και  πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.».

Θερμό χειροκρότημα από τους κεντρώους βουλευτές

Εκεί όμως που ο πρωθυπουργός  δέχτηκε το μεγαλύτερο χειροκρότημα, ήταν όταν αναφέρθηκε στα παιδιά των προσφύγων και στο πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να  μετατραπεί  σε πολυπολιτισμική, χωρίς  αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

«Πρέπει να πάνε τα παιδιά των προσφύγων σε ελληνικά σχολεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «και αν λοιπόν είναι άριστοι μαθητές να σηκώσουν και την ελληνική σημαία. Μακριά από εμάς η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω την κοινωνία μας να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολυπολιτισμική. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο

Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο αναφερόμενος στην δυνατότητα των προσφύγων να συμβάλουν ακόμη και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες

«Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες ως  μια δύναμη που θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία, αρκεί να είναι αυτοί  που πληρούν τους κανόνες για να απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας. Και  αν η Ευρώπη  και η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική για να ενισχύσει το δημογραφικό της πρόβλημα, έχει τη δυνατότητα να το κάνει αλλά οργανωμένα και με κανόνες.»

Είναι και απάντηση στα περί Ορμπάν του ΣΥΡΙΖΑ

Η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει  το θέμα του  μεταναστευτικού  και του προσφυγικού  σε μια νέα ιδεολογική και πολιτική βάση και περιορίζει όπως  είναι φυσικό τις πιο σκληρές φωνές που ακούστηκαν τις περασμένες μέρες από χείλη κυβερνητικών  παραγόντων. Ταυτόχρονα ακυρώνει και την όποια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει πολιτικά στο θέμα του μεταναστευτικού  προκειμένου να χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία ακροδεξιό κόμμα  και τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό που έχει απόψεις τύπου Ορμπαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε προς το γραφείο του στη Βουλή, ενώ  υπουργοί  που ακολουθούσαν μιλώντας με δημοσιογράφους, δήλωναν όχι απλώς ικανοποιημένοι αλλά ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτακης  έθεσε πια μια νέα ιδεολογικοπολιτική ατζέντα, για το προφίλ που θα έχει η Νέα Δημοκρατία από δω και πέρα. Είναι χαρακτηριστική η φράση που ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη πηγαίνοντας προς το γραφείο του πρωθυπουργού: « Σήμερα κατάλαβαν όλοι ότι η χώρα έχει φιλελεύθερο πρωθυπουργό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκληρή η κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας

Ωστόσο, απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε θέματα ασφάλειας:

«Αναφερθήκατε κ. Βαρουφάκη στο άγαλμα της ελευθερίας . Οταν το αντίκρισαν οι μετανάστες των προηγούμενων γενεών γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στην νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα τακτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές αρχές ποιος μπαίνει στη χώρα και ποιος δεν μπαίνει.

Μην συγκρίνετε μία χώρα η οποία κτίστηκε από μετανάστες με τεράστιες εκτάσεις που χρειαζόταν τους μετανάστες, μία πολυπολιτισμική χώρα, με την Ελλάδα ή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Και πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης:

«Υπάρχουν και ζητήματα εθνικής ασφάλειας όταν μπαίνουν χωρίς έλεγχο νέοι από δύσκολες περιοχές που δεν φαίνεται να είναι και πολύ κατατρεγμένοι, με αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους. Ναί μας απασχολεί αυτό στο θέμα της εθνικής ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόρια αντέχει 3.500 με 4000 πρόσφυγες και μετανάστες και έχει πολύ περισσότερο κόσμο σήμερα. Θα μειωθεί ο αριθμός στο επίπεδο που μπορεί να διαχειριστεί η Μόρια. Αν κλείσει η Μόρια, πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη. Θα πρέπει η Μαρία να είναι στο επίπεδο και να διαχειρίζεται τους ανθρώπους που μπορεί να υποστηρίξει».

Διαβάστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή αλλά και την παρέμβαση Βαρουφάκη εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ